İnsan organizmasının günümüz toplumlarının çığırından çıkmış hızına dayanıklı olup olmadığı bilim adamları tarafından araştırılmış ve çoğu, insanın yenilikleri benimseme yeteneğinin sınırlı olduğu sonucuna varmıştır. Hızlı değişikliklere uyum gösterebilse de, bu değişiklikleri gerçekten özümseyebilmesi için, insanın yeni olaylarla geçmiş arasında
Her şeyinle eşsiz olduğunu sakın unutma. Tıpkı diğer herkes gibi.
Reklam
"Babalık toplumsal bir kazadır." ~Margaret Mead.
Sayfa 157Kitabı okudu
Roman yazarlarının ve sosyal araştırmaların her ikisi birden hikayelerini tipik örnekler ve metaforlar kullarunak suretiyle oluştururlar. Cervantes, örneğin, bize onulmaz hayalci ve idealist prototipi olan Don Kişot'u sunmaktadır. Sosyal tarihçi Marx ise acımasız ve komplocu prototipi olarak (gerçiisimden yoksun olan) kapitalisti surımaktadır. Flaubert Emma Bovary'de bastırılrı:ıış burjuva aşığı sunmaktadır. Ve Margaret Mead bize kaygısız, suçsuz genç Sarnoan'u sunmaktadır. Kafka bize kendilerinden nefret etmeye doğru giden yabancılaşmış kentlileri sunmaktadır. Ve Max Weber bize, kendisinin ProtestanAhlakı olarak adlandırdı­ğı bir mitolojinin güdülediği çalışkan insanları sunmaktadır. Dostoyevski aşk ve dinsel coşku sayesinde kurtulmuş bir ego manyağını bize sunmaktadır. Ve B. F. Skirıner iyi huylu teknoloji tarafından kurtarılmış robot insanı sunmaktadır.
Müşterek demokratik mücadelenin dünyayı değiştirebileceğine inanmanın na- if bir tarafı yok. Antropolog Margaret Mead'in söylediği gibi, bu- güne kadar dünyayı değiştirmiş başka bir şey yok.
Sayfa 274
Reklam
Hayalimdeki ülkeyi buldum :D
Margaret Mead, Jane Bela ve Gregory Bateson 1937 yılında Endonezya'daki Bali adasına gittiklerinde, gidiş amaçları Balinez kültüründeki otohipnoz (kendi kendine hipnoz) konusunu incelemekti. Balinez kültüründe, markete gidersiniz, giderken derin bir transa girersiniz, alışverişinizi yaparsınız, geri dönersiniz ve eve vardığınızda transtan çıkarsınız - veya transta kalmaya devam edip transta olmayan bir komşunuzu ziyaret edersiniz. Kendi kendine hipnoz onların gündelik yaşamlarının bir parçasıdır.
Sayfa 76 - Yol YayıncılıkKitabı okudu
Bütün oyun ve öğrenmeyi çocukluğa , bütün çalışmayı orta yaşa, bütün pişmanlıkları da yaşlılığa koymak son derece yanlışlıktır ve acımasızca bir keyifliktir. -Margaret Mead
Hızlı değişim
Böyle hızlı bir değişim içinde, bazı toplumlarda bir kuşakta benimsenen değerler bir sonraki kuşakta tümden reddedilmektedir. Margaret Mead, Yeni Gine'de ana babası yamyam olan bazı gençlerin bugün tıp öğrenimi yapmakta olduğunu gözlemlemiştir.
Böyle hızlı bir değişim içinde, bazı toplumlarda bir kuşakta benimsenen değerler bir sonraki kuşakta tümden reddedilmektedir. Margaret Mead, Yeni Gine'de ana babası yamyam olan bazı gençlerin bugün tıp öğrenimi yapmakta olduğunu gözlemlemiştir.
Sayfa 29 - Birey ve ToplumKitabı okudu
Reklam
"Düşünceli, kendini adamış küçük bir grubun dünyayı değiştirebileceğinden şüphe etmeyin. Aslına bakarsanız değişim hep böyle doğmuştur." Margaret Mead
Nitekim antropolog Margaret Mead, cinsiyete dayalı dikotominin her toplumda varolduğunu söylemektedir. Ne var ki, cinsler arası biyolojik farklılığın, otomatik olarak iki cins arasında eşitsizlik yaratması söz konusu değildir. Sonuç, bu biyolojik farklılığın nasıl olup da toplumsal alanda bir eşitsizliğe, yani bir cinsin diğerinden daha aşağı sayılmasına yol açtığıdır.
Sayfa 143Kitabı okudu
BASİLİSK Mitolojide bir yılan kralı ve seksüel sapıklığın iblisi. Sim­ ya'da .-Felsefe Taşı'nın adla­ rından biri. zasyon medyumu. 1 883 yılında Baron von .-Hellenbach'ın da­ veti üzerine Viyana'ya geldi ve burada arşidükler Rudolf ve Johann'ın da katıldığı oturum­ lar yaptı. Bu katılımcıların ter­ biyesizce bir müdahalesi
Engin Gectan 'İnsan Olmak' isimli kitabın Önsöznden..
"İnsan Olmak'tan önce yazdığım iki kitap akademik dünyanın kalıplarına ve beklentilerine uygun tarzda yapılmışlardır. O zamanlar sartlanmalarımdan ötürü ya da henüz hazır olmadığımdan, kalıplar izlemem gerektiği seklinde bir çerçevede sıkışıp kalmis olduğumu çok sonraları fark edecektim. Sigmund Freudun psikiyatriye ya da Margaret Mead'in antropolojiye yaptıkları klasikleşmiş katkıların akademik kalıplara uymamaları sonucu gerçekleştirilmiş olduğunu bilmeme rağmen. Kalıpları kırmanın ürkütücü de olsa insana hayatiyet katan bir yani vardır, bilirsiniz..
Sayfa 10
Elizabeth kadınların erkeklerden düşük pozisyonları sanki buna mahkûmmuş gibi, sanki bedenlerinin daha küçük olması beyinlerinin de daha küçük olduğunun biyolojik göstergesiymiş gibi, sanki doğaları gereği daha aşağıdalarmış ama bu cazip bir şeymiş gibi kabul ettiklerine dair hararetli bir nutuk çekti. Daha beteri, Elizabeth bu kadınların böyle görüşleri, "Oğlanlar yaramazdır", "Kızlar böyledir işte" gibi cümlelerle çocuklarına da aktardıklarını açıkladı. "Kadınların derdi ne?" diye sordu Elizabeth sertçe. "Neden bu basmakalıp kültürel yargıları benimsiyorlar? Daha kötüsü, neden bunları pekiştiriyorlar? Gizli Amazon kabilelerindeki baskın kadın rolünden haberleri yok mu? Margaret Mead kitaplarının baskısı mı tükendi?" Harriet sadeleştirilmemiş tek bir cümle daha duymak istemediğini ima edercesine ayağa kalkana kadar da hiç durmadan konuştu.
Altın KitaplarKitabı okudu
Resim