Asıl zenginlik gönül zenginliğidir.
1 - Hadis-i şerifin tam metni şöyledir: "Zenginlik servet/mal/para çokluğu değildir; asıl zenginlik, gönül zenginliğidir." Bu hadis-i şerif bize nefs-i emmaremizin tamahından, açgöz- lülüğünden, hırsından yani dünya malına aldanmasından haber verir. Ve bunu şu hadis-i şe rif ile daha iyi
Aranızda selamı yayınız.
1-Hadis-i şerif'in tam metni şöyledir: "İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. Yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir şey söy- leyeyim mi? Aranızda selamı yayınız!"
Selam, sevgi, iman ve cennet... Hadis-i şerif bunların her birinin diğerleri ile
Şüphesiz ki din kolaylıktır.
1-Hadis-i Şerif'in tam metni şöyledir: "... Kim dini aşmak isterse ona yenilir. Öyleyse, or- ta yolu tutunuz, en iyiyi yapmaya çalışın, o zaman size müjdeler olsun; günün başlangıcın- dan, sonundan ve bir miktar da geceden faydalanınız."
Kişinin takât sınırlarını aşan birtakım nafile ibadetlerle kendisine zorluk çıkarmasını İs- lam dini tasvip etmez.
Rabbimiz ayet-i kerimede şöyle buyurur: "Ta Ha! Biz sana bu Kur'an'ı üzüntü ve sıkın- tı çekmen için indirmedik."'
Aişe radıyallahu anha'nın bildirdiğine göre, bir kadınla birlikte otururlarken yanlarına Efendimiz(sav) girdi ve: "Bu kadın kim?" diye sordu. Ayşe annemiz, onun çok namaz kıldı- ğından bahsedince Resulullah (sav): "Bütün bunları sayıp dökmeyi bırak; gücünüzün yetti- ği nisbette ibadet etmeniz size yeter. Allah'a yemin ederim ki; siz bıkıp usanmadıkça, Allah bıkıp usanmaz" 3 buyurdu.
2- Dinin emirleri hayatın her alanında kolaylıktır.
"O sizi seçti ve dinde size bir güçlük yüklemedi."
"Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez"s
Hayatın onca keşmekeşi içinde namaz, hem kılan kimsenin ruhu, aklı, kalbi ve bedeni için hem de etkileşim içinde olduğu diğer maddi ve manevi bütün alemler için bir kolaylıktır.
Oruç, birey ve toplumun bünyesi için zekat, ticaret ve ekonomi için cihad, müdafaa ve güç için bir kolaylıktır.
Yine haramlardan uzak durmak da hayatın sıhhat ve selameti için kolaylıktır.
Kişi sevdiğiyle beraberdir.
1- Bir adamın Resulullah (sav)' gelip; "Ya Resulalllah, bir topluluğu sevdiği halde onlara yetişemeyen kimse hakkında ne dersin?" diye sorması üzerine Efendimiz (sav); "Kişi sevdiği ile beraberdir"buyurmuştur. Yine aynı hadisin diğer bir rivayetinde ise birisi, "kıyamet ne za- man kopacak?" diye sorunca, Resulullah (sav); "Onun için ne hazırladın?" demiş ve adam; "Bir şey hazırlamadım; ancak Allah ve Resulünü(sav) seviyorum" deyince Efendimiz (sav); "Sen sevdiğinle berabersin" buyurmuştur.
İnsan sevgisini kime yöneltmişse bir süre sonra kendisini onun fikrinin, meşguliyetinin, yolunun, çevresinin yanında bulabilir.
2- Ve Allah dostları ile salihlerle beraber olmak için de onları sevmek şarttır. Sev- ban(ra)'ın sorusu konumuzu güzel anlatmaktadır:
Bir gün onu bitkin bir hålde gören Resûl-i Ekrem (sav); "Hasta mısın?" diye sorunca, Sev- ban; "Ya Resûlallah! Sizin huzurunuzda iken cemaline bakıyor, sohbetinde bulunuyoruz. An- cak sizi görmediğimde hasretim artıyor; kavuşuncaya kadar kederden bunalıyorum! Sonra ahirette sizi görememekten korkuyorum! Çünkü siz cennette yüksek makamlarda bulunacak- sınız, sizi orada görememekten endişe ediyorum..."
Bunun üzerine şu ayet-i kerime inmiştir: "Kim Allah'a ve peygamberlere itaat ederse, işte onlar Allah'ın nimetine eriştirdiği peygamberlerle, sıddıklarla, şehitlerle ve Salihlerle be- raberdir. Onlar ne iyi arkadaştırlar!"