Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Adam Smith'in 'Ulusların Zenginligi' adlı eserinde dedigi dogrudur "Tüketim, bütün üretimin tek ve nihai amacidır." Sanırim "Taş Devri Ekonomisi' adlı kitabinda ihtiyaclarımızın sinirsiz olmadığını, birçok şeyin aslında ihtiyaç olmadığını kabul etmekle başlamamızı öneren Marshall Sahlin'in görüşlerini dikkate alarak işe girişmemiz gerekiyor
Tüketim Ekonomisine Dayanan Kapitalizmin Üretim İlişkileriyle Kriz Üretir
Amerikalı antropolog Marshall Sahlin, kaynakların kıt olmadığını, kapitalist sistemin, insan ihtiyaçlarını olduğundan fazla göstererek insanları buna inandırdığını öne sürüyor. İnsanın, toplayıcılık, devşiricilik yaparak yaşamını sürdürdüğü onbinlerce yıl önceki dönemde temel ihtiyaçlarını çok daha az mal ile karşıladığına dikkat çekiyor. Bu teze bakılırsa, kapitalist sistem, günümüz dünyasında örneğin yazılı ve görsel medyada çıkan reklamlar aracılığıyla insanları, aslında hiç düşünmedikleri şeylere ihtiyaçları varmış gibi koşullandırarak sürekli yeni ihtiyaçlar yaratıyor. Böyle olunca da ihtiyaçlar sonsuzmuş gibi algılanıyor.
Sayfa 14 - 1. baskı - Kasım 2015
Reklam
Sanırım 'Taş Devri Ekonomisi' adlı kitabında ihtiyaçlarımızın sınırsız olmadığını, birçok şeyin aslında ihtiyaç olmadığını kabul etmekle başlamamızı öneren Marshall Sahlin'in görüşlerini dikkate alarak işe girişmemiz gerekiyor.