128 syf.
·
Puan vermedi
Leningrad Kuşatması (8 Eylül 1941 - 27 Ocak 1944)
* Şehir kara bağlantısı kesilerek Almanlar tarafından kuşatılmıştır. Kentin ihtiyacını karşılamak, kış aylarında donan Ladoga Gölü'nden riskli bir şekilde geçmekle mümkün olabilmektedir. Oleg Turyenkov'un babası özgürlük için savaşan bir askerdir. Gıda maddesi sevkiyatı yapan konvoylarda sürücü olarak yola çıktığı bir gün geriye dönemez. Oleg kendi hayâl ettiği şekliyle bu üzücü olayı defalarca rüyâsında görür. Hedefe varan her araç hayat kurtarmaktadır. Ladoga Gölü'nde batan her araba ise şehirdeki erkeklerin, kadınların, çocukların bir bölümü için kesin ölüm anlamına gelmektedir. ** Savaş ortamı pek çok yönüyle anlatılmaktadır; Su şebekesinin çalışmaması, tuvaletlerin donması, evlerde ölmekte olanlar, açlıktan ve hastalıktan kırılanlar, eksi yirmi derecede nefes almanın acı verdiği soğuk, aşevinden karneyle alınan yemekler, günlük ekmek istihkakı olan bir parça ekmek (125gr) ve bir kepçe sulandırılmış çorba için soğukta saatlerce kuyrukta bekleyen insanlar, erken büyümüş çocuklar.. *** Arkadaşı Nadya Morosova korkuya karşı cesareti, Oleg ise intikam duygusuna karşı affetmeyi temsil etmektedir. **** Yazar, Nadya'nın ölümüyle her savaşta ve çatışmada en masum ve en iyi niyetli taraf olmalarına rağmen en çok zarar görenlerin çocuklar olduğunu ifade etmektedir.
Oleg Ya Da Kuşatma Altındaki Şehir
Oleg Ya Da Kuşatma Altındaki ŞehirJaap ter Haar · Can Çocuk Yayınları · 200856 okunma
Leningrad kuşatması
Kuzeyden ilerleyen Fin askerler ile güneyden hücuma geçen Almanlar 1941 Eylül'ünde Leningrad'ın etrafını sardı. Kentin General Georgi Jukov'un kurduğu sağlam savunmalarını aşma yolunda ağır zayiat verme ihtimaliyle karşı karşıya kalan Hitler kuşatmaya razı oldu. Almanlar Leningrad'ı ağır top atışı ve havadan bombardımana tutarken halkı açlıktan ölüme mahkûm etti. Üç milyon civarı Leningradlı gıdaya erişimi olmadan kentte mahsur kalmıştı. Halk köpek ve kedi eti yedi, duvar kağıdı yapıştırıcı maddeden ekmek yapıldı. 1941-1942 kışında yüz binlercesi hayatını kaybetti. (…) Alman kuvvetleri sekiz yüz yetmiş iki günlük kuşatma sonrasında en nihayetinde geri püskürtüldüğünde 1,2 milyon kişinin hayatına mal olmuştu
Sayfa 130 - Kronik KitapKitabı okuyor
Reklam
Sovyetlerin sadece Leningrad Kuşatması sırasında verdiği sivil kayıp sayısı, Birleşik Devletler ve İngiltere'nin toplam askeri ve sivil kaybına neredeyse eşitti.
Sayfa 204 - On Birinci Bölüm: Doğudaki Alman Bozgunu, Leningrad KuşatmasıKitabı okudu
Leningrad kuşatması
Leningrad'ın bugünkü adı Sankt Petersburg, Leningrad Senfonisi seslendirildikten sonra, şehir Alman kuşatmasına karşı sekiz ay daha direndi. 27 Ocak 1944'te Almanlar geri çekilmek zorunda kaldı. Leningrad Kuşatması, modern tarihin en uzun süreli ve yıkıcı kuşatmalarından biri olarak kabul edilir. Toplamda dört milyon civarında ölüme yol açtı.
Sayfa 249 - DESTEK YayınlarıKitabı okudu
512 syf.
10/10 puan verdi
Kristin Hannah'ın "Kış Bahçesi" kitabı, Leningrad Kuşatması sırasında geçen, iki kadının hayatlarını ve kaderlerini birbirine bağlayan bir aşk hikayesi. Yazar, güçlü karakterlere sahip kahramanlarını etkileyici anlatımıyla biz okuyucularına sunarken, aynı zamanda bizleri Leningrad Kuşatması'nın zorlu dünyasına da götürüyor. Bu kuşatmanın korkunçluğunu ve insanların ürkütücü koşullarda nasıl hayatta kaldığını okurken etkilenmemek, göz yaşı dökmemek mümkün değil. Kitap, savaşın yıkıcılığını, insan hayatına verdiği zararı da gözler önüne seriyor. Hem duygusal hem de düşündürücü bir kitap okumak istiyorsanız “Kış Bahçesi” tam da size göre demektir. Hele ki savaş temalı aşk hikayelerini seviyorsanız “Kış Bahçesi” ni mutlaka okumalısınız.
Kış Bahçesi
Kış BahçesiKristin Hannah · Pegasus Yayınları · 20164,878 okunma
.... Kahramanlık, Milletçe Övünülecek Bir Özellik Değil... "Kahvehane genetikçileri", milletlerin bazı özellikleri olduğunu savunurlar: Türkler tabii ki kahramandır, yiğittir. Ruslar çilekeştir. İtalyanlar korkak, Fransızlar götlek, hele hele İsrailliler tam kaypaktır. Onlar genetik olarak anca münafıklığa, faizciliğe, lobiciliğe
Reklam
Leningrad'ın bugünkü adı Sankt Petersburg. Leningrad Senfonisi seslendirildikten sonra şehir Alman kuşatmasına karşı sekiz ay daha direndi. 27 Ocak 1944'te Almanlar geri çekilmek zorunda kaldı. Leningrad Kuşatması, modern tarihin en uzun süreli ve yıkıcı kuşatmalarından biri olarak kabul edilir. Toplamda dört milyon civarında ölüme yol açtı..
Sayfa 249 - Destek YayınlarıKitabı okudu
Leningrad kuşatması esnasında da buna benzer bir yara almıştım. Şarapnel parçasının düştüğü yerden savrulan bir ağaç kıymığı (veya diken de olabilir net hatırlamıyorum, zaten komünizmin mücadele tarihinde böyle ayrıntıların çok da önemi yok) gelip avuç içime batmıştı. Cephedeki yoldaşlarım büyük bir paniğe kapılmıştı (bazı emperyalist işbirlikçisi tarihçiler bu paniğe benim sebep olduğumu, kopardığım feryadın, figanın ve neredeyse kuşatmayı yarıp sağlık ve tıp alanındaki üstün Alman teknolojisinden faydalanmak için Almanların tarafına geçmeye çalıştığımı yazmışlardır ama hakikat bu değildir. Doğrusu şudur; Almanların tarafına bir elçi yollayıp revirlerinde ne gibi cerrahi müdahaleler için donanım bulunduğunu merakımdan sormuşumdur.). Fedai duruşum ve soğukkanlı tavırlarım sayesinde yoldaşlarım arasındaki bu panik halini dağıtmayı başardım. Ardından Petersburg’daki bir klinikte kısa süreli (5 aylık) bir tedaviden sonra faşizme karşı mücadeleye kaldığım yerden devam ettim. Demem o ki hayatta böyle ölümün kıyısında gezinmek de yaşama dairdir ve bizi biz yapan şeydir.
Leningrad kuşatması
Kuzey Ordu Grubu 1941 yazında Leningrad'a yaklaşırken, 1917 Devrimi'nin doğum yeri olan bu tarihi şehir, yaklaşık iki milyon insanı tahliye etmeye yönelik umutsuz bir mücadeleye sahne oldu. Geride kalanlar ise, Leningrad'ı bir kaleye çevirmek üzere işe koyuldu. Yüzlerce top mevzii ve siperin yanı sıra, cephanelikler ve hava hücum
Sayfa 204 - Kronik YayınlarıKitabı okudu
_Din, bütün yaşamı boyunca çalışan ve yokluk çekenlere, şükretmeyi, azla yetinmeyi, kısmete boyun eğmeyi, sabırlı olmayı ve öteki dünyada bir cennet umuduyla avunmayı öğretir. _Din, halkı uyutmak için afyon niteliğindedir. _En derin dinsel önyargı kaynağı yoksulluk ve cehalettir. Savaşmamız gereken kötülük de budur. Din aldatmacasının gerçek
54 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.