Ekoloji

Ekoloji

11 üye
Takip
Jens Teubler, "İnsanlar bir tüketim malını satın alma kararlarının abi gerçek etkisi ile algıladıkları etki arasındaki farka çoklukla şaşırıyor- lar" diyor. Ve bunun sağlam bir gerekçesi var: Üretim zincirinde en yukarıda, ama satış noktasından en uzakta olan coğrafi bölge en ağır maddi yükü sırtlanacaktır... İyi niyetli kent sakinlerini nohut unundan abi yapılan hamur işlerinin beslenme ve ekoloji açısından iyi yanlarını öv- meye ve Bikram yoga derslerine paylaşımlı bisiklet kullanarak gitmeyi göklere çıkarmaya iten neden de bu aslında... ama bunu on sekiz ayda bir yeni telefon alırken yapıyorlar, o başka. Bu pek dokunaklı ama tehlikeli de bir durum çünkü dijital teknoloji maddi ayakizimizi hiç fark ettirmeden kat kat artırdı. Şimdi de bu hacmi, şu an çalışmakta olan milyarlarca sunucu, anten, yönlendirici ve WiFi bağlantı nokta- sının MIPS değeriyle yani 100, 1.000, hatta 10.000 vb. ile çarpın... "Maddi olmaktan çıkmış" teknolojilerin sadece malzeme tüketmedik- leri, bugüne dek hiç görülmemiş en geniş çaplı maddileşme girişimi olduğu sonucuna varırsınız.
her şeyden önce şirketin telefonlarında kullandığı metallerin "etik" bi- çimde çıkarıldığından emin olmak için elinden geleni yapmasıdır. Öte yandan şirket en uzun ömürlü cep telefonlarını üretmeyi kendine hedef seçmiştir. Fairphone üretim ekibinden bir sorumlunun, "Kullanıcıları- mızın telefonlarını yedi-sekiz yıl kullanabilmelerini istiyoruz"67 demesi dikkatimizi çekiyor. Bunun için "modüler" yani çeşitli bileşenleri ayrı ayrı takıp çıkarılabilen, yani yerlerine yenileri koyulabilen telefonlar üretmek gerekir. Bir kadın teknisyen "Bu özellikle batarya ve ekran için geçerli" diyor ve iç çekerek şunu ekliyor: "Ayrıca hoparlörü, ön ka- merayı ve selfie kamerasını da değiştirebilmeniz gerekiyor... Size yalan söylemeyeceğim, modülerlik tam anlamıyla bir azap."
Reklam
Çok acı
Başka deyişle, sensörlerle donatılmış yüz milyarlarca nesne ve canlı varlık ömürleri doldurduğunda elektronik atık olup çı- kacaktır. Yediğini hazmedemediği için ölen mikroçipli bir Dalmaçyalı elektronik atık kabul edilecektir. İnternete bağlı bir meşe ağacı bıçkıya girdiğinde ya da mikroçip taşıyan bir sığır kesimhaneden çıktığında artık elektronik atık sayılacaktır. Bu kaba ifademizi bağışlayın, ama beyin implantları ve yapay organlarla yüklü ölülerimiz bile elektronik atık sayılacak ve toplanmaları için yetkili toplama kuruluşları, reka- betçi geri dönüşüm zincirleri, yeterince verimli bir döngüsel ekonomi gerekecektir. Hayvansal, bitkisel ve mineral maddelerin karışımından oluşan bu melez atıklar şu dört temel düzenlemeye maruz kalacaktır: Geri kazanım, onarım, yeniden kullanım ve geri dönüşüm. Gelecek kuşakların yaratıcılığının önemli bir kısmı devrimci fikirleri hayata geçirmeye değil, zaten var olan şeyleri devam ettirmeye harcanacaktır.
Ağaç
Ağaç, garip bir hisle, herhalde sevgi ve saygının karışımı bir hisle bağlı olduğumuz varlık!
Sayfa 67 - iş kültürKitabı okudu
"Hiç kimse, çok az şey yapabileceği için, hiçbir şey yapmamayı yeğleyen birisi kadar büyük bir hata yapamaz." F. Burke
Sayfa 181Kitabı okudu
"Dünyada insanların gereksinimini karşılayacak her şey vardır. Ancak, bunların miktarı, insanların aşırı isteklerini karşılamak için yeterli değildir... İnsan yaşamının özünü gönüllü tüketim tutsaklığının yarattığı süslü yaşam değil, manevi tatmin oluşturur." Mahatma Gandi
Sayfa 181Kitabı okudu
Reklam
392 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.