Kuantum mekaniği ile genel göreliliği birleştirdiğimizde, daha önce ortaya çıkmayan yeni bir olasılık oluşmakta: uzay ve zaman birlikte, herhangi bir tekilliğe ya da sınıra sahip olmayan sonlu ve dört boyutlu tıpkı dünyanın yüzeyi gibi, fakat daha fazla boyutlu bir uzay oluşturabilir. Öyle görünüyor ki bu fikir evrenin gözlemlenen pek çok özelliğini, sözgelimi büyük ölçekteki yeknesaklığını ve galaksilerin, yıldızların ve hatta insanoğlunun evrenin türdeşliğinden daha küçük ölçekli kopuşlarını açıklayabilir. Hatta bu birleşme gözlemlediğimiz zaman okuna bile bir açıklama getirebilir. Fakat eğer evren herhangi bir tekilliği ya da sınırı olmayan tamamıyla kendine yeter bir yapıysa ve de birleşik bir kuram tarafından bütünüyle betimlenmişse, bu, Tanrı'nın Yaratıcı olarak rolü konusunda derin imalar barındıracaktır...
Kuantum mekaniği öngörülemezliğin ya da rastlantısallığın kaçınılmaz yanını bilime dahil eder. Einstein, her ne kadar söz konusu fikirlerin gelişiminde önemli bir rol oynamış olsa da bu duruma şiddetle karşı çıkmıştı. Einstein evrenin olasılıkla çalıştığını hiçbir zaman kabul etmedi; nitekim bu duruma ilişkin duygularını da meşhur “Tanrı zar atmaz” ifadesinde özetlemişti.
Reklam
176 syf.
9/10 puan verdi
Büyük Tasarım İncelemesi
Kitap, evrenin başlangıcına dair en son görüşleri derliyor . Hawking ve Mlodinow, kuantum mekaniği ve görelilik gibi kuramları bir araya getirerek elimizde bulunan en iyi fizik tanımının “M-kuramı” olduğunu belirtiyor. Bu kuram, tahmin edilemez sayıda evrenin var olduğunu öngörüyor ve yaşamın ortaya çıkışına olanak tanıyan yasalara sahip bazı evrenlerin bulunduğunu vurguluyor. Kesinlikle okumanızı öneririm
Büyük Tasarım
Büyük TasarımLeonard Mlodinow · Alfa Yayınları · 20221,376 okunma
Neredeyse kimse kuantum mekaniği ya da görelilik kuramını tartışmazken evrim teorisi neden bu kadar tepki çekiyor? Neden siyasetçiler çocukların madde, enerji, uzay ve zaman konusunda diğer teorilere de aşina olmasını talep etmiyor? Halbuki Einstein ve Werner Heisenberg'in gaddarlıklarıyla karşılaştırıldığında Darwin'in fikirleri pek de tehlikeli değildir. Evrim teorisi basit ve net bir esasa, en uyumlu olanın hayatta kalması ilkesine dayanır. Oysa görelilik kuramı ve kuantum mekaniği bir şeyin yoktan var olabileceğini, zamanın ve uzayın bükülebileceğini ya da bir kedinin aynı anda hem hayatta hem de ölü olabileceğini savunur. Sağduyumuzla dalga geçmesine rağmen kimse masum ilkokul çocuklarını bu rezil fikirlerden korumaya çalışmıyor. Neden?
Kuantum mekaniği dünyasında gündelik dünyadan aşina olduğumuz fizik kuralları artık işlemez. Onun yerine olaylar olasılıkların hükmü altındadır.
Kuantum mekaniği olmadan kimya hali Karanlık Çağı yaşardı ve moleküler biyoloji bilimi diye bir şey olmazdı - DNA'lar anlaşılmaz, genetik mühendisliği olmazdı.
Reklam
"Einstein'ın geliştirdiği izafiyet kuramı fizik biliminin uygulamasına önemli katkılarda bulunduğu halde, yeni bir dünya görüşüne öncü olmamıştır. Çünkü bu kuram, fiziğin farklı bir yönüyle ilgilidir ve günlük yaşamımızda pek yeri yoktur. Buna karşılık kuantum mekaniği denen çağdaş fizik anlayışı, atom taneciklerinin içindeki mikro-dünyayı, yani gördüğümüz her şeyin iç işleyişini açıklar, dolayısıyla günlük yaşama uyarlanabilecek niteliktedir." (Danah Zohar)
Sayfa 41 - Metis Yayınları, 21. Basım, Aralık 2023Kitabı okudu
·
Puan vermedi
Kuantum mekaniğini daha karmaşık hale getiren bir kitap İçinde kuantum mekaniğinin tarihi nasıl bulunduğu işlendiği hakkında birşey yok Kafa karıştırıcı yazıları Kuantum mekaniği sıkıcı hale getirmiş
Herkes İçin Kuantum Bilgisayım
Herkes İçin Kuantum BilgisayımChris Bernhardt · Tübitak Popüler Bilim Kitapları · 01 okunma
Mart 1989’da radikal görüşleriyle nam yapmış Kibariye, ölüm ve kuantum mekaniği adlı kitabında şöyle diyor; “söyle bana kimsin sen?”
Atomaltı (mikro alem) yasaları yani "kuantum fiziği" mekaniği, bugüne dek bildiğimiz ya da bildiğimizi sandığımız tüm gerçekleri ve yasaları yerle bir etti.
Reklam
Einstein, “Kuantum mekaniği büyük bir saygıyı hak ediyor. Fakat içimden gelen bir ses, bana bunun aradığımız şey olmadığını söylüyor. Bu kuram insana pek çok şey veriyor, fakat bizi yaşlı adamın sırrına yaklaştırdığını söyleyemeyiz. En azından benim düşünceme göre, ben Tanrı’nın zar atmadığına inanıyorum.” diye yazmıştı.
Sayfa 65 - ODTÜ YayıncılıkKitabı okudu
Neredeyse kimse kuantum mekaniği ya da görelilik kuramını tartışmazken evrim teorisi neden bu kadar tepki çekiyor? Neden siyasetçiler çocukların madde, enerji, uzay ve zaman konusunda diğer teorilere de aşina olmasını talep etmiyor? Halbuki Einstein ve Werner Heisenberg'in gaddarlıklariyla karşılaştırıldığında Darwinin fikirleri pek de tehlikeli değildir. Evrim teorisi basit ve net bir esasa, en uyumlu olanın hayatta kalması ilkesine dayanır. Oysa görelilik kuramı ve kuantum mekaniği bir şeyin yoktan var olabileceğini, zamanın ve uzayın bükülebileceğini ya da bir kedinin aynı anda hem hayatta hem de ölü olabileceğini savunur. Peki neden sağduyumuzla dalga geçmesine rağmen kimse masum ilkokul çocuklarını bu rezil fikirlerden korumaya çalışmıyor?
1.032 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.