Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Profil
126 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Kelimelerin Serüveni
Kitap adının hakkını veriyor gerçekten, o sözcükten bu sözcüğe çoğu zaman etimolojik yönde savruluyorsunuz. Yazarın üslubu çok samimi. Bazı okurlar bundan hoşlanmayabiliyor ama sohbet havasında olmasını ben sevdim. Sadece Türkçe değil başka dillerden sözcüklere de yer vermiş yazar. Eğlenceli, öğretici aynı zamanda da keyifli bir çalışma olmuş.
Kök
KökAlp Paksoy · Ötüken Neşriyat · 2019544 okunma
176 syf.
7/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Kitabı genel hatlarıyla beğendim ancak kelimelerin sonlarındaki ucuz edebiyat yer yer beni çok sıktı. Yorumum bu kadar karakter sınırı dolsun diye yazıyorum bunu da.
Sözün Başladığı Yer
Sözün Başladığı YerErhan İdiz · Profil Kitap · 2021429 okunma
Reklam
176 syf.
8/10 puan verdi
Sözün başladığı yer
333 Kelimenin macerasını anlatan bu güzel eserin okunmasınk tavsiye ederim. Köken bilimine ilginiz varsa kaçırmayın bence. Yoksa nereden bilebiliriz ki "bedava" kelimesinin rüzgarın getirdiği demek olduğunu
Sözün Başladığı Yer
Sözün Başladığı YerErhan İdiz · Profil Kitap · 2021429 okunma
35 syf.
9/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
Türk kelimesinin etimolojik, tarihî ve sosyal incelemesini yapan Hüseyin Namık Orkun, bu isim üzerine yapılan araştırmaları da kendi süzgecinden geçirerek, bu araştırmalarda bulunan iddialar hakkında yorumlarda bulunmuştur. Eser, ufak hacimli olduğu için bir solukta bitirebilir. Biraz da eski iddialar mevcut. Zira eserin yazım tarihi 1940. Bunu göze alarak okumak gerekir. Bence güzel bir eserdi...
Türk Sözünün Aslı
Türk Sözünün AslıHüseyin Namık Orkun · Türk Dil Kurumu Yayınları · 2011163 okunma
248 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Etimoloji çok güzel bir bilim ve bu alanla ilgili her kitap insanda heyecan ve merak uyandırıyor. Elifin Öküzü etimolojiye dair bir kitap olmasından mütevellit yazarın hayatıyla çok bağlantılı olmayacağını düşünüp yazarin hayatına hakimiyet kurmadan okuduğum nadir kitaplardan. Yazarın hayati insanin beyininde demdeme oluşturur cinsten. Sevan Nişanyan belli ki külfeti ağır bir birikimi bu kitapta ortaya koymuş. Fakat kitapta bilimsel açıdan bazı hataların varlığı göz ardı edilemez ve diğer etimoloji kitaplarıyla çelişen bilgilerin olduğu yadsınamaz. Erhan İdiz'in hazırlamış olduğu "Sözün Başladığı Yer" adlı eserin başat kaynağı konumunda olması benim bu kitabı okumama vesile olan başetken. Kitaptaki inkılap, hülya, elif, hemşire, ayyaş başlıkları okurken en çok şaşkınlığa uğradıklarimdan. Keza "aferin" gibi günlük hayatta sıklıkla kullandığımız bir kelimenin Zerdüstluge ait dini kalıntılar taşıması ilginç. Aferin derken bir daha düşünmeme sebep oluyor :)) Zerdüst dininin 3000 yıllık kutsal metinlerinde "seni kutluyorum" manasıyla bu kelime adete insana Zerdüştlükten bir soluk aşılıyor. 3000 küsur yıl önce Fenikelilerin kendi alfabelerinin ilk harfine verdikleri elifin öküz anlamına geldigi ifade edilmiş. Fenikelilerin öküzünün 3000 yıl sonra ülkemizde birçok kıza verilen güzel bir ada dönüşmesi ne kadar da alâkabahş. Kitabin adı bile ilgi uyandırma noktasında başarılı.
Elifin Öküzü ya da Sürprizler Kitabı
Elifin Öküzü ya da Sürprizler KitabıSevan Nişanyan · Everest Yayınları · 2016155 okunma
264 syf.
·
Puan vermedi
Etimoloji üzerine
Etimoloji bir kelimenin hangi dilde ortaya çıktığı, nasıl ve ne zaman ortaya çıktığı ve zaman içinde ne gibi değişimler geçirerek devam ettiği hakkında inceleme yapan bilim dalıdır. Kitap bir çok kelimenin bilimsel makale şeklindeki incelemesinden çok bunun toplumunda anlayabileceği bir biçimde hikayeleştirilerek ve müzik, şiir, romanlardan
Sözcük Hikayeleri
Sözcük HikayeleriHatice Şirin · Bilge Kültür Sanat Yayınları · 2019260 okunma
Reklam
350 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 günde okudu
Öncelikle bu kitabın herhangi bir sözlük kitabına benzemediğini söylemek isterim. Sözlükler salt bilgi verme amacıyla yazılır. Bu kitap ise aslında ilk bakışta önemli sayılmayacak kelimelerin şaşırtan geçmişlerini ve zaman içerisinde sürekli değişen veya üzeri örtülen anlamlarını gün yüzüne çıkararak ülkede bir asırdır akılsızlıkla ve çılgınca bir saplantıyla savunulan , üzerinde hiçbir şekilde düşülme gayretinde bulunulmayan ideolojilere karşı mücadele etmeyi amaçlar. Bu gayreti yazar diğer kitaplarında da sitemli bir şekilde göstermektedir.
Elifin Öküzü ya da Sürprizler Kitabı
Elifin Öküzü ya da Sürprizler KitabıSevan Nişanyan · Propaganda yayınları · 2013155 okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
·
10 günde okudu
Sözün başladığı yer
Kelimeler hiç bilmediğimiz anlamlara gelebiliyor. Okurken bazen en tanıdık kelime bile bildiğimiz anlamından çok farklı bir şekilde karşımıza çıkabiliyor. Her birinin bir hikayesi var. Bu kitapta da 333 kelimenin macerasına, hikayesine tanıklık ettim.
Sözün Başladığı Yer
Sözün Başladığı YerErhan İdiz · Profil Kitap · 2021429 okunma
176 syf.
9/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Etimoloji ve Tefekkür
. Gazali "Bütün ilimlerin başı iştikaktır" diyerek etimolojiyi met eder zira etimoloji bilmek demek kelimeleri tanımak demektir. Kelimeleri, malzemeyi tanımak ise kurduğun yapının daha sağlam olacağı anlamına gelir. Nitekim ünlü mimarların alamet-i farikalarından birisi de malzeme bilgisidir. Büyük mimarımız Sinan da buna bir örnektir. Bu sebeple etimoloji kitaplarını severim. Bizlere kelimeleri tanıtarak daha kapsamlı ve doğru düşünmemizi sağlarlar. Sayın İdiz'in kitabını da bu düşünceler ile elime aldım. Açıkçası okumadan önce diğer etimoloji kitaplarının tekrarı olacağından korkuyordum lakin kitap beklentilerimi iyi seviyede karşıladı. Pek çok yeni kelime ve köken öğrendiğim gibi akıcı dili ile beni asla sıkmadı. Etimoloji severlere tavsiye ediyorum. #55756187 Etimoloji İçerikli Youtube Sayfamıza Göz Atmak İçin ↓ youtube.com/channel/UCf5PEm...
Sözün Başladığı Yer
Sözün Başladığı YerErhan İdiz · Profil Kitap · 2021429 okunma
256 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Yazar Amerikada yaşayan ve Amerikan hapishanelerinde dini vaizlik yapan biri. Hapishanelerdeki hidayet öykülerini yazdığı Duvarlar Ardında Aşk adlı kitabını okumuş ve çok sevmiştim. En baştan yazarın insan olarak hayatı, tecrübeleri, pozisyonu çok ilginç. Şiirleri ve yazıları var. Bu kitapta alfabetik sıralama ile seçili kelime ve kavramların etimolojik, ıstılahi, Kur'ani ve nazari anlamları var. Çok kolay okunan bir kitap. Kelimeler ile haşır neşir olmayı seviyorsanız istifade edersiniz. Kelimelerin arapça, yunanca, farsça, latince, ingilizce kökenlerini öğrendikçe benim çok şaşırdıklarım da oldu. Tavsiye ederim.
Kelimelerde Yolculuk
Kelimelerde YolculukBilgin Erdoğan · Yüzleşme Yayınları · 20193 okunma
Reklam
126 syf.
8/10 puan verdi
·
13 günde okudu
Yazarın kendi seçkisi olan konu başlıkları altında kelimelerim serüvenini anlattığı bir kitap. Doğru bilinen yanlışlara da fırsat buldukça değinilmiş. Sözlük gibi bir sıralama ve akademik kaygı yok. Bunu bir eksiklik olarak söylemiyorum zira etimoloji alanında bir ders kitabı değil. Yazarın dili gayet yalın ve esprili. (İşin esprisini anlatıyor yani :) Küçük şakalar ve bölüm bitişleri yer yer soğuk duş etkisi yaratıyor ama geneli güzel. İlgisi olanların da olmayanların da okurken zevk alacağı bir kitap olduğunu düşünüyorum. Keyifli okumalar.
Kök
KökAlp Paksoy · Ötüken Neşriyat · 2019544 okunma
264 syf.
3/10 puan verdi
Etimolojiye merak saldım ve başlangıç olarak seçtiğim bir kitaptı ancak beklentimin çok altında kaldı. Belki de aradığım kitap bu değildi... Keşke daha çok bilgi odaklı olsaydı. Çok fazla gereksiz yorumlar gereksiz yere göndermeler... Okuyucu bu kitaptan bunu beklemez! Kitabın adı ne içeriği ne?? Ayrıca grup y*rum adlı müzik grubundan da örnek vermezsin abi! "
Sözcük Hikayeleri
Sözcük HikayeleriHatice Şirin · Bilge Kültür Sanat Yayınları · 2019260 okunma
136 syf.
10/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Orhun Yazıtları malumunuz herkesin bildiği ama aslında kimsenin hiçbir şey bilmediği, günümüze kadar ulaşmış olan en eski Türk diliyle yazılmış kitabelerdir/belgelerdir. Bu yazıtları sadece Edebiyatçıların,Dilcilerin ya da Tarihçilerin değil herkesin detaylıca bilmesi gerekiyor. Orhun Yazıtları, Gök Türkler’in Siyasi tarihini anlatmakla beraber,
Orhon Yazıtları
Orhon YazıtlarıTalat Tekin · Bilgesu Yayıncılık · 2017309 okunma
224 syf.
·
Puan vermedi
İçinde bazı Almanca makaleler de var. Genel olarak hem Hun kültürü hem de dili hakkında malumat var. Okurken dikkat edilmesi gerekiyor çünkü bazı bilgiler ya eskimiş ya da değiştirilmiş. Notlarda ek olarak belirtilmiş zaten. Renkler hakkında ilginç tespitler var.
Annemarie Von Gabain
Annemarie Von GabainYusuf Gedikli · Bilgeoğuz Yayınları · 200910 okunma
17 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.