Tarihte olduğu gibi, bugün de dil ve bilinç olarak bütünleşme ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bütünleşmek için hiçbir Türk dili kolunun yok edilmesi ya da yok sayılması gerekmemektedir. Sadece bir Türk dili kolunun, tabii ki en gelişmiş ve en yaygınlaşmamış olan Türkçeyi diğer Türklerin de okullarda öğrenmesini, basın ve sesli-görüntülü yayın yoluyla benimsemelerini sağlamak yeterli olacaktır. Türk lehçelerinin konuşma ve sözlü kültür dili olarak korunması ve yaşatılması, en az, bir ortak iletişim Türkçesi etrafında toparlanmak kadar önemli ve vazgeçilmezdir. Zira yok olan her Türk dili kolu, bir Türk topluluğunun düşünce ve kültür birikiminin kaybolması anlamına gelmektedir. Kültür ve düşünce zenginliğine dayanmayan hiçbir dilin gelişmesi ve güçlenmesi mümkün değildir.
Selamun Aleyküm;
Müellifinin fikir ve inancının İslama uzak olduğunu bilmekle beraber iki adından biri olan "Hüseyin" ismi hürrmetine kendisine affı sabrı, arşı, şevkati sonsuz Allahtan rahmet dilerim.
Büyük bir akıcılık ve üslup ustalığı ile gözu gönlü yormadan, kendisini yetkin göstermek adına iğdişli süslü kelimelere sığınmadan bu