k

Kâinat ve Hikmet Kitabı Kur’an-ı Kerim

0 üye
Takip
Geceye Derin Mülahaza İçeren Bir Ayet-i Kerime Bırakıyorum
MÜ’MİNÛN SURESİ ﴾ 112﴿ Allah, “Yeryüzünde kaç yıl kaldınız?” diye sorar. ﴾113﴿ “Bir gün veya günün bir bölümü (yarım gün) kadar kaldık; işte, saymakla görevli olanlara sor” derler. ﴾114﴿ Allah buyurur: “Pek kısa bir süre kaldınız; keşke bunu (dünyada iken) bilmiş olsaydınız!” AÇIKLAMA: Âhirette Allah ile kulları arasında geçeceği bildirilen bu diyalog, zamanın göreceliğine dikkat çeken temsilî bir anlatımdır. Dünyadaki zaman kavramı dünyanın koşullarına bağlı olarak değişebilen bir algılama, zihnimizin kendi kendine oluşturduğu bir tasavvurdur. Burada, bu fâni âlem bitip de ebedî âleme geçince zaman tasavvurunun da değişeceği anlatılmaktadır. Tefsirlerde ise, “saymakla görevli olanlar” dan kastın meleklerin veya hesap ehli insanların olduğu belirtilmektedir. Kaynak: (Taberî, XVIII, 63. Sayfa ; Kurtubî, XII, 162. Sayfa ). İnsanın tüylerini ürperten bu ayet-i kerime, aslında dünyadaki yaşam yolculuğumuzun ne kadar da kısa olduğunu ve ömür denen sermayemizi ne kadar tasarruflu ve faydalı işler için kullanmamız gerektiğini bizlere hatırlatmaktadır.
Geceye Muhteşem Bir Ayet Bırakıyorum
De ki : “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Doğrusu Ancak gerçek akıl ve idrak sahipleri düşünüp ders çıkarırlar.” (39. Zümer Suresi 9. Ayet-ül Kübra)
Reklam
Nur Suresi 26. Âyet-i Celile
{ “Kötü kadınlar kötü erkeklere, kötü erkekler de kötü kadınlara yakışır. Temiz ve iffetli kadınlar temiz ve iffetli erkeklere, temiz ve iffetli erkekler de temiz ve iffetli kadınlara yakışır. Bu temiz insanlar, iftirâcıların kendilerine isnat ettikleri suçlardan uzaktır. Onlar için bir bağışlanma, bol ve güzel bir rızık vardır.” } AÇIKLAMA: Bu Yüce Ayeti Tefekkür çerçevesinde kendime uyarladığım zaman; dünyevi hislerim arasında sıkışıp hiçbir çıkış yolu bulamadığım anlarda bana şifa niteliğinde olduğunu görüyorum. Ayrıca Bu yüce Ayete Genel anlamda bakacak olursak: İyilerin; iyilere ve iyiliklere, kötülerin de kötülere ve kötülüklere yakın, yatkın ve lâyık olduklarını ifade eden bu âyette bazı önemli hususlara da işaret vardır: Mesela İnsanlar kimlerle düşüp kalktıklarına dikkat etmelidirler. Dedikodu-gıybet yapan, iftira eden, edepsizlik yapan, edepsizliği normalleştirecek davranışlarda bulunan kimseler kötü olarak anılmaktadırlar; onlarla düşüp kalkanlar da zaman geçtikçe onlara daha çok benzemektedirler.(Kurulan Duygusal Bağ açısından) Bu yüzden iyilerle ve ahlaklı insanlarla beraber olunmalı, onların dost meclislerinde bulunulup muhabbetlerinden feyz alınmalıdır.(Yüce Ayet; karşı cinslerin ilişkilerine hitap ettiği için, bu açıklamaları o şekilde düşünmek daha makûl olacaktır diye düşünüyorum.) #HikmetKitabındanKendimeÇıkardığımHissem #KuranıKerimKâinatKitabıdır #HikmetKaynağıdır #GözünüAçana #AklınıKullanana #HikmetlerSunmaktadır