Gelecekten kurtulmuş bir insan için korkacak bir şey yoktur. (M.KUNDERA / Yavaşlık)
Birden, güzellik denen şeyin, uzun yıllar arasında, farklı yaşta iki kişinin karşılaşmasıyla çakan bir kıvılcımdan başka bir şey olmadığını düşündü. Güzellik, zamanı silip götürüyordu ve zamana karşı bir başkaldırmaydı. (M. KUNDERA / Gülüşün ve Unutuşun Kitabı)
Reklam
Şimdiki zamanın somutluğunu kavramak, Flaubert'le başlayarak, romanın evrimine damgasını vuracak sürekli eğilimlerden biri olmuştur: Bu eğilim, doruk noktasına, gerçek dev yapıtına, James Joyce'un dokuz yüze yakın sayfa boyunca on sekiz yaşam saatini betimleyen Ulysses’te ulaşacaktır; Bloom, sokakta M'Coy ile durur: İki replik arasında, bir saniye içinde, sayısız şeyler olup biter: Bloom'un iç monologu; hareketleri (eli, cebindeki bir aşk mektubuna dokunur); Bloom'un gördükleri (bir kadın arabaya biner, bacaklarını gösterir, vb.); işittiği şeyler; hissettiği şeyler. Şimdiki zamanın bir tek saniyesi, Joyce'ta küçük bir sonsuzluğa dönüşür.
Görüyorsun işte, haklıydım ben, caka fa lan sat m ıyordum, gerçekten söy­lediğim kişiyim, toplumdışı bir insan, yersiz yurtsuz, ser­seri.
Sayfa 119 - Can YayınlarıKitabı okudu
Okuma Listem
DÜNYA EDEBİYATI 📚 *HOMEROS İlyada Destanı ✓ Odysseia Destanı ✓ *DANTE ALİGHİERİ Yeni Dünya✓ İlahi Komedya✓
184 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Eğer uydurmuyorsam bir kitapta iyi yazarların iyi psikologlar (vb.) olduğu geçiyordu. Dostoyevski’nin insan ruhunun girift yapısını bir psikanalist kadar iyi kavradıyla devam ediyordu. Bu kadar da uydurmuş olamam, belki birkaç kitapta geçiyordur. Aklıma ilk gelen yazar Milan Kundera, sanırım o yazmıştı. İyi bir yazarla bir klinik psikoloğun sohbetleri olunca bu kitap, yarı hatırlama yarı uydurmaca bu söylemle giriş yapmam duruma tam uydu bence. Zaten kurmaca hayatlarımız da bu sohbetin konusu. Dostoyevski de var ve başka yazarlar, psikanalistler. Coetzee ve Kurtz sohbetlerinin odağına hakikat ve kurmaca ilişkisini alıyorlar. Kurmacalarda hakikat nasıldır, hakikat midir? Hayatlarımızı ne kadar yansıtıyor, bizler hayatlarımızın gerçekliğine ne kadar açığız, kurmaca gerçekliğimiz var mı, psikanaliz hakikatın hangi boyutuyla ilgileniyor vb. sorular etrafında şekilleniyor sohbetleri. Mektup biçiminde, soru cevap değil. Fikir ayrılıklarını gruplar, din gibi farklı dinamiklerle açıyorlar. Meraklısına tavsiye ederim. “Uydurulmuş bir ideal hakikat kimi zaman gerçek hakikattan daha iyi değil mi?” Bı soruda yoğunlaşıyor sohbet. Ve okurken aklıma Ibsen- Yaban Ördeği geldi. “Sıradan bir insanın hayatında inandığı yalanları elinden alırsanız, onun mutluluğunu da elinden almış olursunuz.” Bir çeviride ‘hayat yalanları’ diye geçiyordu sanırım. İyi Hikaye hayat yalanları üzerine ufuk açıcı bir sohbet. Yaban Ördeği de iyi bir oyun.
İyi Hikaye
İyi HikayeJ. M. Coetzee · Can Yayınları · 202314 okunma
Reklam
Büyük Sır Üstadı'ndan resmen okuma önerileri listesi!
Anlayacağınız, Sofia bu kütüphanede kendini inşa etmişti. Harcında katkısı olan tüm bu sanatçıları kendi ailesindenmiş gibi görür, onları çok iyi tanıdığını, anlattıklarını kavradığını düşünür, onlarla dertleşir ve fikir alışverişinde bulunurdu. Girdiği büyülü dünyanın içinde kurguladığı hayalî oyunlarda, kendini onlarla birlikte yaşıyormuş gibi
Sayfa 57 - Bilinçdışı Yayınları, Hervé M. AbajoliKitabı okudu
248 syf.
·
Puan vermedi
·
43 günde okudu
Baba düzyazıdır; anne şiir...
"Baba, düzyazıydı benim için; anne, şiir! Babamı daha çok retorikle ilişkilendirmişimdir; oysa annem lirik'tir bu anlamda. Evet lirik! Onu kesinliyorum şimdi. Derûnî ve mistik olanı annemle yaşadım. Babam konuşarak, annem susarak dönüştürdüler tînimi."
Defterler
Defterler
s.148 Bu ayı kendimce #ahdevefayı ilan etmiştim. Bu bağlamda
Hilmi Yavuz
Hilmi Yavuz
hocamın eserinden bahsetmeden geçmek olmazdı. @soylesi_yorum_ekibi 'nden arkadaşlarımla daha önce okumuştuk. Yorum yazmak bu aya kısmetmiş. Hilmi Yavuz hocam yine entelektüel bir ziyafet sunuyor bu eserinde de. Tarih, felsefe, mitoloji, müzik, edebiyat ve genel kültür alanlarında beyin fırtınası yaptırıyor adeta okuruna. Kimler yoktu ki eserde? Hz. İsa, Hallac-ı Mansur, Cüneyd - i Bağdadi, Bayezid-i Bistamî, Tanpınar, Behçet Necatigil, Wittgenstein, Mozart, Homeros, Borges, Berkeley, Locke, Güne, Freud, Nietzsche, Sartre, Max Müller, Milan Kundera, Roland Barthes, Unganetti, Calvino, Proust, Rilke, Baudelaire, T.S. Eliot, Lacan, Poe, Bergson, Heraklitos, Parmanides, Spinoza, Kant, Hegel, Marx, M. C. Anday, Yunus Emre, Edip Cansever, İlhan Berk, Nesimî, Fazlullah, Mevlânâ, Fuzûlî, Nedim, Esrar Dede, Şeyh Galip, Ahmet Haşim , Yahya Kemal... Hocamızın yaz mevsimi sevgisi, dağlara olan tutkusu, hep aynı müzikleri dinlemesi, aynı mekânlara gitmesi ( semper eadem), hayatı kasten daraltması, mitoloji bilgisi, Yahşi 'deki M. Motel, Siirt'teki konak, İstanbul günleri, ilk gençlik anıları, ailesi, akrabaları, Halikarnassos, Karm işlediği ve bizlerin de benimsediği başat konulardı. Emeklerine sağlık hocamızın. Daim olsun kalemi. "Eksik oluş, ancak yok- oluş'la giderilebilir. " s.245
Defterler
DefterlerHilmi Yavuz · Everest Yayınları · 202116 okunma
336 syf.
9/10 puan verdi
Siyatik, Anna Karenina, Beethoven, melon şapka ve daha nicesi adına...
Belki de dünya, yüzyıllardır tekrar edilip duran ahmaklıkların yüzü suyu hürmetine dönüyordur ha? Bütün ahmaklıklarımızdan arınmamızın, dünyanın sonunu getirmesi işten bile değildir belki de... P.M. Yine ne yazacağımı bilmediğim, aynı zamanda çok şey de söylemek
Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği
Varolmanın Dayanılmaz HafifliğiMilan Kundera · Can Yayınları · 201910,3bin okunma
"Sevgi, insanın gücünden vazgeçmesi demektir.." M.Kundera
Reklam
230 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.