Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
LUDDISTLER
Sanayileşmenin tek kaybedeni aristokrasi değildi. El becerilerinin yerini makineleşmenin aldığı ,zanaatkarlar da aynı şekilde sanayinin yayılmasına karşı çıktılar. birçokları sanayileşmeye karşı örgütlendi isyanlar başlattılar. ve geçim kaynaklarındaki gerilemenin sorumlusu olarak gördükleri makineleri parçaladılar bu kişilere Luddis dendi ve bu kelime bugün halen teknolojik değişime direnişle aynı anlamda kullanılmaktadır.
1930'da İngiltere'nin birçok yöresinde Luddistler birçok değişik olayda makinaları kırmaya yöneldiğinde ya da tarım işçileri aynı anda saman yakmaya giriştiğinde veya başka protesto yöntemlerine başvurduğunda, burjuvazi Ned Ludd ya da Kaptan Swing türünden esrarengiz birtakım kişilerin ülkeyi teşhis edilmeden dolaşarak huzursuzluk çıkardığı, devrimci duygular yaydığı teorisine yürekten inanacaktı.
Reklam
Luddistler
1811 ve 1812'de, evlerini geride bırakıp çalışmaya gelmiş tekstil işçilerinden oluşan maskeli gruplar fabrikalara saldırarak geçim kaynaklarını tehdit eden makineleri tahrip ettiler. Kendilerine Luddistler diyen bu grubun ismi Kaptan Ned Ludd isimli, muhtemelen sadece söylentiden ibaret liderlerinden geliyordu. Bu gruplar köylülere saldırmamaya veya başka mülklere zarar verınemeye özen gösteriyordu. Ayrıca sık sık yerel halktan destek görüyorlardı. Hükümet saldırılara karşılık, makineleri tahrip edenleri ölüm cezasına çarptırdı.
Sayfa 28
Luddistler
1811 ve 1812'de, evlerini geride bırakıp çalışmaya gelmiş tekstil işçilerinden oluşan maskeli gruplar fabrikalara saldırarak geçim kaynaklarını tehdit eden makineleri tahrip ettiler. Kendilerine Luddistler diyen bu grubun ismi Kaptan Ned Ludd isimli, muhte­melen sadece söylentiden ibaret liderlerinden geliyordu. Bu grup­lar köylülere saldırmamaya veya başka mülklere zarar vermemeye özen gösteriyordu. Ayrıca sık sık yerel halktan destek görüyorlardı. Hükümet saldırılara karşılık, makineleri tahrip edenleri ölüm ceza­sına çarptırdı.
Sayfa 28 - say yayınları
" Luddistler: Kendilerini sömüren makineler olduğuna inandıkları için ' makine kırıcılık ' yapan, adını iki makineyi tahrip eden Leicester'li dokumacı Nedd Ludd'tan alan ' Ludizm ' anlayışının savunucuları. Bu sözcük bugün teknolojik direnişle eş anlamlı hale geldi. "
Luddistler hakkındaki ölüm cezası kararı, onda uyuklayan mücadeleciyi uyandırdı...
Reklam
...Maalesef ekonomik büyümeye direnmenin kendi içinde makul bir mantığı vardır. Ekonomik büyümeye ve teknolojik değişime, büyük ekonomist Joseph Schumpeter'in deyimiyle, yaratıcı yıkım eşlik eder. Eskinin yerini yenisi alır. Yeni işkolları eskilerin kaynaklarını kendine çeker. Yeni firmalar, var olan firmaların işini elinden alır. Yeni
Dönüm Noktası Sorun Haline Gelen Çoraplar 1583’te William Lee, Cambridge Üniversitesi’ndeki çalışmalarını bırakarak rahip olmak için Calverton-İngiltere’ye döndü. I. Elizabeth yakınlarda bir karar çıkararak halkının her daim örgü başlık takmasını zorunlu kılmıştı. Lee şöyle yazıyor: “Bu tür giyim eşyalarını üretmenin tek yolu örgücülerden
Sanayileşmenin tek kaybedeni aristokrasi değildi. El becerilerinin yerini makineleşmenin aldığı zanaatkârlar da sanayinin yayılmasına karşı çıktılar. Pek çoğu bu durum karşısında örgütlendi; ayaklandılar ve geçim şartlarındaki gerilemeden sorumlu tuttukları makineleri tahrip ettiler. Onlar “Luddistler”di;9bu sözcük bugün teknolojik değişime karşı direnişle eşanlamlı hale geldi. 1733’te dokumacılığın makineleşmesindeki en önemli ilerlemelerden biri olan “atkı mekiği”ni icat eden John Kay’in evi 1753’te Luddistler tarafından yakıldı. İplikçilikteki en önemli ilerlemelerden biri olan iplik eğirme makinesinin mucidi James Hargraves de benzer bir muamele gördü. Gerçekte, zanaatkârlar sanayileşmeye karşı muhalefet konusunda arazi sahipleri ve elitlerden çok daha az etkiliydi. Luddistler arazi sahibi aristokrasinin elindeki siyasal güce –başka grupların amaçlarına karşı siyasal sonuçlara etki edebilme yetisine– sahip değildiler. Sanayileşme Luddistlerin muhalefetine rağmen İngiltere’de ilerlemesini sürdürdü, çünkü aristokrasinin muhalefeti –ciddi bir muhalefet olmasına rağmen– bastırılmıştı. Mutlakiyetçi monarşilerin ve aristokratların kaybedecek çok daha fazla şeye sahip olduğu Avusturya-Macaristan ve Rusya imparatorluklarında ise sanayileşme engellendi. Bunun sonucunda, Avusturya-Macaristan ve Rusya ekonomilerinin hızı kesildi. 19. yüzyılda büyük bir ekonomik büyüme gösteren diğer Avrupa ülkelerinin gerisinde kaldılar.
Luddistler (Makine Kırıcılar)
"Sanayileşmenin tek kaybedeni aristokrasi değildi. El becerilerinin yerini makineleşmenin aldığı zanaatkarlar da sanayinin yayılmasına karşı çıktılar. Pek çoğu bu durum karşısında örgütlendi; ayaklandılar ve geçim şartlarındaki gerilemeden sorumlu tuttukları makineleri tahrip ettiler. Onlar "Luddistler"di(makine kırıcılarıydı) ; bu sözcük bugün teknolojik değişime karşı direnişle eşanlamlı hale geldi. 1733'te dokumacılığın makineleşmesindeki en önemli ilerlemeIerden biri olan "atkı mekiği"ni icat eden John Kay'in evi 1753'te Luddistler tarafından yakıldı. İplikçilikteki en önemli ilerlemelerden biri olan iplik eğirme makinesinin mucidi James Hargraves de benzer bir muamele gördü. (*Makine Kırıcıları:Kendilerini sömürenlerin makinalar olduğuna inandıkları için "Makine Kırıcılık yapan, adını iki makineyi tahrip eden Letcesterli dokumacı Ned Ludd'dan alan Ludizm anlayışının savunucuları)
Sayfa 200 - Doğan Kitap Yayınları
Reklam
Luddistler
Luddistler, yoksulları ölümden kurtarıyorlardı. Tanrı, yeryüzünü makinelere değil, insanlara vermiş diye öğretiyordu Melor; sözleri sonuçsuz kalmıyordu. Gecenin karanlığında, yeni dokuma makinelerinin kırılmadığı bir tek gün bile geçmiyordu.
Sayfa 571 - Evrensel Basım Yayın
Teknolojik yenilikler toplumları müreffeh hale getirir fakat aynı zamanda eskinin yerine yeninin geçmesine ve belirli insanların ekonomik ayrıcalıklarının ve siyasal güçlerinin yok olmasına da yol açar. Sürdürülebilir ekonomik büyüme için genellikle Lee gibi yeni insanlardan gelen yeni teknolojilere, yeni yöntemlere ihtiyaç duyarız. Teknolojik
Luddistler (Makine Kırıcılar)
Sanayileşmenin tek kaybedeni aristokrasi değildi. El becerilerinin yerini makineleşmenin aldığı zanaatkarlar da sanayinin yayılmasına karşı çıktılar. Pek çoğu bu durum karşısında örgütlendi; ayaklandılar ve geçim şartlarındaki gerilemeden sorumlu tuttukları makineleri tahrip ettiler. Onlar "Luddistler"di*; bu sözcük bugün teknolojik değişime karşı direnişle eşanlamlı hale geldi. 1733'te dokumacılığın makineleşmesindeki en önemli ilerlemeIerden biri olan "atkı mekiği"ni icat eden John Kay'in evi 1753'te Luddistler tarafından yakıldı. İplikçilikteki en önemli ilerlemelerden biri olan iplik eğirme makinesinin mucidi James Hargraves de benzer bir muamele gördü. (*Kendilerini sömürenlerin makinalar olduğuna inandıkları için "Makine Kırıcılık yapan, adını iki makineyi tahrip eden Letcesterli dokumacı Ned Ludd'dan alan Ludizm anlayışının savuncuları)