Yahudilere İnek Kesme Emri ve Ayrıntıları
2 Bakara/67. Mûsa, kavmine: "Allah size bir sığır boğazlamanızı buyuruyor" demişti de, onlar: "Bizimle eğleniyor musun?" demişlerdi. (564) Mûsa: "Cahillerden olmaktan Allah'a sığınırım” dedi. 68. "O hâlde Rabbine bizim için seslen, onun ne olduğunu bize açıklasın" dediler. Mûsa: "Allah onun ne kart, ne
Sayfa 747-748
Siva inancı, kabilelerin tüm Hindu tapınaklarında bulunan fallik sembol başta olmak üzere verimlilik kültlerini kendine eklemler. Kadınlar komünal toprakla ilgilenirken erkeklerin avlandığı kabile anaerkilliğinden gelen ana tanrıçaya tapınma geleneği de Hinduizmin bir parçası haline gelir. İnek, kutsal hayvan kabul edilmeye başlar ve idrarının, Katoliklerin kutsal suyu gibi, arındırıcı olduğuna inanılır.
Reklam
Kutsal" İnek" İnancı...
Birçok dinde 'İnek' verimliliğin sembolü olarak görülmüş ve genellikle' Büyük Ana' sembolü ile bütünleştirilmiştir.....Hint Kültüründe İnek; kutsiyet kazanmış ana unsur sayılan toprağın sembolü olmuş ve ' Kutsal İnek' motifi ile yerini almıştır. Çünkü Vedalarda( Hinduizm'in kutsal metinlerinden) İnek, bütün iyiliklerin kaynağı' Tanrıların ve insanların besini' olarak nitelenmiş ve çoşkulu birçok ilahide de yer almıştır. Bundan dolayı İnekler; Tanrı olarak kabul edilmese de kutsiyet atfedilen önemli varlıklar sayılmış; yer, gök ve hava aleminin anası olarak görülmüştür. Hindistan'da Kutsal İnekler; 'Tabu' sayılmış, dokunulmaz kabul edilmiş, kesilmez ve yenilmez addedilmiştir........İnekler ve öküzler, caddelerde, alışveriş merkezlerinde ve iş yerlerinde serbest dolaşmaktadır. Yola yatmaları halinde trafik ona göre düzenlenmektedir.......Hindistan'ın Kopargaoh şehrinde 1981 yılında, Müslümanların dört kutsal ineği kestikleri yolunda söylentilerin çıkması üzeine büyük olaylar patlak vermiş, Müslüman mahalleler ateşe verilmiş ve bölgede süresiz sokağa çıkma yasağı konulmuştur......Hindistan'da 250-300 milyon civarında Kutsal İnek olduğu belirtilmektedir.
Sayfa 42 - Festival Yayıncılık