Türklük Kavramı Üzerine
Bernard Lewis’in de belirttiği gibi, “Türk” kavramı, İslamiyet’le öylesine eş anlamlıydı ki; bilhassa Osmanlı dönemindeki Müslüman ahali “Türk” diye adlandırıldığı gibi, bir gayrimüslimin Müslümanlığı kabul etmesi de “Türk oldu” diye ifade edilirdi. Bu durum, dünya Müslümanları içinde özellikle "sine-i selase" (üç
bölüm adresi:
insanveisleri.blogspot.com/2024/10/15-muha...
kitabın geri kalanı için:
insanveisleri.blogspot.com
Bu bilgi kesin bir bilgi, kitaptan, ezber bilgi değil, daha önce de söylediğim üzere doğrudan hakikat âleminden: Muhammed hakikat âleminde en yüksek mertebededir ve daha önceki bölümlerde
"Din ‘Güç’tür: ‘Mutlu’luk ve ‘Garib’anlık Meselesi (Bir Film ve bir Hadis)
Bülent Şenay
17 Eylül 2024
Bu yazı, bir filmin (Tanrı’nın Kitabı) ve bir hadis-i şerifin (“İslam ‘garib’ başladı”) düşündürdükleri üzerine kısa bir değerlendirmedir."
Konusu akademik olsa da kendisi akademik olmasın gayretiyle yazılmış bu yazıda, sözkonusu edilen
çoğu eski medeniyet ruhun beyinle değil de kalple bir ilişkisi olduğuna kanaat getirmişti. Eski Mısırlılar insan vücutlarını mumyalarken din adına kalbi korurlar ancak - çürümemesi için- burnun ve damağın arkasından delikler açarak beyni parça parça çıkararak yok ederlerdi.
"Türkiye'de bir hayalet dolaşıyor -Muhafazakarlık hayaleti. Yeni Türkiye'nin bütün güçleri bu hayaleti ete kemiğe büründürmek üzere kutsal bir ittifak içine girdiler: Diyanet ve Başbakanlık, Erdoğan ile cemaat liderleri, iliştirilmiş profesörler ve basındaki polis ajanları... "
"Yeni muhafazakarlar, görüşlerini ve
Tarihten biliyoruz ki önce insanlar arasında efendi-kul ilişkisi doğdu. Daha sonra bu ilişkiyi meşrulaştıran din ortaya çıktı. İnsanlar kendi aralarında efendi-kul ilişkisini yaşadıktan sonra, bu modele göre "İlaha kulluk" kavramını imal ettiler.