Profil
HAYRET MERTEBESİ...
Şapşal hayâl ile “zekânın özü hayâl” farkı, hastalıklı vesvese ile, tarayıcı vesvese arasındaki fark ortada; nihayeti, kendinden başka hisse yer bırakmayan, tasavvuftaki en büyük mertebe, “Hayret mertebesidir!”…
Sayfa 106 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Mucize havada ve suda yürümekte değil, yeryüzünde yürümektedir. Yeryüzü ve gökyüzünün güzelliğini fark edebilecek bir bilinç ve kalp açıklığındadır. "Her kim ki Allah'ı yaratıcısı olarak bildiğini iddia ediyor da hayret içinde kalmıyorsa bu onun cehaletine delildir" diyor İbn Arabi. Güzellik karşısında hayrete düşmüyorsak ruhumuz hayret vadilerinde dolaşmıyorsa uyuşmuşuz demektir. "Sen uçuşu hatırla, kuş ölümlüdür" demiş şair Füruğ; ölüp gideni değil, hiç solamayacak olanı, ölmeyecek olanı, güzelliği hatırla. Ruhuna onu nakşet.
Sayfa 261
Sevişirken iç içe geçen, solukları karışan, birbirine en yakın hale gelen insanların, sonradan bu kadar yabancılaşmasına, hatta can yakmaya çalışmasına hep hayret etmişimdir. Önce en büyük haz, sonra en büyük can yakma, ne tuhaf.
Sayfa 78
Hayret edeni alıklığa düşmekten ne kurtarır? Tercih. Akıllı adam diye neyin hayrete şayan olduğunu seçebilen kişiye diyeceğiz.
Sayfa 184Kitabı okudu
Reklam
Virginia Woolf
"Uzanmış haldeyken, bir yaprağa, bir papatyaya dönüştüğümüzde, göğün farklı, hem de öylesine farklı olduğunu keşfederiz ki, bunun karşısında hayretler içinde kalakalırız."
ŞAPŞAL TAACCÜP DEĞİL, HAYRET!..
- "Hayret bilgiden doğar ve "insanın ruhuna yarayıcı iş" anlamınadır... Bir idrak buudu olarak "şiir idraki" nin hakikati ise İslâm'da; bunun içinde "ilham" ve "bedahet" davasından anlamak lâzım... Ve tasavvufta en büyük makam, "hayret makamı"...
Sayfa 160 - 3.Levha -Kuantum Teorisi ve Holografik Düzen- Yeni Fizik, İBDA YayınlarıKitabı okudu
BİLGİSİZLİK BİLGİSİ...
- "Tasavvufta en yüksek makam, "hayret"; tam bilgisizlik!.. Hayret "bildim!" yobazlığından değil, bildikçe bilinmeyeni çoğalan ve dize gelen idrakın bilgisizlik bilgisinden doğar... Senelerdir "inanç ilme aykırıdır" diye meyhane köşelerinde yazı çırpıştıran salaş Batıcı yazar, acaba Batı adına ne bilmektedir. Bu soyadan salak adamlar bir yana, biz yürütülen malımızı enseleyici HAFİYE mizacımızla, nerelerde ve ne tür tecelli edişimizi takip edelim."
Sayfa 99 - 2.Levha, -İnsan Sır, âlem Sır- Şuurun Doğrudan verileri, İBDA YayınlarıKitabı okudu
...Toprağına, suyuna el koysalar neyse, tüm servetini, malını mülkünü yağmalasalar yine neyse diyorum, hatta ve hatta canına kıysalar, buna da susuyorum... İnsanın aklına, zihnine el koymaktan daha feci zulüm olabilir mi? Allahım, insan nasıl oluyor da bu kadar zalim olabiliyor? Zaten dünya dehşetli afetlere boğulmamış mıydı? ~Cengiz AYTMATOV
Reklam
Aytmatov: Haklısın, ömrümüzün çoğu gitti, azı kaldı. Gün gelir, beşer olan herkes "Ya Rabbi sonumu hayırlı kıl” diyecektir muhakkak. Önemli olan, o an gelip çatana kadar hayat denilen imtihanı verebilmek, utandırmayacak ameller işlemektir.
Virginia Woolf
"Uzanmış haldeyken, bir yaprağa, bir papatyaya dönüştüğümüzde, göğün farklı, hem de öylesine farklı olduğunu keşfederiz ki, bunun karşısında hayretler içinde kalakalırız."
DÜŞÜNCE ve HAYRET...
- "Hayret bir idrak biçimidir! İnsanın bildiğinin sınırına gelmesi de, her ân yeniden var olan hakikatin bir yönünü öğrenmesi de hayret hâline yol açabilir... Cüneyd-i Bağdâdî, "Düşüncenin ulaşabildiği son nokta hayrettir." der. Hayret kapısını çalan bir zihin, yeni vadilere adım atmaya hazır hâle gelmiş demektir..."
Sayfa 53 - İnsan Yayınları
" Her şeye hayret etmek elbette aptallıktır; hiçbir şey hayret etmemek ise çok daha güzeldir ve bunun iyi olduğu kabul edilir. Fakat gerçekte bunun böyle olduğunu sanmam. Bana kalırsa hiçbir şeye hayret etmemek her şeye hayret etmekten çok daha büyük bir aptallıktır. Bununla birlikte hiçbir şeye hayret etmeyen neredeyse hiçbir şeye saygı da göstermez.Aptal insan da saygı gösteremez. "
Sayfa 180 - Koridor YayıncılıkKitabı okudu
18 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.