Köşeli Ayraç

Köşeli Ayraç
@koseliayrac
Kütüphanem benim kaplumbağa kabuğumdur. Alberto Manguel
200 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 saatte okudu
Eh be kadın, ne okuttun sen bana böyle!!! Bir solukta bitti. Hikâyenin peşine düşmekten alıntı falan hak getire. Çok bizden bir aile hikâyesi. Hem de o kadar bizden ki... Hem iç dünya hem dış dünya çok dengeli verilmiş. Capcanlı bir roman. Konuşmalar olarak tasarlanan tekniği de ustaca başarmış. Gözlerim dola dola kahkaha ata ata okudum. Sen çok yaşa emi Şermin, seviyorum kalemini.
Söyleme Bilmesinler
Söyleme BilmesinlerŞermin Yaşar · Doğan Kitap · 20233,875 okunma
Reklam
65 syf.
·
Puan vermedi
·
11 saatte okudu
Yazarla tanışma kitabım. Kitap kapağında öykü yazıyor. Kahraman anlatıcı ve öyküler birbiri ile ilgili olduğu için günlük havasında hatta bir bütünlük olduğu için novella gibi bile olabilir. Neyse sınıflamak edebiyatçıların işi benim değil. İlginç bir kalem, kısa kısa cümleler, farklı betimlemeler. İç dünyanın buhranı, sorgulamalarıyla günlük hayatın hareketliliği çok güzel verilmiş. İlk kez bu kadar ilaç adı verilmiş bir kitap okudum. Bayağı Parol gibi bildiğimiz ilaçlar hem de. Bu da okuru yani beni kitaba daha da yakınlaştırdı. Birkaç kitabını daha okumayı düşünüyorum.
Kapan
KapanVüs'at O. Bener · Yapı Kredi Yayınları · 2018725 okunma
102 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Çok Eğleneceksiniz
Bizim romantik Romeo ve Juliet ölmese hatta evlense... Sonra bir de manyak bir kızları olsa... Mezarımda ters döndüm diyip Shakespeare çıksa gelse...Olanlar olsa... Son zamanlarda okuduğum en keyifli kitaplardan biriydi. Kahkaha attığım yerler oldu.Yazarın mizahına bayıldim. Çok ciddi şeyler okudum, içim şişti savaştan, açlıktan, acılardan dediğinizde nefes almalık bir şans vermenizi dilerim.
William Shakespeare
William Shakespeare
Hayranları hiç kaçırmasın.
Tarla Kuşuydu Juliet
Tarla Kuşuydu JulietEphraim Kishon · 1976 · 08 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
202 syf.
·
Puan vermedi
·
23 saatte okudu
Bilimkurgu ve distopik ben almayayım
2024 yılının ilk kitabı. Konusu kitapla ilgili olduğu için seçtim. Yoksa bilimkurgu okumuyorum. Vav artık bu türü okurum yine diyemiyorum. Hem bilimkurgu hem distopik. Bu iki türden de keyif almıyorum, çok sıkılıyorum. En iyi bilimkurgu kitabı seçilmiş. Değerini bilememek benim ayıbım olsun. Bana göre Shakespeare ve birçok yazarın güzellemesi bir kitap olmuş. Bence mahsuru yok. Ana tema, kitapların değeri ve önemi. Kitabın ismini çok iyi buldum. Bazı sahneleri gözümde canlandıramadım. Filmine göz attım. Edebi metinlerde bu sorunu yaşamıyorum ama bu türde, hayal etmekte çok zorlanıyorum. Daha fazla betimlemeye ihtiyaç duyuyorum.Belki de hayal gücüm eksik bilemiyorum.
Fahrenheit 451
Fahrenheit 451Ray Bradbury · İthaki Yayınları · 202289bin okunma
176 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
22 saatte okudu
Dostoyevski, Oğuz Atay, Cemil Meriç, Yusuf Atılgan
Ah Nurdan Gürbilek ne kadar geç tanıştım seninle. Son zamanlarda okuduğum ayakları yere basan bu kadar leziz bir edebiyat, yazar, kahraman incelemesi okumamıştım.
Fyodor Dostoyevski
Fyodor Dostoyevski
Oğuz Atay
Oğuz Atay
Cemil Meriç
Cemil Meriç
Yusuf Atılgan
Yusuf Atılgan
sevenler için başvuru kaynağı. Mağdur kavramını bu yazarlar ve eserleri üzerinden çok farklı bir bakış açısı ile işliyor. Ufkum genişledi.
Mağdurun Dili
Mağdurun DiliNurdan Gürbilek · Metis Yayıncılık · 2008262 okunma
Reklam
640 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Keşke daha önce okusaymışım bu kitabı. Yazarın diline, betimlemelerine, ince mizahına, kelime oyunlarına bayıldım. Bazı ifadelere vuruldum diyebilirim. Tam bir dönem romanı bana göre. Abdulhamit ve mütareke yıllarını ince ince çok güzel bir edebi kurguya işlemiş. Abdülhamit ve Mustafa Kemal kitaba girip çıkıyorlar. Onları okuyacağım beklentisine girmeyin. Ama karakterler üzerinden etkilerini oya gibi işlemiş yazar. Üzerinde çok düşünülesi, çok konuşulası bir kitap.
Üç İstanbul
Üç İstanbulMithat Cemal Kuntay · Everest Yayınları · 20232,399 okunma
52 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Kitabın adından dolayı konusu düşündüğüm gibi değilmiş. İçinde iki hikâye var. Çok vurucu ikisi de. Bu ara ağır kitaplar okudum kafam dağılsın dedim ama ikinci hikâye de göz yaşlarımı tutamadım.Daha fena oldum.Sait Faik diyor ya "Yazmasam deli olacaktım." Aytmatov için de geçerli bence, yazmasa deli olurmuş. Bu nasıl bir duygu yoğunluğu ve aktarımdır arkadaş. Kısacık iki öykü ama dolu dolu. İyi ki yazmışsın sen Aytmatov iyi ki...
Kızıl Elma - Oğulla Buluşma
Kızıl Elma - Oğulla BuluşmaCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 20183,596 okunma
%44 (122/276)
·
Puan vermedi
Olmuyor Olmuyor Olmuyor
Ne yaptıysam olmadı, yok hiç ilerlemiyor kitap. Bu kadar kült bir kitabı okuyamamam benim ayıbım olsun. Ne konuyu anladım, ne kişileri bir yere oturtabildim, çok da sıkıldım. Zamanı falan değilmiş dahi diyemiyorum asla elime almam bir daha, kitabı kütüphaneye bağışlayacağım.
Kırmızı Zambak
Kırmızı ZambakAnatole France · Can Yayınları · 2013809 okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
·
22 saatte okudu
Mutlu ama yalan bir hayat mı? Mutsuz ama dürüst bir hayat mı?
Sözümü tuttum. Her yerde karşıma çıkan Norveçli Henrik Ibsen ile sonunda tanıştım. Bu kitabın yine Norveçli
Dag Solstad
Dag Solstad
in
Mahcubiyet ve Haysiyet
Mahcubiyet ve Haysiyet
kitabında edebiyat öğretmeni olan kahramanın ağzından nefis bir incelemesini okumuştum. Yan karakter Dr Relling analizi müthişti. Bir kez daha edebiyatı ne kadar çok sevdiğimi iliklerime kadar hissetmiştim. Bu kitabı okuyanlar, arkasından
Mahcubiyet ve Haysiyet
Mahcubiyet ve Haysiyet
da okuyabilirler. Burada kitabın retrospektif darmaturji tekniği nedeniyle polisiye edebiyatın bir çeşit öncülü olduğu belirtiliyor. Google araması ile şöyle bir tanıma ulaştım. Retrospektif teknikle, yani geçmişe doğru açılarak olaylar örgüsünün kurulduğu Ibsen oyunları aynı zamanda kahramanın kendisine dair içgozlem yapmasını sağlar, bu açıdan içe dönüktür. Şayet geçmiş sürekli karakterler aracılığıyla, hatırlama ile şimdiye geliyorsa burada içsel bir durum söz konusudur, diyor. Yazarın 1828-1906 yılları arasında yaşadığını da burada belirtmek isterim. Kitaba gelince konuyu şu replik çok güzel ifade ediyor: " Bir insanın elinden hayatı boyunca kendisini kandırdığı şeyi aldığınız anda mutluluğunu da bitirirsiniz. Olaylar, bunun etrafında dönüyor. Tiyatro eseri oluşuyla diyalog okumayı sevenleri memnun edecektir. En dikkatimi çeken de kurgusal bütünlüğüydü. Öyle güzel yapılandırmış ki yazar hiçbir sahneyi çıkaramazsınız. Metne uymayan gereksiz hiçbir yeri yok. Bana
Madame Bovary
Madame Bovary
roman yapısını hatırlattı. Ve sanırım Çehov'du, metne silah koyuyorsan, patlamak zorunda diyen. Hah işte gereksiz bir nesne dahi yok. Ibsen ile tanıştım ama eminim dostluğumuz diğer kitaplarıyla da devam edecek.
Yaban Ördeği
Yaban ÖrdeğiHenrik Ibsen · Mitos Boyut Yayınları · 2015500 okunma
192 syf.
·
Puan vermedi
·
4 saatte okudu
Nereden duyup da bu ismi okunacaklar listeme kaydettim hatırlamıyorum. Konusu kitap, kütüphane olan tüm kitapları çok keyif alarak okuyorum. Postmodern-fantazi ödülü almış kitap.İçerisinde 6 öykü var. Keyifle okudum,mizahını beğendim, kahkalarla gülmedim ama ince ince dokundurmaları gülümsetti.
Başka Zaman Kütüphaneleri
Başka Zaman KütüphaneleriZoran Zivkoviç · Zepros Kitabevi · 2016824 okunma
Reklam
188 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Şimdiye kadar okuduğum en zor Dosto kitabı oldu. Sıralı külliyat okuması yapmasaydım muhtemelen okumazdım. Bazı kitaplar takılıyor böyle. Defalarca başladım, bıraktım. Bunu okumazsam Karamazov'u okuyamam, ya onu okumadan ölürsem diye kendimi gazlayıp okudum. Düz okudum geçtim, derin okuma, karakter analizi falan hak getire. Sebebini bilmiyorum, belki şu anki ruh halim belki konunun ilgim dışı kumar olması. Kitabın seveni çok, tabii ki Dosto'ya laf edecek biri değilim. Zor başladım, zor okudum notumu da şuraya kendim için bir not olarak bırakayım.
Kumarbaz
KumarbazFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202368,2bin okunma
234 syf.
·
Puan vermedi
·
28 saatte okudu
Komşu Abla
" O sıralar Dumas Fils'in harika romanı La dame aux camélias yüksek sosyetede pek modaydı. Bence hiçbir zaman ölmeyecek, eskimeyecek bir yapıttır bu. Taşrada bütün kadınlar, en azından bu yapıtı okumuş olanlar büyük heyecan içindeydiler. Öykünün büyüsü, başkahramanın anlatılışının orjinalliği, her türlü inceliğiyle anlatılan o çekici
Kamelyalı Kadın
Kamelyalı KadınAlexandre Dumas (fils) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201917,5bin okunma
112 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Farklı bir hikâye okusam diyenleri bu kitabı okumaya davet ediyorum. Hikâyelere yedirilmiş deli göndermeler var, kimlere kimlere selam çakılmış bir bilseniz. Bu anlamda postmodern hikâye kategorisine alabilirim. Tüm hikâyelerin ortak teması ölüm. Bildiğimiz ve hatta bilmediğimiz ölüm. Beş duyuyu da içine katarak çok güçlü sahneler var. Özellikle Yakup'un hikâyesini unutmayacağım, hem ilk kez bir öyküde adım da geçti. Gıcık bir tip ama olsun. Benim adim mi benim adim. Ah Yakup ya sarılmak istedim ona. Zü de ikinci en sevdiğim hikâye oldu. İnce bir mizah. Neydi? Mizahin olduğu yerde eleştiriyi arıyorduk. Yazar derdini, isyanını öyle güzel anlatmış ki, gülümserken ahaa ne guzel laf soktu diyorsunuz. Velhasıl ismi gibi tuhaf insanların tuhaf öyküleri. Keyifle okudum, yazarın kalemini, mizahını, gözlem gücünü, derdini, bilgi birikimini, göndermelerini çok sevdim. Umarım kalemi hep yazar.
Zü'nün Tuhaf İnsanları
Zü'nün Tuhaf İnsanlarıEmel Kalender · Öteki Yayınevi · 018 okunma
199 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Türkçenin güzelliği
Dilimizi ne kadar güzel kullanan bir yazar. Cümleleri çok çok iyi. Hikâye yazmak isteyen herkes mulaka Refik Halid okumalı derdi bir hocamız. Haklıymış, teknik, duygu hepsi müthiş. Refik Halid, Osmanlı son dönem yazarlarından. Sivri dilli az biraz düşünün kullandığı müstearı "Kirpi". :) İttihat ve Terakki ile zıtlaşınca Anadolu'ya sürgün ediliyor. Bu kitap, oradan doğuyor. Atatürk ile de telgraf yüzünden zıtlaşıp Şam tarafına gönderiliyor. Oradan da "Gurbet Hikâyeleri " doğuyor. Bu kitap önemli. Neden? O döneme kadar yazılanlar genelde İstanbul iken, bu hikâyelerle kamera Anadolu'ya çevriliyor. O dönem için önemli bir olay. Anadolu, insanı, yaşayışı cok canlı bir şekilde resmediliyor. Türkçesinin güzelliğini bir kere daha vurgulamak istiyorum. Kitapta bir sürü hikâye var ama Yatık Emine unutulmaz karakterlerim arasına girdi. Çok canlı sahneler, film karesi gibi zihnimde. İyi geldi o dönemin Anadolu'suna güzel bir Türkçeyle uzanmak.
Memleket Hikayeleri
Memleket HikayeleriRefik Halid Karay · İnkılap Kitabevi · 20216,5bin okunma
336 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Hayatı Roman
1956'da " Cennetin Kökleri" ile bir yazarın bir kere alabildiği Goncourt Akademisi Edebiyat ödülünü alır yazarımız. Başka kitapları da çıkar. Edebiyat dünyası formdan düştü, yazamıyor artık bla bla diye onu yerden yere vururken kendini gizleyen Emil Ajar'ı yere göğe sığdıramazlar. 1975'te "Onca Yoksulluk Varken" kitabı Emil Ajar'a Goncourt ödülünü getirir. Buraya kadar her şey normal. Ne zamanki Romain Gary 1979'da intihar eder olanlar olur. Geride Emil Ajar'ın kendisi olduğunu açıklayan bir mektup ve hayatını anlattığı bir kitap bırakır. "Çok eğlendim. Teşekkür ederim. Hoşçakalın." diyerek edebiyat dünyası bir kurşunla iki yazarını kaybeder. Ve hayatından anılarla örülmüş bu kitabında müthiş bir yaşam okudum.Hayatımı yazsam roman olur denir ya. Hah işte bu o roman. Sevgili Nina'yı saygıyla anıyorum.Çok ilham oldun bana. Tanışmayı çok isterdim. Kitaba dair: "İnsan bir ömre neleri sığdırır? Annen sana inanırsa, onun inandığı şey olabilir misin? Bir anne çocuğu için neler yapabilir? Çocuğunu ne kadar sevebilir? Bir evlat annesine söz verir mi? Söz verip de tutabilir mi? Çocuklara eğitim önemli midir? Para kazanmak için neler yapabilirsiniz? Başka bir ülkede tek başınıza bir çocukla hayatta kalabilir misiniz? Çocuk büyütülür mü yetiştirilir mi? Annenin duası çocuğunu korur mu? gibi gibi ezber bozan dolu dolu bir yaşam. Iyi ki tanımışım. Sıra diğer kitaplarında.
Şafakta Verilmiş Sözüm Vardı
Şafakta Verilmiş Sözüm VardıRomain Gary (Emile Ajar) · Sel Yayıncılık · 2020323 okunma
Resim