İnsanlar hâlâ ırkçılığa karşı kahramanca mücadele ederken, cephenin değiştiğini ve emperyal bir ideoloji olarak ırkçılığın yerini "kültürcülük"ün aldığını gözden kaçırıyorlar. (...) Artık "bu onların kanında var," değil, "onların kültürü böyle," diyoruz.
Sayfa 299Kitabı okudu
389 syf.
10/10 puan verdi
Siyasi İdeolojilere Muhteşem Bir Giriş
Bu inceleme ve bu kitaptan yaptığım alıntıları medium hesabımdan okumak için tıklayınız: sametonurr.medium.com/b47c8e824bb0 Andrew Heywood'un "Siyasî İdeolojiler" kitabı Levent Köker'in oldukça anlaşılır çevirisi ile yayımlanmıştır. Çeviriye kitabın genişletilmiş 5. edisyonu esas alınmış. Liberal, muhafazakar,
Siyasi İdeolojiler
Siyasi İdeolojilerAndrew Heywood · BB101 · 2016356 okunma
Reklam
İnsanlar cephenin başka bir alana kaydığını fark etmeden geleneksel ırkçılığa karşı kahramanca savaşmayı sürdürüyor. Geleneksel ırkçılık sönüp gidiyor ama dünya artık "kültürcülük" taslayanlarla dolup taşıyor.
Posımodernizmle birlikte geleneksel ay­rımlar ve hiyerarşiler çöker; küresel ortama uygun düşen çok­ kültürcülük kabul edilir; kitsch, popüler olan ve farklılık se­lamlanır. Postmodernizmin bir öteye geçme iddiasındaki kültürel yeniliği gerçekte içeride kalan, kültür ürünlerinin yeni üretim ko­şullarını hesaba katan entelektüel oyun içerisindeki yeni bir ham­ledir. Sonuçta kültür aracılarınca ziyadesiyle pazarlanılabilir bu­lunup selamlanacak bir hamledir.
Sayfa 158 - Ayrıntı Yayınları, 1996.Kitabı okudu
210 syf.
·
Puan vermedi
Mimar Ali Artun, kitabın sunuş bölümünde, kültür kelimesinin her şeyi yuttuğunu dile getirir.Aslında kitap boyunca sorgulanmak istenenin özünden bahsetmektedir. Kolonyal (sömürgeci) dönem II. Dünya Savaşı’ndan, yani batı kültürünün kabul görmesi için zorlanan hegemonyal dönem, sona ermiştir. Globalist (çok kültürcü) dönmel Batı politikasının ‘kültür’ kelimesiyle eşleşmesiyle; sanatta, sanatçının egemenliği gibi kavramların aşınmasına neden olmuştur ve bu bağlamda yazar yeni başlıklar altında ‘kültüralist’ politikayı mimari-felsefi-politikal anlamda İncelemiştir. Yeni dünya düzenin politika aracı haline gelen ‘Kültür’ kavramından yola çıkarak yeni başlangıçlara, keyifli  okumalar. — ‘Çok kültürcülük tekzip edilmiş, tersine çevrilmiş[…] bir ırkçılık biçimidir,’mesafeli bir ırkçılık’tır.’ ‘Modernlik/kolonyalizm, kültürleri ulusallaştırarak, globalizm ise ulusları kültürelleştirerek örgütlenir.’  
Çağdaş Sanat ve Kültüralizm
Çağdaş Sanat ve KültüralizmAli Artun · İletişim Yayıncılık · 20139 okunma
Ancak Batı'nın üstün olduğu inancı ortadan tamamen kaybolmak yerine yeni biçimler almıştır. Irkçılık yerini " kültürcülük" e bırakmıştır. Aslında böyle bir ifade yok ancak böyle bir sözcük üretmemizin zamanı geldi. Günümüzün elitleri üstünlüğü genellikle, ırklar arasındaki biyolojik farklılıklar yerine kültürler arasındaki tarihsel farklılıklara dayanarak meşurlaştırıyor. Artık "bu onların kanında var, " değil, " onların kültürü böyle, " diyoruz.
Sayfa 302Kitabı okudu
Reklam
Geleneksel ırkçılık sönüp gidiyor ama dünya artık “kültürcülük” taslayanlarla dolup taşıyor.
İnsanlar hala ırkçılığa karşı kahramanca mücadele ederken, cephenin değiştiğini ve emperyal bir ideoloji olarak ırkçılığın yerini "kültürcülük"ün aldığını gözden kaçırıyorlar..
Sayfa 299Kitabı okudu
Irkçılığın evrimi: kültürcülük
İnsanlar hâlâ ırkçılığa karşı kahramanca mücadele ederken, cephenin değiştiğini ve emperyal bir ideoloji olarak ırkçılığın yerini "kültürcülük"ün aldığını gözden kaçırıyorlar(...) Artık "bu onların kanında var," değil, "onların kültürü böyle," diyoruz.
Sayfa 299 - Hayvanlardan Tanrılara Sapiens, Yuval Noah Harari, Kolektif Kitap, 22. BaskıKitabı okudu
Reklam
Postmodern ırkçılık üzerine
“Çok kültürcülük tekzip edilmiş, tersine çevrilmiş[…] bir ırkçılık biçimidir,’mesafeli bir ırkçılık’tır.”
On yıllar boyunca önemli ve saygın bulunan bu tür ırkçı teoriler, şimdilerde siyasetçiler ve bilim insanları arasında adeta lanetlenmiş durumdadır. İnsanlar hâlâ ırkçılığa karşı kahramanca mücadele ederken, cephenin değiştiğini ve emperyal bir ideoloji olarak ırkçılığın yerini "kültürcülük"ün aldığını gözden kaçırıyorlar. Böyle bir kavram yok, ama yaratmanın zamanı artık geldi. Günümüzün seçkinleri arasında, değişik insan grupları arasındaki farkları, biyolojik değil kültürel farklara atfetmek çok yaygındır. Artık "bu onların kanında var," değil, “onların kültürü böyle," diyoruz.
On yıllar boyunca önemli ve saygın bulunan bu tür ırkçı teoriler, şimdilerde siyasetçiler ve bilim insanları arasında adeta lanetlenmiş durumdadır. İnsanlar hâlâ ırkçılığa karşı kahramanca mücadele ederken, cephenin değiştiğini ve emperyal bir ideoloji olarak ırkçılığın yerini "kültürcülük"ün aldığını gözden kaçırıyorlar. Böyle bir
Sayfa 300Kitabı okudu
Geleneksel ırkçılık sönüp gidiyor ama dünya artık "kültürcülük" taslayanlarla dolup taşıyor.
Sayfa 146Kitabı okudu
Öncelikle kültür biyolojiden daha kolay şekillendirilebilir. Bu bir yandan günümüze kültürcülük yapanların geleneksel ırkçılardan daha hoşgörülü olabileceği anlamına geliyor.
Sayfa 147
103 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.