Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Answer to Job
Kötülük neden var? Bu kadim soru, var olan yüce bir varlığın bulunduğunu varsaymadığınız sürece cevaplanamaz. Böyle bir model, Tanrı'nın neden bilinçli bir insan yarattığını ve neden amacını onda aradığını açıklar. Eski Ahit, Yeni Ahit ve Budizm bunda hemfikirdir. Meister Eckhart şöyle söylüyor: "Tanrı, (yalnızca) Tanrı Katı'nda kutsanmamıştır. Ebediyen insanda doğmalıdır." Eyüp'ün yaşadıkları budur: Yaratıcı kendini insan bilincinin gözünden görür ve Tanrı'nın insan haline gelmesi gerektiğinin ve insanın ilahi "aklın" tehlikeli ayrıcalığıyla aşamalı olarak donatılmasının sebebi de budur. Mesih'in "Siz tanrılarsınız" sözünde de bunu görüyoruz ve insan kendini henüz tanımaya bile başlamadı.
Sayfa 204Kitabı okudu
Bilgi belirli bir düşünce değildir. Bilgi tüm engelleri aşıp, tüm ilgi ve istekleri yok edip, çıplak ve açık bir biçimde Tanrı'ya koşmak ve ona ulaşıp, bir olmaya çalışmaktır. Meister Eckhart
Sayfa 65 - SayKitabı okudu
Reklam
İnsanlar ne yapmaları gerektiğini değil, daha çok ne olduklarını düşünmelidirler. Meister Eckhart
Sayfa 15 - SayKitabı okudu
"Tanrı'nın ne olmadığını çok iyi bilse bile insan, yine de Tanrı'nın ne olduğunu bilemez... Bu nedenle hiç bir şeyin doyuramadığı insan kafası, her şeyin en iyisine ulaşmak için uğraşır". (Meister Eckhart)
Hıristiyan teolojisinde yüzyıllardır tekrar tekrar yanıt aranan bir soru var. "Melekler cennette ne yapar?" Bu sadece hedef yönelimli insanlara anlamlı gelecek bir sorudur. "Melekler cennette ne yapar?" Yapacak bir şey yok gibi. Orada yapılacak hiçbir şey yok. Biri, Meister Eckhart'a sorar: "Melekler cennette ne yapar?" Eckhart yanıtlar: "Ne kadar aptalca bir soru. Cennet, bir kutlama yeridir. Onlar hiçbir şey yapmaz, sadece kutlar. O anın güzelliğini, muhteşemliğini, şiirselliğini, filizlenmesini kutlarlar. Şarkı söyler, dans eder ve kutlarlar." Ancak soran adamın bu yanıttan tatmin olduğunu sanmıyorum. Çünkü bizim için aktivite, ancak bir yol olduğu zaman, bir hedefe yöneldiği zaman anlamlıdır.
Kötülük neden var? Bu kadim soru, yüce bir varlığın bulunduğunu varsaymadığınız sürece cevaplanamaz. Böyle bir model, Tanrı’nın neden bilinçli bir insan yarattığını ve neden amacını onda aradığını açıklar. Eski Ahit, Yeni Ahit ve Budizm bunda hemfikirdir. Meister Eckhart şöyle söylüyor: "Tanrı, (yalnızca) Tanrı Katı’nda kutsanmamıştır. Ebediyen insanda doğmalıdır." Hz.Eyüp'ün yaşadıkları budur: Yaratıcı kendini insan bilincinin gözünden görür ve insanın ilahi "aklın" tehlikeli ayrıcalığıyla aşamalı olarak donatılmasının sebebi de budur.
Sayfa 203Kitabı okudu
Reklam
“Aydınlanmış olan Buddha, insanları uyanmaya ve maddelere sahip olmanın mutluluk getireceği hayalinden kurtulmaya çağırmıştır. Peygamberler halklarına, putların kendi elleriyle yarattıkları oyuncaklardan başka bir şey olmadıklarını anlatmaya çalışmışlardır. İsa: "Gerçek sizi özgür kılacaktır!" demiş, Meister Eckhart ise, bilgiyi şöyle tanımlamıştır: "Bilgi belirli bir düşünce değildir. Bilgi tüm engelleri aşıp, tüm ilgi ve istekleri yok edip, çıplak ve açık bir biçimde Tanrı'ya koşmak ve ona ulaşıp, bir olmaya çalışmaktır.”
Sayfa 28 - Yason YayınlarıKitabı okudu
Aşk öyle bir şeydir ki, insanı sevdiği şeye çevirir. ~ Meister Eckhart
Meister Eckhart
" Nasıl olur da kişi yaşam ve ölüm sanatını ders alıp öğrenmeden yaşayabilir ki?"
Sayfa 24 - 2.BaskıKitabı okudu
Tanrı’yı gördüğüm göz, Tanrı’nın beni gördüğü gözle aynıdır. Benim gözüm ve Tanrı’nın gözü tek gözdür, tek bir çehredir, tek bilgidir ve tek aşktır. Burada Tanrı ve dünya arasındaki tüm ayırım yok olur. Tanrı her şeydedir/tümdedir, her şey de/tüm ise Tanrı’nın içindedir. Bu yüzden insan da aslında Tanrının içindedir ve Tanrı da insanın içinde… Tanrı diğerlerinin hepsinin üstünde var olan bir varlıktır ve tüm varlıklardan öte bir hiçliktir. Meister Eckhart
Reklam
Meister Eckhart
"Bütün hayatınız boyunca ettiğiniz tek dua 'Teşekkür ederim' de olsa, bu bile yeterli olacaktır."
Meister Eckhart
"Eğer kendinizi severseniz, başkalarını da kendiniz kadar seversiniz. Bir başkasını, kendinizi sevdiğinizden daha az seviyorsanız, kendinizi sevmekte gerçek bir başarı sağlayamazsınız. Fakat kendiniz de dahil herkesi bir severseniz, onları tek bir kişi gibi severseniz, bu kişi hem tanrı, hem insandır. Böylece, kendini ve diğerlerini aynı şekilde seven kişi yüce ve dürüst bir kişidir."
Sayfa 63 - Morpa Kültür
Daha yüksekteki alçaktakinin içine akınca, bu akış alçaktakinin doğasını yüksekte olanınkine dönüştürür. Meister Eckhart
"Istigkeit—wasn’t that the word Meister Eckhart liked to use? “Is-ness.” The Being of Platonic philosophy—except that Plato seems to have made the enormous, the grotesque mistake of separating Being from becoming and identifying it with the mathematical abstraction of the Idea."
" Tanrı'yı gördüğüm göz, Tanrı'nın beni gördüğü göz ile aynıdır. " Meister Eckhart
Sayfa 227Kitabı okudu
432 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.