Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Davranışsal ekonomi yaklaşımı
Bugün okullarda okutulan, tartışmaların temelini oluşturan, çeşitli konuları hepimizin gözümüzün kapalı olarak üzerinde konuşabildiğimiz bir çerçevede sunan ekonomi bilimi kapitalist sistemin ekonomik yapısı üzerine kurulu bir bilimdir.
Kurallar yalnızca yasalara saygı gösterenlere ve sesi çıkmayanlara uygulanır hale geldikçe bu şekilde davranan insanlar da kendilerinin aptal yerine konduğunu düşünerek diğerleri gibi davranmaya yönelirler ve toplum giderek kurallara uymayanların çoğunluğa ulaştığı bir yapıya dönmeye başlar.
Reklam
Ticaret kapitalizminden Sanayi kapitalizmine geçiş kuralları ve denetim ile birlikte uygulanması gereken büyük bir dönüşümdur ne var ki uygulama böyle olmamış kurallar ve denetim hep gecikmeli olarak gelmiş bu süreli de kriz yaratan ortam gelişmiştir .
Sayfa 178Kitabı okudu
Türkiye'nin sorgulamayı bilen, araştıran, söylenen veya ya­zılan her şeyi doğru kabul etmeyen, analiz yapabilen kuşaklar yetiştirmesi gerekiyor. Bunu yapabilmenin yolu da eğitimin her aşamasında ön yargılardan, kabullerden, koşullandırmalardan, saplantılardan arınmış kuşaklar yetiştirmekten geçiyor. Daha iyi bir Türkiye için, her alanda fazlasıyla var olan ön yargıları yık­mak gerekiyor. Mahfi Eğilmez - Daha İyi Bir Türkiye İçin Ön Yargıları Yıkalım
Sayfa 72
Bilimde doğru sonuçlara varabilmek için ön yargılardan, peşin kabullerden, koşullanmışlıklardan, saplantılardan, takıntılardan kurtulmak şarttır. Bu, yalnızca bilimde değil, yaşamda da böyle­dir. Aksi takdirde başladığımızdan farklı bir yere varamayız. Öy­le olunca da kedinin kuyruğunu kovalaması gibi kısır döngüler içinde debelenip dururuz. Mahfi Eğilmez - Daha İyi Bir Türkiye İçin Ön Yargıları Yıkalım
Sayfa 69
1. sanayi devrimi üretimin makineleşmesini, 2. sanayi devrimi serileşmesini, 3. sanayi devrimi ise üretimin otomasyonunu sağladı
Sayfa 143Kitabı okudu
Reklam
11. yüzyıl ile 16. yüzyıl arasındaki altı asırlık uzun dönemde dünya nüfusu %64 artmış buna karşılık dünyanın toplam milli geliri %105 oranında artış göstermiştir. bu uzun dönemde kişi başına gelir artışı %25 gibi düşük bir oranda kalmıştır. bu hesaplamadan gidersek feodalitenin geçerli olduğu altı asırda dünyanın refah artışı konusunda bir arpa boyu yol gidememiş olduğunu söyleyebiliriz.
Toplum, motorlu taşıtlar vergisi artışına gösterilen tepkinin yarısını ödediği vergilerle oluşan bütçenin kullanılmasına gösterebilse çok şeyi düzeltme şansı olurdu.
Sayfa 208Kitabı okudu
Ilk gruptakiler, kolaylıkla ikinci gruba düşman hale gelebiliyorlar. Ilk grupta yer alanlar,şehir efsanelerine,safsatalara,doğru gibi görünen ama aslında hiç bir bilimsel temeli olmayan söylemlere kışkırtmalara, propagandalara çabucak kapilip ona göre tavır alabiliyorlar.
Kentsoylular için demokrasi, düşünce özgürlüğü, yargı bağımsızlığı, bilimsel eğitim, laiklik,kadin-erkek eşitliği gibi konular en az iş bulup bulamadıkları, eve ekmek götürüp götürmedikleri kadar önemlidir. Bu tür kavramlardan uzaklaşılması onları iş bulup bulamamak kadar rahatsız eder.
Reklam
Taşralilarin, demokrasi, düşünce özgürlüğü, yargı bağımsızlığı, bilimsel eğitim, laiklik,hukukun üstünlüğü gibi konularda pek fazla ilgisi yoktur.Daha çok iş bulup bulmadığı, evine ekmek götürüp götürmediği gibi temel sorunlarla ilgilidirler. Hatta bu tür kavramları zaman zaman evine ekmek götürmesine engel olabilecek konular olarak görecek biçimde yetişmiştir.
Sayfa 176 - Türkiye'deki Değişimin Sosyo-Ekonomik AnaliziKitabı okuyor
Bilim dışı eğitimle yetişen insanların arasında buluş yapan,teknoloji geliştiren insanlar, dünya çapında yazarlar, sanatçılar müzisyenler, edebiyatçılar istisnai olarak çıkar, onlari da sistem harcar.
Türkiye, biat kültürüne dayalı bu sistem çerçevesinde refah artışı yaşar gibi olduğu bütün dönemlerde yeni bir buluş yaparak ya da teknolojiyi geliştirerek değil, önceki dönemin birikimini ya da geleceğin gelirini harcayarak refah artışı sağlamıştır. Bunun ilk örneği Menderes dönemidir. Menderes, II. Dünya savaşın'da yemeyip, içmeyip biriktiren toplumun birikimini harcayarak tarımda büyük atılım yapılmasının ve ekonominin büyümesinin önünü açmıştır. Mevcut birikimin harcanması bitince gelisme de durmuştur. Ikinci örnek Özal dönemidir.
Sayfa 193 - Türkiye'deki Değişimin Sosyo-Ekonomik AnaliziKitabı okuyor
Gini Katsayısı
Eski sosyalist ülkelerin ve kapitalist sisteme tam entegre olmamış sosyal demokrasi ile yönetilen kuzey ülkelerindeki gelir dağılımının dünyanın en iyileri arasında olması, kapitalist sistemin gelir dağılımı eşitliğini bozduğunun belki de en önemli kanıtı olarak karşımızda duruyor.
Batı kültürüyle yetişip doğuda yaşamak zordur.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.