Otuz yıllık bir hapisten sonra zindan kapısı böylece açılmış oluyordu. Zincirler kırılmıştı, hürriyete kavuşanlar artık kendilerini idare etmeliydiler.
Roman yazarın "Makedonya Gamzesi" adlı eserinin devamı olarak kaleme alınmış.
Birinci Dünya Savaşına girilmeden az önceki yıllardan harbe giriş dönemine kadar sosyal ve politik şartlar tanınmış şahsiyetler üzerinden romanlaştırılmış.
Roman kısa ve fasılalı konu bölümleri ile benim biraz dikkatimi toplamamı zorlaştırdı. Bununla beraber akıcı olması ve aynı zamanda Osmanlıca kelime ve terkibleri kullanılması yönü ile de hoşuma gitti. Bir günde bitirilecek bir eser.
Türk Siyasal Hayatı üzerine birçok kitap, makale ve bilimsel incelemesi bulunan Ahmad, bu eserinde bütün bu bilgi birikimini ve tecrübesini göstermektedir. Bir aşiret tarafından kurulan Osmanlılardan; dini ve kültürel temellerini gelişimi, tarihsel ve toplumsal olayların yüzyıllar sonra ulaşılan "millet olma" kavramına kadar olan süreci 250 sayfada anlatma kabiliyeti de ancak böyle bir tecrübenin ürünü olabilirdi. Bu eserde 40 yıl süren bir araştırmanın herkes tarafından anlaşılabilir hale gelmiş kitabi anlatımını buluyorsunuz. Kitabın sonunda mükemmel bir kronolojik buluyorsunuz. Eser Türkiye'nin Modern Tarihi konusunda referans hale gelmektedir.