"Affetmek, menekşenin kendisini ezen topuğa, yaydığı kokudur." - M. Twain
Ergenlik Dönemi
Kendi kişiliğine çeki düzen vermeye çalışır. Sanki bütün çocukluk dönemlerini yeniden yaşar bu dönemde. Kendi kimliğine kavuşabilmesi için, genç, önce anababa etkisinden sıyrılmaya çalışır. Onun gözünde artık anası babası hiç yanılmaz, hep haklı kişiler değillerdir. Onları eleştirici bir gözle yeniden değerlendirmeye girişir. Dolaylı ve açık olarak eleştirir. Beğenileriyle alay eder. Düşüncelerini eskimiş bulur. İnançlarını kuşkuyla karşılar. Sanki anadan babadan öğrenecek bir şeyi kalmamıştır. Öğütleri batar, uyarıları onu kızdırır. Bunları yaparken, genç hiç kuşkusuz çok aşırıya gider. Kişiliği olduğuna kendini inandırmak için işe yadsımakla başlar. Bu gerçeği gülmece yazarı Mark Twain çok iyi dile getirmiş: "On beş yaşındayken babamı çok bilgisiz sanırdım. Yirmibeşime geldiğimde babamın geçen on yılda ne çok şey öğrendiğini görerek şaştım". Kuşkusuz babası tüm bildiklerini on yıl içinde öğrenmedi. Ama genç olgunlaştı, duruldu. Babasını daha gerçekçi olarak değerlendirmeye başladı. Altı yaşındayken çocuk babayı en güçlü en çok bilen, hiç yanılmaz kişi olarak tanır. Neredeyse Tanrılaştırır. On altı yaşında onu tahtından indirir "Bizim ihtiyar !" diye küçümser. Yirmi altı yaşında da M. Twain'in gördüğü gibi görmeye başlar.
Sayfa 280Kitabı okudu
Reklam
En ünlü Masonlar
Salvador Allende, Emmanuel Arago, XIV. Benoit (Papa), Louis Blanc, Jerome Bonaparte, Josephine Bonaparte, Ferdinand Brunswick (Brunswick Dükü), Marcel Cachin (FKP kurucu- larından), Casanova De Seingalt (Ünlü Venedikli Serüvenci), X. Charles (Fransa Kralı), Winston Churchill, Antoine Condercet (matematikçi), Georges Jacques Danton, Denis Diderot, VII. Edouard, Felix Faure (Fransa Cumhurbaşkanı), Benjamin Franklin, Guiseppe Garibaldi, Claude Adrien Helvetius, Rud- yard Kipling, Eliphas Le VI (Okültist), Franz Lisztjean, Paul M. Arat, Charles De Secondat Montesqieu, Montgolfier Kardeşler, Eugene Pottier (Enternasyonal'in yazarı), Pierre Joseph Proudhon, Franklin D. Roosevelt, Marquis De Sade, Walter Scott, Mark Twain, François Voltaire, George Washington.
Sayfa 233 - Destek yayınları 12. BaskıKitabı okudu
"I'm very happy with my life. That's enough for me. I dont want more. We left all those foolish thing behind."
Mark Twain, “İnsan Nedir?” kitabında insanlardan, “İnsan makinesi,” diye bahsediyor. İnsanın sadece dış etkenler tarafından yönetildiğini, komuta edildiğini ve fikir dahil hiçbir şey oluşturamadığını söylüyor. Bu bağlamda etrafıma şöyle bir bakıyorum da... Pek de haksız sayılmaz. Düşünmeden kabulleniyor, sorgulamadan işimize gelenin peşinden gidiyor, duygusal ihtiyaçlarımızın tatmini için yaşıyoruz.
Sizce "Mutluluk" nedir?!
André Gide: Bu anı geçmişteki diğer anlarla karşılaştırmaktan kaçınmaktır. Albert Camus: Uzun soluklu bir sabırdır. Aristo: Erdemli bir yaşamdır. Ayn Rand: Kendine değer vermeyi öğrenmektir.
Sayfa 110Kitabı okudu
Reklam
M. Twain:
"İsteklerinizi ve hayallerinizi küçümseyen insanlardan olabildiğince uzak durun. Ruhu küçük insanlar, başkalarımı da daraltmak, azaltmak ister."
"O işin başarılması imkansız olduğunu bilmedikleri için başardılar." M.Twain
Sayfa 172 - Yan PasajKitabı okudu
G.A.: Dur biraz, eğer bundan dolayı hiçbir itibar kazan­ mayacaksa, cesur bir kişi haline gelmesinin anlamı nerede? Y.A.: Sorduğun soru birazdan kendisini cevaplayacak­ tır. Bu soru, henüz temas etmediğimiz insan yapısına dair önemli bir ayrıntı içeriyor. G.A.: Neymiş bu ayrıntı? Y.A.: Bir insanı bir şeyleri yapmaya iten güdü-bir in- sanı bir şey yapmaya iten yegane güdü. G.A.: Yegane güdü! Anca bir tane mi? Y.A.: Hepsi bu kadar. Yalnızca bir tane. G.A.: Pekala, bu kesinlikle yeterince tuhaf bir öğreti. Bir insanı bir şey yapmaya iten biricik güdü nedir? Y.A.: Kendiiçiniferahlatmagüdüsü-kendi içini ferah- l a t m a v e onun onayını kazanma zorunluluğu. G.A.: Ah, hadi ama, bu kadar da olmaz!
Bazı insanlar böyledir. Bir şeye, hakkında hiçbir şey bilmedikleri halde düşman olurlar. M.Twain
Reklam
_Tanrı, ilk ateisttir. E. Hubbard _Din, gönüllü köleliktir. Herzen _Burada bir ateist yatıyor. Giyinip kuşanmış hazır, ama gidecek bir yeri yok; ne cennet ne de cehennem. Mezar taşı _Çürümüş bedenimden çiçekler çıkacak ve ben de onların içinde olacağım. E. Mumch _Bir zamanlar ateist olmak istemiştim. Artık vazgeçiyorum. Adamların tatili yok! H.
Aktörlük Sanatı, Sanat Kuramları, Görme Biçimleri
_Medeniyet, insanların ne kadar para kazandığıyla ya da kaç tane lüks arabaları olduğuyla ölçülmez. Medeniyetin para birimi Sanat’tır. Sanat aristokrattır ve sanatla uğraşan kimseler de yükselerek seçkinleşirler. Müzelerimizde ve kütüphanelerimizde korunan da sanatın ta kendisidir. Sanat Müzesi'ni ziyaret ettiğinizde göreceğiniz, insanların
Y.A.: Bu, oldukça doğal bir fikir -aslında kaçınılmaz bir fikir- fakat bu fikrin şeki llendiği malzemeleri yaratan sen değilsin. O malzemeler yüzlerce kitaptan, yüzlerce ko- nuşmadan ve yüzyı llardır ataların ka l pleri ve beyinlerinden senin kal bine ve beynine akan düşünce ve his akıntı ların- dan bilinçsizce toplanan düşüncelerden, izlenimlerden, hislerden gelen öteberi lerdir. Fikrinin meydana geldiği malzemelerin en küçük m ikroskobik parçasını bile şahsen yaratmış değilsin ve şahsen, devşirilen malzemeleri bir ara- ya getirme h ünerine en küçük ölçüde bile sahip olduğunu iddia edemezsin. Bu, senin zihinsel makina aksamın tara- fından, bu aksamın yapı yasalarıyla sıkı bir uygunluk için- de-otomatik olarak yapılmıştır. Ve sen bu aksamı oluştur- muş olmadığın gibi, onun üzerinde herhangi bir komutaya bile sahip değilsin.
Y.M. Do you really believe that mere public opinion could force a timid and peaceful man to- O.M. Go to war? Yes- public opinion can force men to do anything. Y.M. Gerçekten kamuoyunun düşüncelerinin barışçıl ve çekingen bir adamı.... O.M. Savaşa? Evet- kamuoyu düşünceleri insanları herhangi bir şey yapmaya mecbur bırakabilir.
Sayfa 20 - Tutku yayınları
Eskiden çoğu hiçbir zaman gerçekleşmeyen bir sürü sorunum olmuştur. - Mark Twain -
Resim