Adamdaki aşka bakın
Gerçekten bu iki yılın sekiz ayını geçirdiğim Cerrahpaşa Psikiyatri Kliniğinde -çifte jandarma refakatinde olduğum halde- “Lozan Zafer mi Hezimet mi” isimli eserimin ikinci cildini telif ettim.
Kamuoyunda çok tartışılan Lozan'ın bir zafer mi, hezimet mi sorusu..... Lozan ne bir zafer ne bir hezimettir. Musul ve Boğazlar konusunda tavizler verilmek zorunda kalındıysa da, kapitülasyonları kaldırılarak ve azınlık hakları nedeniyle içişlerine karışılmasının önüne geçilmiş...
Reklam
588 syf.
10/10 puan verdi
Nutuk
Nutuk; "1919 senesi Mayıs'ının on dokuzuncu günü Samsun'a çıktım" diye başlar Atatürk'ün gençliğe hitabesiyle biter derler. Ama anlamlandırarak okunduğunda bundan çok daha ötesidir. Bir benzetme yapmak isterdim fakat yanlış anlaşılır. Bizde süs olsun diye ya da okumuş olmak için kütüphanelerde yerini alır. Neyse... Daha
Nutuk
NutukMustafa Kemal Atatürk · Erasmus Yayınları · 201827,3bin okunma
Lozan Antlaşması zafer mi hezimet mi?!))
Hâlâ bu antlaşmanın zafer mi, hezimet mi olduğu konusunda tartışmalar devam ediyor. En doğru sözü tarihçiler söylüyor: Lozan bir uzlaşmadır. Yeni Türkiye hukukunu kabul ettirmiştir. Birinci Dünya Savaşı'nın yenik devletleri içinde kendisine dikte edilen Paris Antlaşmaları dizisinden Sevres'i kabul etmeyen bir devlettir. Bu antlaşmayı aslında Osmanlı Hükümeti de kabul etmiş sayılmaz, çünkü ortada bir meclis yoktu. Anadolu Hükümeti, kendi şartlarını dikte ederek kabul ettirmiş ve büyük bir uzlaşma sağlanmıştır.
Sayfa 153 - Kronik KitapKitabı okudu
432 syf.
8/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Türk’ün Dönüşü
Lozan Antlaşması’nın üzerinden 100 yıl geçti. Antlaşma imzalandığı yıl olan 1923’ten itibaren günümüze kadar tartışılmaya devam ediyor. Lozan bir zafer miydi yoksa hezimet mi gibi kısır bir tartışmanın içine girmeden, girmeye gerek dahi görmeden, Milli Mücadele’ye gönül vermiş tüm vatan evlatlarını Rahmet ve tabii sonsuz bir minnet ile yad
Türk’ün Dönüşü
Türk’ün DönüşüKolektif · Timaş Yayınları · 20231 okunma
Lozan Antlaşması
Lozan Barış Antlaşması, Türkiye Devleti’nin hem sınır hem müesseseler hem de hayatı bakımından kuruluşunu tayin eden çok önemli bir antlaşmadır. Hâlâ üzerinde zafer mi, hezimet mi diye kavgalar devam ediyor. En doğru sözü tarihçiler söylüyor: Lozan bir uzlaşmadır.
Reklam
Lozan Barış Antlaşması, Türkiye Devleti’nin hem sınır hem müesseseler hem de hayatı bakımından kuruluşunu tayin eden çok önemli bir antlaşmadır. Hâlâ üzerinde zafer mi, hezimet mi diye kavgalar devam ediyor. En doğru sözü tarihçiler söylüyor: Lozan bir uzlaşmadır.
Sayfa 260Kitabı okudu
Lozan Zafer miydi Hezimet mi?!
Yıllar önce Kudüs çalışmalarım için on günlüğüne bu şehre gelmem gerekti. Havalimanından Kudüs'e geçtim. Günler öncesinden TİKA yetkilileri ile görüşmüş, Kudüs araştırmalarımda yardımcı olmalarını rica etmiştim. Sağ olsun TİKA Kudüs Sorumlusu Bülent Bey beni kırmamış ve otele yerleştiğim akşam ziyaretime gelerek Başkonsolos Bey in beni akşam yemeğine davet ettiğini iletmişti. O akşam üçümüz saatlerce son derece aydınlatıcı bir sohbet içindeydik. Konuşmanın bir yerinde Başkonsolos Bey'in serzenişleri hâlâ kulağımdadır. "Talha Bey şu an Kudüs'te hiç dikkate almayacağınız Hindistan'ın bile dönümlerce arazisi, birçok binası varken Türkiye'mizin bir karış toprağı, bir tapulu dairesi dahi yok!" demişti. Fakat bu nasıl olurdu? Biz, Yavuz Sultan Selim'in Kudüs'ü fethettiği 1516 yılından, bu şehri terketmek zorunda kaldığımız 1917'ye kadar bu şehirde tam 401 sene kalmıştık! Sadece Mescid-i Aksa civarında gözünüze takılan her on yapıdan sekizi bize ait yani bizim yönetim yıllarımızın eserleri. Eski Şehir'in sokaklarında elinizi sallasanız onlarca Osmanlı-Memlûk eserine çarparken bu söz de neydi böyle? Sonra acı gerçeği öğrendim. Biz Lozan Barış Antlaşması'nda Türkiye olarak bize çizilen sınırlar dışındaki bütün haklarımızdan vazgeçmiştik! Hatta bir daha hak iddia etmeyeceğimize dair söz bile vermiştik!
"Lozan zafer mi, hezimet mi?" sorusuna sağlıklı cevap verebilmek için Lozan'ın imzalanmadığı takdirde hangi hükümlerin geçerli olacağını incelemek gerekir. Lozan imzalanmamış olsaydı Türkiye için Sevr Antlaşması'nın hükümleri geçerli olacaktı.
Sayfa 205Kitabı okudu
100 Kitap tavsiyesi...
Madem benden tavsiye istediniz, buyrun 100 kitap tavsiyesi... Hak Dini, Kur’ân Dili – Elmalılı Hamdi Yazır Riyazüssâlihin (Hadis) Risâle-i Nûr Külliyatı – Said Nursî Muvazzah İlm-i Kelâm – Ömer Nasuhi Bilmen Asr-ı Saâdet – Mevlânâ Şiblî Hayâttü’s-Sahâbe – M. Yusuf Kandehlevî Nimetü’l-İslâm – Hacı Zihni Efendi İslâm Fıtrî Tabiî Umûmî Bir Dindir –
Gönderi kullanım dışı
Reklam
Türk kalbi bugün şanlı bayrağının, şanlı gölgeleri haricinde kalan muhtelif Türklerin iftirakından müteessirdir.
511 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.