"gerçek ötesi çağ"
Ralph Keyes
Ralph Keyes
(2004) içinde bulunduğumuz dönemi "gerçek ötesi çağ" (post-truth era) olarak nitelendirmekte ve özellikle dürüstlüğün günümüzde erozyona uğradığını belirterek, internet ortamında kimsenin gerçeğini çözemeyeceği sahte karakterler yaratmanın dijital bir sanat olarak kabul edilmeye başlandığına dikkat çekmektedir.
Sayfa 130 - İnsan Yayınları, Mehmet Anık
84 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
19 saatte okudu
"Şeffaflık neoliberal bir aygıttır. Enformasyona dönüştürmek amacıyla her şeyi içine girmeye zorlar. Günümüzün gayri maddi üretim ilişkileri koşullarında daha fazla enformasyon ve daha fazla iletişim, üretkenlik ve hızda artış demektir. Buna karşılık gizlilik, yabancılık ve ötekilik sınırsız iletişime engel oluşturur. Şeffaflık adına bunlardan kurtulmak gerekir. Şeffaflık insanı camlaştırır. Şiddeti de buradadır. Sınırsız özgürlük ve iletişim topyekün kontrol ve gözetime dönüşüyor. Sosyal medya da giderek toplumsallığı disiplin altına alan ve sömüren dijital panoptikonlara benziyor daha çok. S. 12" 18 ve 19. yüzyıl Alman felsefe ekollerinden çok etkilenmiş ancak kendi özgün tarzını da oluşturmayı başarmış bir fikir insanı olarak değerlendirebilirim Byung Chul Han'ı. Bu eserinde şeffaflık kavramının toplumda ne tür etkiler yarattığını ele almış. Siyasette ve toplumda şeffaflık olgusu her ne kadar da kulağa özgürlük ve olumluluk çağrısı gibi gelse de toplu bir kontrolcüye yol açtığını göstermiş. Şeffaflık talebi, daha çok liberal ve kapitalist toplumlarda görülen şeytanca bir hiledir. Bireylerin mahremiyet alanına saygısızca bir girişi de beraberinde getirmektedir yazara göre. Birey, özgür seçimi ile kendi özgürlüğünü bir kenara bırakır ve sürekli bir teşhir nesnesine dönüşür. Dijital çağ felsefecisinden bir "dijital çağ" eleştirisi daha bu eser. Diğer kitaplarını da en kısa zamanda temin edip okumayı düşünüyorum. Kitabı çok beğendim, tavsiye ederim.
Şeffaflık Toplumu
Şeffaflık ToplumuByung-Chul Han · Metis Yayıncılık · 20172,084 okunma
Reklam
R. Keyes (2004), içinde bulunduğumuz dönemi "gerçek ötesi çağ" (post truth era) olarak nitelendirmekte ve özellikle dürüstlüğün günümüzde erozyona uğradığını belirterek, internet ortamında kimsenin gerçeğini çözemeyeceği sahte karakterler yaratmanın dijital bir sanat olarak kabul edilmeye başlandığına dikkat çekmektedir.
Sayfa 152Kitabı okudu
153 syf.
10/10 puan verdi
MAHREMİYET VE DİJİTAL ÇAĞ
Mahremiyet, yeni teknolojilerin özel yaşamımızı nasıl doğrudan tehdit ettiğini açıklıyor. Facebook, google gibi firmalar en değerli 3 şirket arasında yer almasına rağmen Forbes çok kazananlar sıralamasında aynı sıralarda neden değildir? Ücretsiz olmalarına rağmen neden en değerli şirketler arasında yer almaktadırlar? Kişisel verilerimize sahip olmaları bu şirketleri neden bu kadar değerli kılmaktadır? Mark Zuckerberg 2010 yılında özel hayatın hükmü kalmadı derken neyi kastetmektedir? Facebook neden 5 yılda Amerikan Senatosuna lobicilik faaliyetleri kapsamında 100 milyon dolar harcamıştır? Peki instagram ve snapchatin kullanıcıların yayınladığı resimleri telifsiz kullanma hakkına sahip olduğunu biliyor muydunuz? Game Station isimli şirket 2010 yılında yaptığı 1 nisan şakasında internet alışverişlerinde müşterilerin kullanıcı şartlarını okumadığını ispatlamak için, alışveriş yapmak için ruhunu satma koşulunu da ekledi. 10 kişiden 8 i bu şartı kabul etti. Çünkü sözleşmeyi okumamışlardı. Her sözleşmeyi okumak için de yılda 180 saatin gerektiğini biliyor muydunuz? Bu bilgiler bir çırpıda buraya yazdığım şeyleri bu 130 sayfalık kitaptan öğrendim. Alanında uzman bir kaynak, oldukça akıcı bir dili var kitabın. Çok aydınlatıcı, öğretici bir kitap. Tavsiye ederim ilgisi olanlara.
Mahremiyet
MahremiyetEirik Løkke · Koç Üniversitesi Yayınları · 201894 okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
Dijital çağ, dijital 'mahremiyet' ve dijital bağımlılık üzerine mükemmel bir kitap! İnsan ve hayat kitaplığından en sevdiğim ilk 3 kitap arasında yer aldı kendileri. Birisine kitap tavsiye edecek olsam mutlaka içinde 'dijital mahremiyet' kitabı da yer alıyor. Kitap çok akıcı ve okura 'neden bağımlıyım, herşeyi paylaşıyorum eyvah' gibi pişmanlıklar uyandirmayacak dilde yazılmış. Suçlayıcı değil, yol gösterici bir dili vardı. Her konu için ayrı birer test hazırlamışlar, aralarda bu testleri çözmekte acayip keyifliydi. Elimden gelse ve her sosyal medya kullanıcısına hediye edebilsem dedim okurken. Herkese, HER YAȘA tavsiye edilir. Mutlaka okuyun...
Dijital Mahremiyet
Dijital MahremiyetHarun Özdemir · İnsan ve Hayat Kitaplığı · 2020312 okunma
Resim