İslamda Çocuk Terbiyesi

0 üye
Takip
Çocuğunu rahatına bıraktığın sürece, 1 değil 10 tane Kur'an kursuna koysanda öğreneceği tek şey kur'an okumak olur.. Ama ne ahlaktan ne de saygıdan nasibini alır. Çünkü çocuğun ilk okulu evidir. Evde elinden telefonu bırakmayan, edep ve ahlakı öğrenmeyen çocuk, gün gelir ebeveynlerine parmaklarını ısırtır pişmanlıktan. Ama o zaman pişmanlığında faydası olmaz. Hepiniz çobansınız, güttüğünüz sürüden sorumlusunuz.. (hadis)
Valideyn övladını tərbiyələndirmək istəyirsə, öz üzərində çalışmalıdır.
Sayfa 52·Kitabı okudu
Reklam
Sahabenin Örnekliğinde Çocuk Eğitimi
1. Çocuk eğitimi, sahabenin bile zorlandığı bir alandı. 2. Çocuk eğitimi, Peygamber'in iklimine zemin olmuş Medine'de bile kolay değildi. 3. Çocuk eğitimi, milâdî 6. ve 7. asrın bile en ağır imtihanı idi. 4. Çocuk eğitimi, yapılabilecek her türlü iş ortaya konduktan sonra bile neticesi olmayabilecek bir işti. 5. Çocuk eğitimi, sabır ve sebat isteyen, büyük bir sorumluluk ve ağır bir vazife idi.
Sayfa 175·Kitabı okudu
Uzun yaz günlerinde oruca niyetleniyorsunuz. Siz kendinizi oruç üzere bilinçlendirdiğiniz ve hazırladığınız için 14-15 saat zorlanmadan oruc tutabiliyorsunuz ama niyetlenmediğiniz gün öğlene kadar zor dayanıyorsunuz. Peki neden? Beden aynı beden, üstelik zaman daha kısa; ne değişti? İşte o noktada bilinç ışıklarını yakma ya da yakmama adına bir şey değişmiş oluyor. Eğer bilinç ışıklarını yakar, yani kendinizi ruhi ve manevi anlamda hazırlarsanız elde edeceğiniz yük ne kadar ağırlaşırsa ağırlaşsın, buna hazırlıklı olduğunuz için altında ezilmiyor, onu hakkıyla taşıyorsunuz ve bunun farkına varmıyorsunuz. Aynı şeyi çocuk terbiyesinde de gözlemleyebiliriz. "Amaaan! Çocuk işte ne olacak!" deyip işin içinden çıktığımızda ve bazı şeyleri gereğince dikkate almadığımızda, yani bilinç ışıklarını yakmadığımızda Allah korusun yarı yolda kalırız.
Sayfa 174·Kitabı okudu
Ana-babanın çocuğuna iyi terbiye vererek göz - kulak olması gerekir, çünkü çocuk ana - babaya teslim edilmiş bir emanettir.