Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Bütün Türk edebiyatını terazinin bir kefesine , Dede Korkut'u diğer kefesine koysanız yine de Dede Korkut ağır basacaktır. (Ord.Prof. Mehmet Fuat Köprülü)
Sayfa 219 - Kum SaatiKitabı okudu
“Modern Türk kültür tarihçiliği, Ziya Gökalp’in güçlü etkisi altında Mehmet Fuat Köprülü (1890-1966) ile başlar. (…) Köprülü, Osmanlı-Türk ilmini bilim dünyasında ilk defa hakkıyla temsil eden ve Avrupa’da ilim pâyelerine lâyık görülen ilk Türk bilim adamlarındandır.”
Sayfa 11 - Kronik KitapKitabı okudu
Reklam
Kanuni’nin son zamanlarından Köprülü Mehmet Paşa’nın ölümüne kadar (1660) devlet büyük bir buhran devri geçirmiştir. … 1632 tarihine doğru Koçi Bey şöyle yazıyordu: “1005 (1597) tarihinden beri cem’an memalik-i İslamiyeden on dokuz eyalet yer elden gitti. Baki kalan memleketlerin dahi zalememiz yakıp reâya ve berâyâ perişan oldu. Bu musibet ne musibettir?
Sayfa 39 - Dördüncü devir (1571-1699): büyük buhran ve kalkınma mücadelesiKitabı okudu
Mehmet Fuad Köprülü (1890-1966) Henüz 20'li yaşlarındayken kendisiyle yapılan bir görüşmenin metninde, kütüphanesindeki "sayısız kitaplar, edebiyata, tenkide, şark ilimlerine, içtimai­ yata (. ..) felsefe dallarına ait kalın (. ..) ciltler"in kala­ balığında tasvir ediliyordu Fuad Köprülü.
Bütün Türk edebiyatını terazinin bir gözüne, Dede Korkut'u öbür gözüne koysanız, Dede Korkut ağır basar. Mehmet Fuat Köprülü.
Sayfa 107Kitabı okudu
17. yüzyılda, klasik dönem kanunlarına göre, islahata girişip idamlardan çekinmeyen sahibü’s seyf tipinde radikal ıslahatçılar, Kuyucu Murat Paşa ve Köprülü Mehmet paşadır. II.Osman, islahatı planlamış, fakat bu uğurda hayatını kaybetmiştir. … Murat Paşa Devleti kalkındırmak için sert önlemleri almaktan çekinmeyen bir islahatçı idi. Katip Çelebi’nin ifadesiyle sahibü’s seyf (asıp kesen, diktatör) bir devlet adamıydı.
Sayfa 130Kitabı okudu
Reklam
Nihal Atsız
Sonradan ırkç Turancı görüşleriyle Türk milliyetçiliğinin bir numaralı ismi haline gelen Nihal Atsız, Atsız Mecmua'yı 15 Mayıs 1931'den 25 Eylül 1932'ye kadar yayımladı. Dergide Mehmet Fuad Köprülü, Zeki Velidi Togan, Abdülkadir İnan gibi ünlü edebiyatçı ve tarihçiler yazdı.
Sayfa 87 - DESTEK YayınlarıKitabı okudu
Köprülü Mehmet Paşa devlet işlerinin mutlak biçimde kendi yetkisi altına aldıktan sonra, saray (Harem) ve asker ocaklarının kontrolüne son verilmişti. Kara Mustafa zamanında bu durum, 1676 Kanunnâmesinde kesin ifadesini bulmuştur. Veziriazamın devlet ve halk üzerinde padişah vekili olarak mutlak egemen makamı temsil ettiği şöyle ifade olunmuştur: vezirler, valiler ve tüm ulema, kadılar, meşayih, seyyidler, ayan, asker ocakları, reaya ve beratlı kişiler, tüccarlar, büyük küçük, zengin fakir vs. özetle ileri gelenler ve avam tüm halk, sadrazam olanların sözü bizzat padişahın ağzından çıkmış gibi onun emrine uymak zorundadırlar. Bu ifade, Köprülüler döneminde devlet idaresindeki kökten değişikliği yansıtır.
Sayfa 120 - İslahat layihaları/girişKitabı okudu
Fazıl Ahmet paşa (Vezirazamlığı 1661-1676) devletin karşılaştığı iki önemli sorunu, Erdel ve Girit sorunlarını bir sonuca eriştirmiş bulunuyordu. Genç padişah IV.Mehmet’in ve valide Turhan’ın tam desteğiyle idareye, babası Köprülü Mehmet paşa gibi mutlak bir otorite ile ele alan, maliyeyi ve orduyu hükümetin kontrolü altına sokan Fazıl Ahmet paşanın karşılaştığı bir diğer sorun ise Ukrayna’da Lehistan, Rusya’ya karşı da kazak sorunuydu. Kazakların başına geçen Hetman Doronszenko, Osmanlı himayesini kabul etmiş ve sultan ile beraber Ukrayna’ya hareket etmiş bulunuyordu. Lehistan’a düzenlenen bu sefer, Podolya eyaletinin merkezi Kameniçe’nın kuşatılması ve teslim alınması ile sonuçlanmıştır. Lehistan, Osmanlı sultanlarına haraç vermeyi ve Podolya’yı terk etmeyi kabul etmişti (18 Ekim 1672 Bucaş antlaşması). Bu antlaşmanın esas maddeleri Lehistan Meclisi tarafından reddedilmiştir. Bunun üzerine Osmanlı devleti, yeniden Lehistan seferine çıkmak zorunda kalmıştır.
Sayfa 105 - Köprülü Fazıl Ahmet paşaKitabı okudu
Reklam
Yeryüzündeki medeni lisanlar arasındaki edebiyatının tarihi şimdiye kadar en meçhul kalan türkçedir.
Özetle, Köprülü Mehmet Paşa, padişahların sorgulanmayan mutlak otoritesini devraldıktan sonra, IV.Murat gibi tedhiş yoluyla anarşiye son verebilmiş ve oğlunu devletin en yüksek makamına geçirebilmiş, Osmanlı tarihinde Köprülüler Dönemi’ni açmıştır.
Aslında, köprülü Mehmet 1656’dan beri devleti, içinde bulunduğu anarşiden ve tehlikelerden kurtarmak için padişahın mutlak otoritesini kullanabilen bir sahibü’s-seyf’in gelmesini özleyenlerin beklentilerine cevap vermekteydi. Köprülü her şeyden önce, devleti kargaşaya sürükleyen haremin müdahalelerinden de valide Sultan veya yeniçeriyi kullanarak devlet otoritesini üstlenen, rüşvet peşinde koşan politikacıların elinden de kurtardı. Köprülü, rüşvet kabul etmeyen biri olarak tanınmıştır.
Ölümünden sonra hakkında yazılanlar düşmanlarının nefretini yansıtır. Ölümünde, Fazıl Ahmet paşa ile padişah huzurunda Şeyhülislam Mehmet efendi şu itirafta bulunmuş: “öldüğü eyi oldu, zira nahak yere çok kan dökmüştü” demiş. Fazıl Ahmet: “her kimi katl etti ise cümle senin fetvanla katl etmiştir” deyince, Mehmet efendi, “ şerrinden korkardım, onun için fetva verdim” deyince, Köprülü oğlu, “ sen Allah’tan korkmayıp mahluktan korkmak ilm u diyanete layık mıdır? karşılığını vermiş. Padişah, Fazıl Ahmet’i haklı bulup kendisinden yeni şeyhülislamı teklif etmesini istemiş. Rumeli Kadıaskeri Minkarizade Yahya Efendi bu makama atanmış.
Sayfa 61 - Köprülü Mehmet Paşa’nın ölümü, karakteri, başarılarıKitabı okudu
263 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.