Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Profil
"Felsefe, kendisini akla dayanan nedenlerle, gerekçelerle meşrulaştırmaya çalışan bireysel, eleştirisel, refleksif, bütüncü ve tutarlı bir düşünme faaliyetidir."
Felsefe tarihinde her zaman çok nefis anlar olmuştur ve en keyifli anlardan biri, aklın aşırı ucunun, yani en uç noktasına vardırılmış ras- yonalizmin vardığı sonuçların bir tür çılgınlık üretmesi, bir tür deli- likle kavuşmasıdır. O zaman böyle bir kortejle, defileyle karşılaşırız - orada aklı başında olmak aklın ucuna kadar vardırıldığında çıldırır, ama bu çılgınlık en saf deliliğin çılgınlığıdır. Bireysel mefhumların her birinde -eğer yüklemin ozne mefhumuna dahil olduğu doğruysa-de- mek ki her bireysel mefhumun bütün dünyayı ifade etmesi, dışavur- ması lazımdır ve bütün dünyanın kavramların her birinde içerilmiş ol ması gerekir.
Reklam
Aristo'nun anlattığına bakılırsa, Anaksimandros Thales'in öğrencisidir. Aristo Anaksimandros'un eserini görmüş ve bu eseri inceleme imkanı bulmuştur.
Aristo bu fizikçilerin, ilki olarak Miletli Thales'ten söz eder.
Ancak felsefeyi İonia'lı Yunanlar yaratmıştır demek daha doğru olur.
Eski Yunanlılar üç büyük kabileden oluşmuştur; Köy kökenlilerin oluşturduğu Eolia'lılar, güneyde oturan ve asker kökenlilerin oluşturduğu Doria'lılar (Ispartalılar bu boydandır), tüccar ve denizci kökenli­lerin oluşturduğu İonia'lılar.
Reklam
Sümederin ve Babillilerin tapınakları aynı zamanda birer gözlem evi (rasathane) idi. Bu tapınaklarda ilk kez güneş ve ay tutulmalarının çizelgeleri düzenlenmiştir.
Kendisini dinden tamamen soyutlayarak bilimsel bir biçimde gelişen felsefe, eski Yunan felsefesidir.
Fakat "Rigveda" de­nilen en eski bölümlerinde bile bazı felsefi düşüncelere rastlanır. Söz gelişi bu en eski bölümlerde bulunan ünlü bir beyitte "Tanrılar ve insanlar henüz yokken bu evrende acaba ne vardı?" sorusu sorulur.
Reklam
Eski bir Hint dini olan "Brahma" dininin kuralları "veda" denilen kitaplarda toplanmıştır.
Fel­sefe evreni kavramak çabası, teknik ise eşyaya pratik amaçlarımıza yarayacak bir biçim vermek çabasıdır.
Eski Yunanlılar felsefe kelimesinin karşıtı olarak "teknik" kelimesini kullanıyorlardı.
Einstein'a dönelim: Her hareket belirlemesinde relativite ilkesi, tüm fizikte değil, yalnız mekanikte geçerlidir.
558 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.