Kapitalizm, toplumun temel üretici gücünü, emek-gücünü, gözü doymazcasına tüketir.
İlkel komünizm, henüz sınıflara bölünmemiş bir toplum idi. Kölecilik, feodalizm ve kapitalizm, insanın insan tarafından sömürüsü üzerine kurulu çeşitli toplum biçimleridir. Sosyalizm insanın insan tarafından sömürüsünün ortadan kaldırıldığı bir toplumsal sistemdir.
Reklam
"Bilimsel ve teknik devrim sonuçlarının, en yüksek bir yarar ile, barışçıl erekler içinde, insanın iyiliği için kullanılması bakımından gerekli tüm koşulları, kapitalist üretim ilişkilerini ortadan kaldırarak, yalnızca sosyalizm biraraya getirir."
Sayfa 27
Emek, insan yaşamının baş koşuludur. Bu nedenle, o, insan yaşamının bütün toplumsal biçimlerinin ortak etkinliğidir. Tarih içinde yönetim biçimleri (rejimler) birbirlerini izler, ama insan emeği her zaman toplum yaşamının koşulu olarak kalır.
Sayfa 13
Rekabet, herkesin herkese karşı amansız bir savaşımı çerçevesinde işler.
İnsanlar, doğayı olduğu kadar, toplumsal yaşamı da kapsayan dış dünyayı, bilim sayesinde öğrenirler.
Reklam
Tarih boyunca, insanlar, doğa üzerindeki egemenliklerini büyük ölçüde artırmışlardır.
Emek (çalışma), bir insan etkinliğidir, ama her etkinlik bir emek değildir.
Fikirler, yığınlara yayıldıkları zaman, maddi bir güç durumuna gelirler.
Reklam
Üretim, tüm toplumun varoluş koşuludur. Bilim, sanat ya da siyasetle uğraşmadan önce, insanlar ilkel dirimsel gereksinmelerini karşılayabilmelidirler.
Ekonomi politik, toplum bilimleri arasında yer alır.
Sayfa 9
...üretim, her zaman tüm toplum varlığının olmazsa olmaz koşulu olarak kalır.
Sayfa 11
Her ülkedeki sosyalist devrim, dünya devriminin bir parçasından başka bir şey değildir. Ama bu devrim, her ülkenin işçi sınıfı, halk yığınları tarafından gerçekleştirilir. Ismarlama olmaz ve dıştan zorlanmaz, kapitalizmin içsel ve uluslararası çelişkilerinin kızışması sonucu gerçekleşir.
Resim