Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) ile beraberdik. Gözünü semaya dikti. Sonra: "Şu anlar, ilmin insanlardan kapıp kaçırıldığı anlardır. Öyle ki, bu hususta insanlar hiçbir şeye muktedir olamazlar!" buyurdular.Ziyad İbnu Lebîd el-Ensârî araya girip: "Bizler Kur'an'ı okuyup dururken ilim bizlerden nasıl kapıp kaçırılır? Vallahi biz onun hem okuyacağız, hem de çocuklarımıza, kadınlarımıza okutacağız!" dedi. Resulullah da: "Anasız kalasın, ey Ziyad, ben seni Medine fakihlerinden sayıyordum. (Bak) işte Tevrat ve İncil, yahudilerin ve nasranilerin elinde, onların ne işine yarıyor (sanki onunla amel mi ediyorlar)?" buyurdu.
Lebid şöyle der:
Biliniz ki, Allah'tan başka her şey bâtıldır. Her şey o'nun mahluku ve kuludur. O'nun yarattıklarından hiçbiri, izni olmadan bir zerreyi bile hareket ettiremez.
Sayfa 34 - Lokman suresi tefsiri
Reklam
ACABA BUGÜN O GÜN MÜ?
👉Allah Resûlü (s.a.v.) bir gün ashabına geleceğe ilişkin bir şeylerden bahsediyordu. Sözünün bir yerinde “bu söylediğim, [dine ilişkin] ilmin ortadan kalkmasından sonra olacak” dedi. Sohbeti dinleyen Ziyad bin Lebîd isimli sahabî şaşkınlıkla peygamberimize sordu: “Ey Allah’ın Resûlü! İlim nasıl ortadan kalkabilir ki? Biz Kur’an’ı okuyoruz,
Ağzımdan kaçtı, denilebilir de Kalemimden kaçtı, denmez.
Necip Fazıl'ın eski şiirlerinden birçoğunu sonradan reddederek, "Mal sahibi bensem, bunları istemediğim, tanımadığım ve çöplüğe attığım bilinsin," demesi; Câhiliye Devri'nin en büyük şairi Lebid'in, Kur'ân indikten sonra kalemini kırması, kalemden kaçma girişimleridir. Fakat kalemden kaçmak, kaleden kaçmaktan daha zordur. Hayatınızın hiç beklenmedik bir anında, kurnaz bir nöbetçi gibi sırıtarak karşınıza çıkabilir yazdıklarınız; hatta öldükten sonra bile bir nebbaş gibi soyabilir mezarınızı.
Sayfa 47 - Şule Yayınları, 99. Baskı: Mart 2017, İstanbulKitabı okudu
Kur'an, o asırdan tâ şimdiye kadar öyle bir belâgat göstermiş ki, Kâ'be'nin duvarında altınla yazılan en meşhur ediblerin "Muallakat-ı Seb'a" namıyla şöhret-şiar kasidelerini o dereceye indirdi ki, Lebid'in kızı babasının kasidesini Kâ'be'den indirirken demiş: "Âyâta karşı bunun kıymeti kalmadı." Sözler - 446
Şiirleri Kâbe duvarına asılan şairler şunlardır: ﹒İmriü’l Kays ﹒Amr b. Gülsüm ﹒Tarafe ﹒Antere ﹒Lebîd ﹒Haris b. Hiliza ﹒Zuheyr
Sayfa 163 - NesilKitabı okuyor
Reklam
Meleklerin, şehit Hanzale'yi yıkaması
Mahmud b. Lebid (r.anh) anlatıyor: Amr b. Avf'ın kardesi Hanzale b. Amir, Uhud Savaşı'nda Ebû Süfyan ile karşılaşmış ve onu alt etmişti. Ebû Süfyan'ı tam öldürmek üzereydi ki, Ebû Süfyan'ın imdadına yetişen Seddad b. Evs, Hanzale'yi sehit etti,Allah Resûlü, Hanzale hakkında şöyle buyurdu: "Arkadaşınızı melekler yıkıyorlar. Ailesine sorun, durumu hakkında bilgi alın." Hanımı: "Hanzale'nin gusül etmesi gerekiyordu; ama çağrıyı duyar duymaz çıktı gitti." dedi. Allah Resûlü: "Demek meleklerin onu yıkaması, bu sebeptenmiş." buyurdu.
Sayfa 403Kitabı okudu
Muallakat şairlerinden olan Lebid b. Rebia, Kur'an'ın taklit edilemezliğine şahit olması hasebiyle Müslüman olmuştur. İnsanlar buna şaşırmıştı, çünkü Lebid, "onların en seçkin şairi idi" Ona, şiir yazmayı neden bıraktığını sordular; şöyle cevap verdi: "Ne! Kur'an'ın vahyinden bile sonra mı?"
176 syf.
·
Puan vermedi
İslamiyet öncesi (Cahiliye) Arap şairlerinin şiirlerini içeren, yarı Arapça yarı Türkçe bir kitaptır. Yedi adet şairin şiirleri bulunmaktadır. Önce şairin kısaca hayatı anlatılıyor sonra şiirleri geliyor. Bu şairler İmruul-Kays, Tarafe bin el-Abd, Antara bin Şeddad, Zuheyr bin Ebi Sulma, Lebid bin Rabîa, Amr bin Kulsûm, el-Hâris bin Hillize dir.
Yedi Askı Şiirleri
Yedi Askı ŞiirleriKolektif · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202047 okunma
Şairlerin söylediği en doğru söz, Lebid'in şu sözüdür: İyi bilin ki, Allah'tan başka her şey yok olmaya mahkumdur.
Sayfa 453 - BuhariKitabı okudu
Reklam
Şairlerin söylediği en doğru söz, Lebid'in şu sözüdür : İyi bilin ki, Allah'tan başka herşey yok olmaya mahkumdur.
"Ağzımdan kaçtı,” denilebilir de "Kalemim- den kaçtı," denilemez. Kalemden kaçılabilseydi, önce yazari kaçardı ondan. Yazarı kaçardı, evet; “kalem sahi- b degil, "kalem esiri" oldugundan. Necip Fazıl'ın eski şiirlerinden birçoğunu sonra dan reddederek, "Mal sahibi bensem, bunlari istemedi dim, tanimadidim ve çöplüde attidm bilinsin,"demesi Cahilive Devri'nin en büyük sairi Lebid'in. Kur'ân in dikten sonra kalemini kırması, kalemden kaçma girisimleridir
517 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.