s

Siyer-i Nebî

8 üye
Takip
221 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
30 saatte okudu
Güzele Bakan Güzel Görür Gerçekten ..
Müellifimiz M. Emin Yıldırım Hoca [d. 1973], ülkemizde uzun yıllardır İslâm daveti yapan, bilhassa Siyer İlmi dalında çok sayıda konuşma ve yazıları bulunan, kalemi de muhabbeti gibi hoş olan hocalarımızdandır... (Allah kendisinden razı olsun.) Eseri "Darü'l-Erkam"; İslâm'ın ilk yıllarında Peygamber Efendimizin (sav) diğer müslümanlarla birlikte evinde toplandığı Erkam b. Erkam'ın evini, ziyarete gelen 45 kadar sahabîyi ve dahası eğitim programını ve gelenlerin belirleyici kriterlerini izah ettiği, tarih-araştırma usulünde yazılmış bir eserdir. Kısaca değerlendirecek olursak: Kitabın ilk bölümünde araştırma sahasında eşine az rastlanılan orijinal bilgiler mevcut, diyebiliriz. Ancak ikinci bölümde, sıklıkla bilinen ve çokça yazılan-dile getirilen genel İslâm başlıklarına yer verilmiş görülüyor. Okuma hızı yüksek, 1-2 günde keyifle bitirilebilir. Yazı puntosu, sayfa-kapak kalitesi iyi, tahric bölümü ilmî hazırlanmış... Hülasa, siyer meraklılarına tavsiye edilebilir.
Nebevi Eğitim Modeli Darü'l Erkam
Nebevi Eğitim Modeli Darü'l ErkamMuhammed Emin Yıldırım · Siyer Yayınları · 20201,881 okunma
Allah (cc) kulunu yalnız bırakmadı
Allah (cc), insanı sürgün diyarında yalnız, çaresiz ve yolunu şaşırmış olarak bırakmadı, doğuştan günahkâr saymadı, unutmadı ve darılmadı. Yarattıktan sonra kendi haline terk etmedi. Hz. Âdem'in (as), bir doğanın içinde, temiz bir fıtrat üzerine doğan çocuklarını, insan etme çalışması olan peygamberlik müessesini kurdu. Bu peygamberler, rol model olma görevini en güzel ahlakla ifa ederken, yetişdirdikleri yıldız şahsiyetlerin zihinlerinde inşa ettikleri hatıralarla beraber, zengin bir yaşantı arşivi de oluşturdu. İlim aevgisini yarattı, başkası için karşılıksız yapılacak fedakarlığı. Kimsesiz, zayıf ve mazlum olana karşı şefkati yarattı, ezilmişler için yapılan mücadelede gösterilen kahramanlık ve şecaati. Samimiyeti, ihlâsı ve takvayı yarattı, kendisiyle uzun uzun hasbihal edilsin diye secdeyi. Sonra bunların nasıl yapılacağını öğretsin diye, menfaat beklentisiz, gecesini gündüzüne katıp erdemli insanı yaşayan ve tebliğ eden peygamberler yarattı. Bu peygamberler, Âdem oğullarını ve kızlarını insan etme çabasını insanlara öğretmek için numune kişileri kendi himayelerine alıp eğittiler. Ve yeryüzünün öğretmenlerine, insan nasıl eğitilip gerçek bir insan edilirin eğitimini verdiler.
Sayfa 347Kitabı okudu
Reklam
354 syf.
10/10 puan verdi
·
33 günde okudu
Es- Selâmu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatuh Hz. Peygamber'in (sav) hayatını öğrenmenin önemi nedir? Bunu öğrenmek bizlere hangi faydaları kazandırır? 1) O'nun (sav) gibi yaşamak ve O'nun gibi salih bir kul olmaktır. 2) O'nun (sav) gösterdiği ufuk ile yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'i hakkıyla idrak
Beşir ve Nezir Hz. Muhammed (sav)
Beşir ve Nezir Hz. Muhammed (sav)Komisyon · Dua Yayıncılık · 202428 okunma
En dürüst tüccar Hz. Muhammed
Zengin ve itibarlı bir hanım tüccar olan Hatice binti Huveylid, Efendimiz'in (sav) eminliğini ve güzel ahlakını işitince O'na (sav), mallarını Şam'a götürüp ticaret yapmasını teklif etmiştir. Bu ticareti esnasında Hz. Hatice, yardımcısı Meysere'yi tembihleyerek yaklaşık üç ay sürecek olan bu sefer boyunca Hz. Muhammed 'i (sav) gözlemesini istemiştir. Meysere, Allah Resulü'nde (sav) gördüğü güzel hasletler ve ulvî ahlak karşısında adeta şok geçirir. Şu hassasiyet karşısında kim şok geçirmez ki? "Bir ara Meysere, Peygamber Efendimiz'in (sav) hesap kitap işleriyle meşgul olduğunu görüp, "Ey Muhammed! Saatlerdir ne yapıyorsun burada?" diye sorar. Peygamber Efendimiz (sav) de: "Ey Meysere! Kervanın hesapları ile özel hesaplarımı ayırmıştım. Ama nasıl yapmışsam küçük bir yanlışlık olmuş. Kervanın parası mı benim parama karışmış, benim param mı kervanın parasına karışmış bilemiyorum. Bu şüphe içinde daha fazla bocalayacağıma, Sen şahit ol ki bütün paramı kervanın parasına katıyorum. Kervanın tek bir dirhemi bana geçeceğine benim onlarca direğimi kervanın hesabına geçsin." Meysere 'nin anlattıkları karşısında adeta dili tutulan Hz. Hatice (r.anha), Peygamber Efendimiz'in (sav) bu dürüstlüğünü ziyadesiyle takdir etmiş ve önceden belirlenen ücretin fazlasını kendisine vermiştir. İşte bu ticaret seferinde gözlemlenen muhteşem ticari ahlak daha sonra kutlu bir evliliğin vesilesi olacaktı.
Sayfa 185Kitabı okudu
Cihad etmek
İslam'ın tebliğ için askeri güç kullanmasına ya da dışarıdan gelen tehlikeleri bertaraf etmek için savaşmasına "Cihad"denilmektedir. "Arapçada 'güç ve gayret sarf etmek, bir işi başarmak için elinden gelen bütün imkanları kullanmak' manasındaki 'cehd' kökünden türeyen cihad, İslami literatürde 'dini emirleri öğrenip ona göre yaşamak ve başkalarına öğretmek, iyiliği emredip kötülükten sakındırmaya çalışmak, İslami tebliğ, nefse ve dış düşmanlara karşı mücadele vermek' şeklindeki genel ve kapsamlı anlamı yanında fıkıh terimi olarak daha çok müslüman olmayanlarla savaş" şeklinde tanımlanmıştır. Hiç şüphesiz Cihad, İslam'ın üzerinde çokça durduğu bir görevdir.
Peygamberimize verilen 5 şey
Cabir b. Abdullah'ın (ra) naklettiğine göre Resulullah (sav ) şöyle buyurmuştur: "Benden önceki peygamberlerden hiçbirine verilmeyen beş şey bana verilmiştir: Ben, düşmanımın içine bir aylık mesafeden korku salma yardımına mazhar oldum. Yeryüzü bana mescid ve temiz kılındı, onun için ümmetimden namaz vaktine kavuşan herkes ( bulunduğu mekanda) namazını kılıversin. Ganimetler bana helal kılındı. Her peygamber sadece kendi kavmine gönderilirken ben bütün insanlığa gönderildim. Ve bana şefaat (etme hakkı) verildi."
Sayfa 199Kitabı okudu
Reklam
817 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.