Köylü Milletin Efendisidir
Topraklardaki ürünlerden alınan vergilere öşür/âşar deniliyordu.Toprağın verimini göre değişiyor 1/20 den başlayıp 1/2 ye kadar yükseliyordu.17 Şubat 1925'te TBMM'de kabul edilen bir yasayla âşar vergisi tümüyle kaldırılmış ve yüzyıllardır süren bir yakınmaya son verilmişti. O yıllarda âşar bütçenin girinin %25'ini oluşturuyordu.Devlet böyle bir gelir kaynağından vazgeçerken tarım kesiminin rahat yaşamasını ön plana alınmıştı
Sayfa 268Kitabı okudu
211 syf.
·
Puan vermedi
Orda bir köy var uzakta, O köy bizim köyümüzdür. Gezmesek de, tozmasak da, O köy bizim köyümüzdür. İlkokuldayken ne heyecanla söyletirdi öğretmenimiz bize bu şiiri. Boğazımız patlarcasına, avazımız çıktığı kadar, haykırarak söylerdik.Köy Enstitüleriyle tanıştıkça, onların dünyasına ayak bastıkça, ne kadar da anlam buldu benim için bu dizeler.
Köy Enstitüsü Yılları
Köy Enstitüsü YıllarıTalip Apaydın · Literatür Yayıncılık · 2009318 okunma
Reklam
Şimdi Binlerce oldu:)
Amerikanın Oyunu Zeytinyağlı Yiyemem Aman' Türküsünün Tuhaf Hikayesi Halk arasında en çok bilinen ve eskiden beri söylenen türkülerden biridir. Oysa hikayesi ise çok ilginç. Sözlük yazarı "amator king" paylaşıyor. 'Zeytinyağlı Yiyemem Aman' Türküsünün Tuhaf Hikayesi zeytinyağlı yiyemem aman, basma da fistan giyemem aman.
"Köylü milletin efendisidir."
...köylü bir şeyler sipariş etmek istiyor fakat garson mekânın ona uygun olmadığını ve kalkıp gitmesi gerektiğini söylüyordu. Köylü ise beklenmedik şekilde mekândan kovulamayacağını çünkü Bulgaristan'ı barış zamanında kendisinin ürettiği buğdayın beslediğini, savaş zamanındaysa döktüğü kanın koruduğunu haykırdı. Garson, bu kararlı çıkış karşısında mekânına yakıştıramadığı köylü karşısında geri çekilmiş ve siparişini alıp hizmet etmeye mecbur kalmıştı. "İşte ideal köylü," diye iç geçirmişti Mustafa Kemal. Türk köylüsü de günün birinde böyle olmalıydı. Hakkını böyle savunmalı ve memleketin efendisi olduğunun farkına varmalıydı.
Sayfa 143 - Masa KitapKitabı okudu
Köylü milletin efendisidir!.
Çavdarı ve yulafı biçip taşımak, çayırı biçmek, dinlenmeye bırakılmış toprakları sürmek, ekini dövmek, kışlık ekini ekmek basit ve sıradan görünebilir; oysa bütün bunları yapmak için yaşlısından gencine bütün köylülerin bu üç-dört hafta boyunca kvas, soğan ve kara ekmek yiyerek, harman döverek, geceleri demetleri taşıyarak ve uykuya günde en fazla iki-üç saat ayırarak hiç durmaksızın her zamankinin üç katı fazla çalışmaları gerekir.
Mustafa Kemal sonra, " İşte ben Türk köylüsününde böyle olmasını istiyorum." dedi. Köylü milletin efendisi konumuna gelmedikçe, Türkiye de gerçek bir ilerlemeden söz edilemez.Kafasında, ilerideki Kemalist slogan böyle filizlenmişti: "Köylü memleketin efendisidir."
Reklam
312 syf.
·
Puan vermedi
Carlo Levi Torino’da doğmuş bir ressam, yazar, doktor, aktivist ve antifaşist. Bu son özelliği ile değişik köylere sürgüne gönderilmiş. #isabuköyeuğramadı (İsa Eboli’de Durdu) Levi’nin 1945’te yayınlanan, sürgün yıllarında İtalya’nın güneyinde geçirdiği dönemleri anlatan “anı” kitabı. Bu köylerde mutluluk ve umut yok… Yazarın olağanüstü gözlem gücü ile aktarılan cümleler; sefalet dolu bir manzara sunuyor okuruna. Devletin unuttuğu, batıl inançlı, aşırı vergilerden yılmış, hastalıklarla mücadele eden köylüler, ruhani atmosfer ve efsanelerle adeta kendilerini oyalıyor, hayata tutunmaya çalışıyor. Unutulan köylerdeki yoksulluk, geçim sıkıntısı, köylülere has o saflık karşısında etkilenen Levi; ardında bıraktığı hekimliği dahi tekrar yaşatmaya çalışırken, hastalarını kurtarma mücadelesi verirken bile devletin otoritesi ile yüz yüze geliyor maalesef. Evet, bazı hikâyeler evrensel ama yaşanılan dönemler farklı diyebilirim. Bu usulca akan metin beni çok etkiledi. Bir kez daha Ata’ma döndü yüreğim: “Köylü milletin efendisidir.”
İsa Bu Köye Uğramadı
İsa Bu Köye UğramadıCarlo Levi · Aylak Adam Yayınları · 2021195 okunma
Doğruysa Mustafa Kemal'e atfedilen bir sözü çok hoşuma gider, kendisiyle uyuşmaz fikirlerim, ama "Köylü milletin efendisidir." demiş ya, o halde neden onu sevenlerin çoğu köylüyü adam yerine koymaz, bir türlü anlayamam bunu? Bir de aynı köylüye Kur'an okuması, ezanını orijinal haliyle dinlemesi yasak edilmeseydi...
Sayfa 78 - Mektup YayınlarıKitabı okudu
Köylü milletin efendisidir.
Böyle lider var mı dünyada ?
"Köylü milletin efendisidir" diyebilmiş adam dünya tarihinde yok. Bu insan söylemiştir. Fakat diyelim ki bu bir teoridir, bu bir literatür diyelim ama, fiiliyatta ben size bir vakayı hatırlatayım. Devlet bütçesinin 300 milyonu geçmediği ve bu 300 milyonun 150 milyonunun Aşar Vergisi'nden elde edildiği bir dönemde bir madde-i kanuniye ile Aşar'a son vermiştir. Köylü zulümden kurtulsun, haksız bir vergi... Malum ya Aşar, müterakki sistem değildi, herkes ne düşerse ve mültezimler vasıtasıyla alınırdı. Köylüye zulmeden mültezimler vardı. Kim sosyal fayda için devlet bütçesinin yüzde 50'sini feda edebilmiştir? Dünyada böyle bir hareket var mı? Ben bilmiyorum. Siz biliyorsanız beni ikaz buyurun ...
Sayfa 113 - Dünya Kitapları 1. Baskı ( Genişletilmiş) 2004 - Sadi Irmak aktarıyor -Kitabı okudu
Reklam
Köylü milletin efendisidir.
.. Söyleyemem mi yahu? Eşeğin canı yanınca atı kor geçer! Bizde eşeğiz ki, gelen biniyor, geçen biniyor! Bir akılsız kazlarız ki, tutan yoluyor!
Sayfa 315 - Literatür M. E. B 100 temel eser.Kitabı okudu
Köylü milletin efendisidir.
Bunlar insan değil ki...Mustafa Kemal Paşa Hazretleri de bunlara efendimiz diyorlar!
Sayfa 221 - Kaymakam Ramiz BeyKitabı okudu
"Köylü Milletin efendisidir." M.K. ATATÜRK
Ferhat Hoca köylü değil mi? Topal Ali, Sarı Ümmet, Koçyiğit Köroğlu, sazı güzel, sözü güzel Dadaloğlu da, Genç Osman, Gizik Duran, zenginden alıp fıkaraya veren Çötdelek, Müslüm çocuk da köylü değil mi?
437 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.