İfade Özgürlüğü

gümüş
İfade
“Ancak sistem dışı elementlerin sistemin içinde faaliyet göstermesine izin verdiğimizde neler olabileceğini, demokratik seçimle işbaşına gelip bir sene içinde Alman demokrasisinin tüm temsilî kurumlarını işlevsiz hale getiren Nazilerden biliyoruz.”
Sayfa 38 - Ezbere Yaşayanlar (Emrah Safa Gürkan)Kitabı okuyor
Montaigne Avrupa'ya serbest düşünmesini öğretmiş olan adamdır, demek fazla büyük söylemektir, ama böyle bir söz olsa olsa Montaigne için söylenebilir.
Sayfa 15 - Önsöz IIIKitabı okudu
Reklam
"Taraflı" İfade Özgürlüğü
İfade özgürlüğü olabilseydi "Avrupaya gitmek istiyorum" diyen çoğunluğa karşı, rahatlıkla "Asyaya ya da Ortadoğuya gitmek istiyorum" denilebiliyor olunurdu. Sanat veya söylemler konusundaki sözde özgürlüğe,(işlerine gelmeyen şeylerde) "nefret söylemi" saçmalığı yapıştırılmaz, eser sansürlenmez ve esere pranga vurulmazdı. Birileri tiyatrosunu iyi oynuyor ve palyaçoluğunu güzel yapıyor.
İyi bir yaratıcı yazma atölyesinin sunduğu en önemli fırsat, ne kadar aykırı, sarsıcı, ürkütücü de olsa, her tür düşüncenin, duygunun, fikrin yargılanmaksızın serbestçe dolaşıp ifade edilebilmesine ortam sağlamasıdır. Yaratıcı düşünceyi geliştirmenin de 'tek' kuralı, sunulan fikri asla yargılamamaktır. Bunlar çok saçma, çok tartışmalı da olsalar, sadece fikir olduklarından, kimseye zarar vermezler. İşte, öğrenciler ancak böylesi rahat bir ortamda yaratıcı yazma yoluyla hayal kurma ve yaratıcı düşünme becerisini geliştirebilir, "ifade özgürlüğü" kavramını içselleştirebilirler.
Sayfa 61 - Alfa Yayınları, 2. Basım, Nisan 2018Kitabı okudu
198 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Özgürlük
Yazar kitabında bir karakter oluşturmuş, sanırım yazarın kendi karakterini kahramana vermiş, yansıtmış.Henüz ergenlik çağındaki bir genç, başına buyruk ,sahtekarlığa, insanların yapmacık davranışlarından nefret eden bir o kadar da özgür olmak isteyen bir genç.Bir serüven sizi karşılıyor. Kitap bazı yerlerde sıkıcı ama yine de fena değil.Sanatçı Teoman da bu kitaptan ve yazardan etkilenmiş. İyi okumalar .
Çavdar Tarlasında Çocuklar
Çavdar Tarlasında ÇocuklarJ. D. Salinger · Yapı Kredi Yayınları · 202159bin okunma
İfade Kirliliği
Bir de bir masada ya da internet ortamında bir konu görüşülürken ortaya bir laf atan ve bunu "Bu da benim fikrim" diye savunan insanlar var. Burada, "Da" eki çok önemlidir, o kişinin fikre, çalışmaya, emek harcamaya, literatüre, de­yim yerindeyse kafa patlatmaya hiç niyeti olmadığını ve o anda laf olsun diye ortaya salladığı sözün, kişisel özgürlük kapsamında kabul edilmesini istediğini gösterir. Oysa bu, "ifa­de özgürlüğü" değil, ifade kirliliğidir. Daha çok sosyal , siyasi, edebi konularda ortaya çıkan bu tavır, ne yazık ki neo-li­berallerin, postmodern akıma mensup olanların, sınıf sava­şını ortadan kaldırmak için icat ettikleri ahlaksız bir palavradan ibarettir. Emeksiz fikir olmaz . Astrofizik, moleküler bi­yoloji, matematik gibi alanlarda, hayat boyu çalışmadan, kitaplar okumadan "Bu da benim fikrim" demek mümkün ol­madığına göre diğer alanlarda da bu söz, cehaletin. özgüvenle bütünleşmiş ruh halini ortaya koymaktan ve kişiyi küçük dü­şürmekten başka bir işe yaramaz.
Doğan KitapKitabı okudu
Reklam
Bu ülkedeki totalitarizm dostları, mutlak hakikate ulaşmak mümkün olmadığından büyük bir yalanın küçük bir yalandan daha kötü olmadığını iddia etme eğilimindeler.
134 syf.
7/10 puan verdi
Tartışılası Bir Kitap
Neden 7/10? Yazarın bazı bölümlerde tarafsız olamadığını ve özellikle İslam'la ilgili olaylarda taraflı ifade takınması beni rahatsız etti. Sırf bu yüzden puan kıracaksam evet kırabilme özgürlüğüm var diye düşünüyorum. Onun dışında Yazar ile aynı görüşe sahip olduğumuz yerler de vardı (-4. Bölüm Censoring pornography-). Bu bölümde de tarafını belli eden cümleler bulunmaktaydı. İkisini de dengeleyebilseymiş çok daha iyi olabilirmiş. Bunların haricinde insanı geliştiren bir kitap olduğu düşüncesindeyim. Okudum, tiksindiğim yerler oldu, savunduğum yerler oldu... Yazarın ifadelerini hoş gördüm ve ilgilendim. Bu ifadelerini kabul edeceğim anlamına gelmiyor. Benim için en büyük kazanç bu oldu.
Free Speech: A Very Short Introduction
Free Speech: A Very Short IntroductionNigel Warburton · Oxford University Press · 01 okunma
Yakın Tarih İfade Olayları
2005 Danimarka gazetesi Jyllands-Posten, çoğu (Hz.) Muhammed'i tasvir eden on iki karikatür yayınladı. Sonuç olarak, birçok ülkede şiddetli protestolar var.
Sayfa 117 - Oxford University Press, (çev. Google Çeviri), 1. baskı, 2009.
Yakın Tarih İfade Olayları
1989 İranlı Ayetullah Humeyni, Salman Rüşdi'ye karşı fetva verdi. Onun kitabı "Şeytan Ayetleri" Bradford'da alenen yakıldı. Kitabın Japonca tercümanı öldürüldü.
Sayfa 117 - Oxford University Press, (çev. Google Çeviri), 1. baskı, 2009.
Reklam
Sonunda insanlar bir şey kaybettiklerinin pek farkında değiller.
Sayfa 115 - Oxford University Press, (çev. Google Çeviri), 1. baskı, 2009.
Kitap Katilleri
1933'te iktidara geldikten kısa bir süre sonra Naziler, Almanya'daki şehirlerde halka açık şenlik ateşlerinde "yozlaşmış" yazarların kitaplarını yaktı. Eserleri yakılan yazarlar arasında Kafka, Marx, Freud, Einstein, Mann, Rilke ve Hemingway vardı.
Sayfa 114 - Oxford University Press, (çev. Google Çeviri), 1. baskı, 2009.
İfade özgürlüğünün geleceği belirsiz.
Sayfa 112 - Oxford University Press, (çev. Google Çeviri), 1. baskı, 2009.
'Eğer her şeyin olduğu gibi kalmasını istiyorsak, bazı şeylerin değişmesi gerekecek.'
Sayfa 109 - Oxford University Press, (çev. Google Çeviri), 1. baskı, 2009, (Giuseppe Lampedusa).
Resim