Şerif Hüseyin ingilizlerle anlaşması
Şerif Hüseyin-Mc Mahon Pazarlğı 1 Ocak 1916 ya kadar devam etti. Nihayet Şerif Hüseyin, Fransız çıkarları saklı kalmak üzere bazı isteklerinden vazgecti. Arapların yalnız bırakılmaması ve Türklere karşı savaşmak için para ve diğer yardımlar karşilığında anlaşmaya vardılar.
Sayfa 44 - Yediyepe
Şerif Hüseyinin Arap devleti kurmak ve halife olmak hayali
İngiltere, Osmanlı Devletinin yıkılması hâlinde kendi-sine yeni müttefikler arıyordu. Bölgedeki statüsü dolayısıyla Şerif Hüseyin iyi bir müttefik olabilirdi. Mekke Emiri Şerif Hüseyin Paşa da bir Arap Devleti kurmak ve Halife olmak düşüncesindeydi.
Sayfa 39 - Yediyepe
Reklam
Faysal Medine'ye geldikten sonra Şerif Ali'nin tavırları büsbütün değişti. Açıkça düşmanlıklarını göstermeye başladı. Devletten aldıkları paraları şeyhlere dağıtarak onları isyana teşvik ediyordu. Hicaz halkını İngilizlerin beslediğini, çıkarlarının onlarla birlikte olduğu propagandasını yapıyorlardı.
Sayfa 38 - Yediyepe
Birinci Dünya Harbinin başından beri defalarca Emirin kötü niyeti görülmüş, fakat cezalandırma yoluna gidilmemişti. Aslında hükümetin uyguladığı yatıştırma siyaseti Şerif Hüseyin'e isyana hazırlık için istediği zamanı kazandırdı.
Sayfa 36 - Yediyepe
Şerif Hüseyin yakında isyana baslayacağı halde, hala Osmanlı Devletini oyalamayı sürdürüyordu. Oğlu Şerif Ali Bey, emrindeki bedevi birliğine dayanarak Medine'de mesele çıkarmaya çalışıyordu. Ayaklanmaya taraftar olmayacak bazı şahısları kanunsuz olarak tutuklamaya başladı.
Sayfa 34 - Yediyepe
Şerif Hüseyin'in İngiltere ile anlaşması
Suriye Valisi Hulusi Bey, Fransız Konsolosluğu'ndan mü- sadere ettiği bazı belgeleri 4. Ordu Kumandanı Cemal Paşa'ya verdi. Fransız konsolosluğundan elde edilen belgeler Arap ihtilâlcilerinin Fransız Hükümeti'nin tertip ve teşvikiyle Osmanlı Devleti aleyhinde çalıştıklarını açık bir şekilde ispat ediyordu. Kurulan Divan-ı Harb-i Örfi"de Ağustos 1915 ve Mayıs 1916 da yapılan mahkemeler sonunda otuz dört Arap ihtilalcisi idam edildi. Arap ileri gelenlerinin idamları çok tartışılacaktır. Bu cezalar Şerif Hüseyin'i çok endişelendirdi. O her fırsatta bu Arap ileri gelenlerinin bağışlanmasını talep etmiş; ayrıca kendisinin de bir gün cezalandırılabileceğini düşünmeye başlamıştı. Arap ihtilalcilerinin ikinci partisinin mahkemesi sürerken, Şerif Hüseyin 1916 Ocak ayinda İngiltere ile anlaştı. Artık Osmanlı Devletine karşı ikiyüzlü bir siyaset takip etmesine gerek yoktu.
Sayfa 33 - Yediyepe
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.