Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Pakistanlı eğitim hakları savunucusu Malala Yousafzai'nin dediği gibi "Bir çocuk, bir öğretmen, bir kitap ve bir kalem tüm dünyayı değiştirebilir."
McRaven, "Yatağını Topla" adlı kitabında şunları yazar:
Hayatta payınıza düşenler için dış etkenleri suçlamak ve kaderin size karşı olduğuna inandığınız için çabalamaktan vazgeçmek kolaydır. Geleceğinizi; büyüdüğünüz yerin, anne babanızın size davranış şeklinin ya da gittiğiniz okulun belirlediğini düşünmek kolaydır. Sıradan insanları da, önemli erkek ve kadınları da tanımlayan şey, hayatın haksızlıklarıyla nasıl baş ettikleridir; Hellen, Keller, Nelson Mandela, Stephen Hawking, Malala Yousafzai ve Moki Martin gibi.
Sayfa 15 - Doğan NovusKitabı okudu
Reklam
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Eğitim hakkını savunduğu için Taliban tarafından vurulan Pakistanlı kızın hikayesi. Taliban'ı ve din adı altında yaptıkları zulümleri duymuşsunuzdur. Özellikle Pakistan ve Afganistan gibi ülkelerde. Tanımayanlar için Malala Yousafzai, 2014 yılında henüz 17 yaşında iken Nobel Barış ödülüne layık görülen tek isteği okumak iken Taliban tarafından saldırıya uğrayan genç bir Pakistanlı kız. Çok küçükken Taliban'ın yönetimi altında sürdürmek zorunda kaldığı yaşamı hakkında BBC için yazmaya başladı. Bu yazdıklarıyla kendi ülkesinde ve dünya çapında tanınan bir isim oldu. Kız çocuklarının okuma haklarını savunmasından dolayı bir çok kişi tarafından alkışlansa da maalesef bu düşüncesi yüzünden bazı kişiler tarafından pek sevilmedi ve bir çok kez öldürülmek istendi. 2012 de saldırıya uğradı hem kafasından hem de boynundan vuruldu ancak Malala ölmedi, daha da güçlendi. Taliban'ın yönetimi altında hakları elinden alınan bir çok insanın sesi oldu. Hayatını ve haksızlıkları anlatan bir otobiyografi yazdı ve kitabı Amerika da bile çok satanlar listesine girdi. Herkesin dikkatini çekti. Daha da güçlendi. Mücadelesi, ve anlattıkları o kadar büyüktü ki bu zamana kadar 40 tan fazla ödüle layık görüldü. Pakistan'da eğitim yasasını değiştirdi. Bu cesur insan, küçük bir kızken hem kendinin hemde arkasından gelen bir neslin eğitim hayatını değiştirdi... Malala küçükken doktor olmak istiyordu şimdi ise tüm ülkenin doktoru olmak, istiyor. Şu anda üniversite okuyor ve ülkesinin başbakanı olmak istiyor. "Birilerinin sesini çıkartması gerekiyor. Neden ben olmayayım ? " - Malala Yousafzai
I am Malala
I am MalalaMalala Yusufzay · Weidenfeld & Nicolson · 20142,987 okunma
2008 yılında, Taliban kuzeydoğu Pakistan'ın ücra bir köşesi olan Swat Vadisi'ni ele geçirdi. Hemen aşırı radikal İslam ajandalarını yürürlüğe soktular. TV yok. Film yok. Yanında bir erkek olmadan kadınlara sokağa çıkmak yok. Kız çocukları okula gidemez. 2009 yılında, on bir yaşındaki Pakistanlı kız çocuğu Malala Yousafzai okul yasağı aleyhine konuşmaya başladı. Hem kendi yaşamını hem de babasınınkini riske atarak yerel okula gitmeye devam ediyordu, yakın kentlerdeki konferanslara katılıyordu, İnternet'te "Taliban benim eğitim hakkımı nasıl elimden alabilir?" diye soruyordu.2012 yılında, on dört yaşında otobüsle okuldan eve döner-. ken yüzünden vuruldu. Maskeli bir Taliban askeri elinde silahla otobüse bindi ve "Malala kim? Söylemezseniz hepinizi vururum!" dedi. Malala kendini tanıttı (inanılmaz bir seçim) ve adam kızı diğer yolcuların gözü önünde yüzünden vurdu. Malala komaya girdi, neredeyse ölüyordu. Taliban bu saldırıyı atlatırsa, hem kızı hem de babasını öldüreceğini açıkça bildirdi. Bugün Malala hâlâ hayatta. Müslüman ülkelerdeki şiddet ve baskı hakkında konuşuyor. Şimdi kitapları çok satan bir yazar. 2014 yılında çabaları için Nobel Barış Ödülü'nü aldı. Yüzünden vurulmak sanki ona öncekinden de büyük bir cesaret verdi ve elbette izleyenlerinin sayısını artırdı. Malala için yatıp "Bir şey yapamam," ya da "Seçeneğim yok," demek çok kolay olurdu. İronik biçimde bu da yine onun seçimi olacaktı. Ama o tam tersini seçti.
Sayfa 101Kitabı okudu
Malala Yousafzai şöyle demişti: "Eğer tek bir insan, her şeyi yok edebiliyorsa, neden tek bir kız her şeyi değiştiremesin ki? Bir çocuk, bir öğretmen, bir kitap ve bir kalem dünyayı değiştirebilir."
Bir fikir alışverişi sırasında kavga etmek ve hatta şiddet uygulamak zayıf karakterli kişilerin argümansızlığının dışavurumundan ibarettir. Burada şöyle bir itirazda bulunabilirsiniz: "Peki ama ya niyeti tartışmaktan ziyade seni yaralamak isteyen bir zorba ya da seni ve/veya yakınlarına ciddi zarar verebilecek bir silahlı saldırıya uğrarsan ne olacak? Bu durumda geri savaşmak verebileceğimiz en doğal tepki değil midir?" Elbette içgüdüsel olarak hayatta kalmak için ve sevdiklerimize (ve bundan daha da ötesi tanımadığımız masum insanların canlarına) kötü bir şey olsun istemeyiz, bu nedenle korkusuzca yüzleşmeyi ve karşı saldırıya geçmeyi (kısacası hikâyelerde ve filmlerde yer alan o "kahraman/kurtarıcı" karakterine bürünmeyi) düşünürüz. Bunun için gösterilen cesaret inkâr edilemez olsa bile ne yazık ki bu tarz sözelden ziyade fiziksel çatışmaların sorununu da kökünden çözmüyor. Taliban örgütünün saldırısından sağ kurtulan ve kızların eğitimi için bir aktivist olan Malala Yousafzai'nin belirttiği gibi:“Silahlarla teröristleri öldürebilirsiniz, eğitim ile terörizmi öldürebilirsiniz.”
Sayfa 381 - Ginko BilimKitabı okudu
Reklam
"Kelimelerin gücü, dünyayı değiştirebilir." - Malala Yousafzai
Bir çocuk, bir öğretmen, bir kalem ve bir kitap dünyayı değiştirebilir. Malala Yousafzai #24KasımOğretmenlerGunuKutluOlsun
Bir çocuk, bir öğretmen, bir kalem ve bir kitap dünyayı değiştirebilir. // Malala Yousafzai Dünyamızı değiştiren öğretmenlerimiz gününüz kutlu olsun..🌺🌱
"Bir çocuk, bir öğretmen, bir kalem ve bir kitap dünyayı değiştirebilir." Malala Yousafzai
Reklam
Malala Yousafzai
Hedefimize ulaşmak istiyorsak, o zaman kendimizi bilgi silahıyla güçlendirelim...
Sayfa 344Kitabı okudu
Malala Yousafzai
Kurşunların bizi susturacağını düşündüler. Ama yanıldılar.
Sayfa 337Kitabı okudu
98 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.