t

Toplum, Biz, Onlar ve Öteki

0 üye
Takip
56 syf.
8/10 puan verdi
Ötekilerin Hikayesi
Kitapla ilgili fazla bir bilgim olmadan okumaya başladım. Sayfa sayısı çok az olmasına rağmen içeriği çok dolu dolu geldi. Bir baba hesaplaşması kitabı olarak düşünmüştüm ama tam olarak böyle değil. Yine bir parça var gibi de ama ben çocukluğunun babasını nefretle anan bir yetişkin görmedim tam olarak. Ötekileştirilmenin, dışlanmışlığın hiddeti diyebilirim bu kitaba. Diğer siyasi partiye yakın hissedenlerin, eşcinsellerin, işçi olanların, patron olamayanların, siyasete atılıp ahkam kesemeyenlerin öfkesini anlatan bir kitap bence. Bazı şeyler geldi başımıza, bunların da büyük bir kısmı bizim hatamız gibi gösterildi fakat tarihe düşülsün ki gerçek suçluları işaret ediyorum diyor yazar. "Hollande, Valls, El Khomri, Hirsch, Sarkozy, Macron, Bertrand, Chirac. Acının tarihinde isimler yazılı. Senin yaşamının tarihi, seni yok etmek için birbirinin yerine geçen bu insanların tarihidir. Senin bedeninin tarihi,onu yok etmek için birbirinin yerine geçen bu isimlerintarihidir. Bedeninin tarihi, siyasi tarihi suçluyor."
Babamı Kim Öldürdü
Babamı Kim ÖldürdüÉdouard Louis · Can Yayınları · 20201,611 okunma
Biz bir olma gücümüzü toplum olarak "dış tanıklıktan" alıyoruz. Ayrıldığımız kutuplardan çıkıp birlik olabilmemiz için mutlaka bir "öteki"nin bulunması gerekiyor, Bu "öteki" vatana dair bir tehlikeyse, bir doğal afetse toplum olarak "biz"oluyoruz; günlük yaşamımızda ait olduğumuz grubu tehdit eden bir durumsa o grubun üyeleri olarak "biz" oluyoruz. Futbol karşılaşmalarını hatırlayın mesela. Ama her iki koşulda da "öteki"nin varlığına ihtiyaç duyuyoruz.
Sayfa 247Kitabı okudu
Reklam
... Toplum, genel manada birbirine benzer insanların varlığı ile huzur bulan bir birlikteliktir. Onun genel huzurunu bozansa o güne kadar karşılaşmadıkları ya da hep "onlar" olarak gördükleri topluluklardır. Bu bağlamda toplum mühendisliği devreye girer ve "onlar"dan olanları "biz" tarafına çekmeye ya da yok etmeye çalışır...
Sayfa 179 - İthaki Yayınları, 1. Baskı, Mayıs 2017Kitabı okudu
Tıpkı dünyada olduğu gibi edebiyatta da "biz" ve "öteki", "biz" ve "onlar" ya da "iç grup", "dış grup" tasnifinin maalesef ortadan kalkmayacağını bilen ve aslında bu tasnifin ortadan kalkmasının da eşyanın tabiatı gereği imkansız olduğunu kabul eden bireyler olarak; toplumun daima kusursuzu aradığını ve bu kusursuzluk çağrısında zaman zaman sert tedbirler uyguladığını da bu metinle ("Bülbülü Öldürmek", Harper Lee) tekrar ve tekrar görmekteyiz. Keşke böyle olmasa tabii ama ne yazık ki hiçbir hükmü yok sosyoloji karşısında keşkenin. "Bülbüllerin" ecelleriyle öldükleri bir dünya değil mi bu satırların gölgesinde buluştuğumuz herkesin ortak ütopyası. Değil mi?
Sayfa 181 - İthaki Yayınları, 1. Baskı, Mayıs 2017Kitabı okudu