m

Mezhep-Din

0 üye
Takip
Üstünlük ancak takvaya, kişisel yeteneğe ve yüksek ahlaki karaktere dayanır.
Mezarlık, iki dünya arasindaki kapı... Mezar bir kitaptır. Yeter ki insan; gönlünün gözüyle bakabilsin, ruhuyla idrak edebilsin kabirleri. Mezar terbiye ocağıdır.
Reklam
210 syf.
·
Puan vermedi
·
9 saatte okudu
YEZİDİLER-EZİDİLER
Dinsel açıdan Orta Doğu’ya baktığımızda çok farklı dinler mevcuttur; semavi yani tek tanrılı, beşeri yani çok tanrılı, yerel dinler, karma, sentetik, eklektik ve gnostik dinler… Yezidiler de gnostik yani karma bir din olarak binlerce yıldır orta doğuda yaşayan bir inançtır. Yezidiler kendilerini Yezid’i olarak tanımlamazlar Ezidi olarak
Yezidiler
YezidilerAhmet Turan · Hitabevi · 201514 okunma
Mezhep; takip edilen, gidilen yol demektir. Din anlayışındaki farklı yorumlardan ortaya çıkmış ve kurumsallaşmış beşerî oluşumlardır. Hedefe varmak için farklı yolların tercih edilmesi olarak da tanımlayabiliriz. Bu bağlamda dinî hayatın farklı yorumlanması ve bu alanda farklı görüşlerin ortaya çıkması doğaldır. Sorun, mezheplerin kurumsallaşması ve din ile özdeşleştirilmesi ile başlamıştır. Zira Müslümanlar arasındaki anlayış farkı, görüş ayrılıkları yorum olmaktan çıkmış; din halini almıştır. İslam'ın evrensel tanımından çıkarılarak yalnızca Müslümanların dini olarak kabul görmesi, mezheplerin ve meşreplerin, modern çağda da siyasi yapıların ve cemaatlerin dini olarak kurumsallaşmasına yol açmıştır. ..... Dini bir mezhep ile biçimlendirmek ayrıdır; karşılaşılan sorunları bir mezhep aracılığıyla çözmek çok ayrı bir uygulamadır.
Sayfa 34 - Elips Kitap, 2. Baskı, Nisan 2022Kitabı okudu
Mezhep imamları olarak bilinen dönemin âlimlerini "mezhep kurucuları" olarak tanımlamak da doğru değildir. Onların içtihatları, görüşleri kabul görmüş ve "mezhep" olarak tercih edilmiştir. Farklı görüşleri olan yüzlerce âlimden az sayıda insanın görüşleri "mezhep" olarak bugüne kadar devam etmiştir. Bunun nedeni, tek başına bu imamların görüşleri de değildir. Egemen güçlerin baskıları, zulüm ve işkencelerinin de mezheplerin devamında büyük rolü olmuştur. Ebu Hanife, İmam Şafiî ve Ahmet B. Hanbel gibi mezhep imamlarının baskı altına alınmaları mezhep aidiyeti nedeniyle değildir. Yönetim sisteminin ve uygulamaların hukukiliğini tartışma konusu yapmaları ve hukukun icrasını talep etmelerinden dolayıdır. .... Esas itibarıyla bu hukuk bilginlerinin hiçbiri bir mezhep kurma iddiasında da olmamışlardır. Mezhep, müçtehid imamların talebeleri ve kendilerinden sonra gelen fukahanın seçtiği bir yoldur. Mezhep kurucuları da esas olarak bu fukahadır.
Sayfa 34 - Elips Kitap, 2. Baskı, Nisan 2022Kitabı okudu
Esas itibarıyla mezhep imamlarının hiçbiri, sınırları çizilmiş, kesinleştirilmiş ve net olarak belirlenmiş bir alanı tarif etmemiştir. Kendi anlayışlarına göre yorumlar yapmışlar, müzakere ve münazaralarda bulunmuşlar, kuvvetli deliller karşısında görüş değiştirmişler ve değişime hep açık olmuşlardır. ............. Esas mezhep kurucuları bu seçkin imamların talebeleri olmuştur. İçtihat sınırlarını, taklit ettikleri imamların yorumlarıyla sınırlandırmaları ve yorumlarını tercih ettikleri imamı taklit etmeyi yeterli bularak içtihatı sadece bu yorumlar üzerinden belirlemeleri mezhep taassubuna yol açmıştır. Zamanla bu taassup, mezhepleri din statüsüne çıkarmış ve Kur'an'dan uzaklaştırmıştır. Artık mezhep farklılıkları sadece fıkıhta / hukuk yorumlarında değil, dinde de farklılaşmaya ayrışmaya yol açmıştır.
Sayfa 37 - Elips Kitap, 2. Baskı, Nisan 2022Kitabı okudu
Reklam
22 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.