f

Fikir Teatisi

0 üye
Takip
Ezber Bozmaca.
" Eskiden beri bâzı ukalâlar - hakikat şimşeği fikirlerin çarpışmasından doğar - derler. Halbuki fikirlerin çarpışmasından çok defa müthiş bir toz kalkar ve toz perdesi arkasında hakikat bir zıplayışta geyik gibi kaçar gider.
" Ha tüfeksiz asker, ha öfkesiz fikir... "
Necip Fazıl Kısakürek
Necip Fazıl Kısakürek
Reklam
NİZAM ŞUURU ve BEŞERÎ SİSTEMLER...
- "Beşerî sistemlerin başlıca hatası, yanlış nizam hatası diyebileceğimiz şeydir... İnsanlar tamamen gelişigüzel hâdiselerden bir nizam kurmaya karşı derin bir temayüle sahiptirler. Gelişigüzel hâdiseleri belli bir kanuna göre cereyan ediyormuş gibi görmek çok kolay olduğu gibi, bu idrak bir defa teşekkül ettikten sonra da, eğer tahkiki zorsa, kanun kendisini ispat edecek durumları bizzat sağlayabilir. Bâtıl itikad işte budur!"
Sayfa 136 - II.Kısım, İBDA Yayınları-
İLİM DIŞI ve İLMİN KUŞATAMADIĞI...
- "Muhatabını "ilim dışı" olarak itham ederken, ilmin ne olduğunu ve ne kastedildiğini açıklamamak, bunun "ilmin kuşatamadığı" mânâsını da kapsadığını ve esasen ilmin bilinmezden devşirilen olarak sırrın önünde durduğunu anlamamak doğru değil...
Sayfa 68 - 1.Kısım, 2.Levha, -İktidar ve Hâkimiyet Çerçevesinde-, İBDA Yayınları-
İKTİDARIN KAYNAĞI...
Suâl: İktidarın kaynağını MUTLAK sahibinden bilmeme yanlışlığı bir yana, ayrı ayrı değer vermediğimiz kimselere, bir araya geldikleri zaman değer vermekten daha büyük budalalık olur mu? Cevap: Olamaz! Asılında hiçbir pohpohlama ve riyâ tavrı göstermeksizin ifâde edilirse, halk umumiyetle öyle şakın ve başıboşluğa meyyaldir ki, bu "binbir başlı mahlûk"un, hak, hakimiyet ve hakikat kılavuzluğunu kendi kendine işaretlemesi beklenemez...
Sayfa 71 - 72, 1.Kısım, 2.Levha, -İktidar ve Hâkimiyet Çerçevesinde-, İBDA Yayınları-
ORTAK İYİLİK...
- "Adalet'i, "ortak iyilik"in dışındaymışçasına düşünmek, veya "ortak iyilik-pratik amaç" için adalet anlayışı doğru değil... Burada ki iki şık yanlış anlaşılmamalı. Şöyle: Seçilen bir noktaya nisbetle ve kendini teklif eden verilerin toplanışıyla yanlış sistemleşme olabildiği gibi, şahsiyetçilik zıddı bir "ortak iyilik" anlayışı da, adaletin hakikatine ters ve neticede "ortak iyilik" dışıdır; niyeti "ortak iyilik" olsa da..."
Sayfa 68 - 1.Kısım, 2.Levha, -İktidar ve Hâkimiyet Çerçevesinde-, İBDA Yayınları-
Reklam
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.