Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Profil
Viking gezegen kondusu, insanoğlunun yeteneklerini yabancı dünyalara nakledebilen bir araçtır. Bazılarının takdirine göre, bir çekirge kadar akıllıdır, bazılarına göreyse bir bakteri kadar. Bu kıyaslamaların küçültücü bir anlam taşıdığı düşünülmemelidir. Bir bakteriyi geliştirebilmek için doğa yüz milyonlarca yıl uğraş vermiştir. Çekirge için de milyarlarca yıl harcamıştır. Bu alanda çaba harcayarak işi daha iyi kavrayabilmekteyiz. Viking gezegen kondusu’nun bizim iki gözümüze benzeyen iki aygıtı vardır. Ancak onun gözleri kızılötesi alanda da işe yarıyor. Bizim gözlerimizse bu alanda bir şey algılamıyor.
Sayfa 162Kitabı okudu
Lowell’in Mars’lıları iyi ve umut kaynağı, hatta biraz da tanrı benzeri yaratıklardı. Wells’in ve Welles’in Dünyalıların Savaşı’ndaki kötü niyetli yaratıklarsa Lowell’inkine benzememektedir. Her iki görüş de halkoyuna gazetelerin pazar ilaveleri ve kurgu bilim kitaplarıyla aktarıldı.
Reklam
Venüs Okadarda Güzel Değilmişşş
Yakıcı sıcağı, ezici basıncı, zararlı gazları tekin gözükmeyen bir kırmızılıkla karışınca, Venüs bir Aşk Tanrıçası’ndan çok bir cehennemi andırıyor. Çıkarabildiğimiz kadarıyla, Venüs yüzeyinin ancak bazı bölümlerinde yumuşamış kayalıklar bulunuyor. Bir de kâh orasında, kâh burasında uzak bir gezegenden gelip iskeleti kalmış bir uzay aracı kalıntısının buradaki vahşeti hafiflettiği yoz manzaralar var.
Sayfa 135Kitabı okudu
Venüs Çölmüş :)
Eğer Venüs bataklıklarla kaplı bulunsaydı, su buharı çizgilerini tayfında görmek mümkün olurdu. Oysa 1920 yılı dolaylarında Mount Wilson Gözlemevinde denenen ilk spektroskopik araştırmalarda, Venüs bulutlarının üzerinde su buharı izine hiç rastlamadı. Bulutları üzerinde ince silikat tozunun döşendiği Venüs’ün, böylece çöle benzer, kurak bir yer olduğu anlaşıldı.
Sayfa 130Kitabı okudu
Jüpiter ve Satürn Katı Gezegen Değildir !
Jüpiter gezegeniyle öteki dev gezegenlerin rejimine. Bunlar kocaman dünyalardır. Çoğunlukla hidrojen ve helyumdan oluşurlar. Metan, amonyak ve su gibi hidrojen açısından zengin gazlardan az miktarlarda bulunur bu gezegenlerde. Buralarda, yani Jüpiter’de ve Jüpiter ailesinin gezegenlerinde katı yüzeyler yoktur. Yalnızca atmosfer ve rengârenk bulutlar görülür.
Sayfa 119 - Biz eminim millet olarak daha bunu bilmeyizKitabı okudu
Kozmozun görsel ağıtları...
... gezegenimsi bulutsular Evren'deki büyüleyici nesneler arasındadır. Ne var ki daima Güneş benzeri bir yıldızın ölümüyle ilişkilidirler ve en fazla 20.000 yıl boyunca görülebilirler. Onlar, kozmozun kısa ömürlü görsel ağıtlarıdır.
Reklam
En zengin hayal gücüne sahip bilimkurgu yazarlarının bile aklına gelmeyecek ötegezegenlerin varlığı en azından bir şeyi açıkça göstermektedir: Doğanın yaratıcılığının sınırı yok.
Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) göre Haziran 2023 itibarıyla, uzay çağının başladığı 1957 yılından bu yana yörüngeye 15.760 uydu yerleştirildi. Bunlardan 10.550’si hâlâ uzayda ve 8.200’ü hâlâ çalışır durumda.
Uluslararası Uzay İstasyonunda (UUİ) mikro yer çekimli bir ortamda yaşayan astronotların vücutları, hızlı yaşlanmaya benzer bir şekilde bozulmaya başlıyor. Uzayda astronotun ağırlığını desteklemek zorunda kalmayan vücut, hareketsiz bir yaşam tarzına verdiği tepkinin aynısını veriyor: Normalde kemikte depolanan kalsiyumu kan dolaşımına salarak kemik kaybına neden oluyor.
Uzay boşluğu vücudunuzu patlatır (mı)
Gerçekte astronotlar ölmeden önce 90 saniye ile üç dakika arasında hayatta kalabilir ama Dünya atmosferinin ve manyetik alanının dışındayken ultraviyole radyasyonu astronotları birkaç saniye içinde yakar . Dahası güçlü elektromanyetik gama ışınları da radyasyon sendromuna yol açar.
Reklam
Evrendeki diğer çoğu gezegen sistemi ile karşılaştırıldığında 'Güneş Sistemi'miz oldukça sıkıcıdır. 
Güneşimiz bir anlamda geçtiğimiz 4,6 milyar yıldır patlamayı sürdüren bir hidrojen bombası; gece gökyüzünde gördüğümüz her yıldız da kozmik bir nükleer reaktördür.
Ve evrenin genişlemesi bittiginde bütün yıldızlar ya­vaşlayacak ve havaya atılmış bir top gibi durup evrenin ortasına düşmeye başlayacaklar. Ve artık bütün yıldızla­rı görmememiz için bir neden olmayacak çünkü hepsi gi­derek daha da hızlı bir şekilde etrafımıza düşüyor olacak ve yakında dünyanın sonunun gelecegini bileceğiz çün­kü geceleyin kafamızı kaldırıp gökyüzüne baktığımızda karanlık olmayacak, sadece düşmekte olan milyarlarca yıl­dızın parlayan ışığı olacak. Tabii bunu kimse görmeyecek çünkü dünya üzerinde kimse kalmayacak. Muhtemelen insan nesli o zamana ka­dar tükenmiş olacak. Ama eğer hala yaşayan birileri var­sa bile onlar da göremeyecek çünkü ışık o kadar parlak ve sıcak olacak ki herkes yanarak ölecek; tünellerde ya­şıyor olsalar bile.
Sayfa 20 - Türkiye İş Bankası YayınlarıKitabı okudu
Uzay ve Zamanın Başlangıcına Doğru
Yunan düşünür Platon'un yirmi beş yüzyıl kadar önce, henüz gökler hakkında kimse bir şey bilmezken dediği gibi, matematik tanrıların insanlarla konuştuğu dildir.
Sayfa 199Kitabı okudu
36 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.