160 syf.
·
Puan vermedi
zeki ama aynı zamanda çok aptal bi adam anti türkizm yaparken çok komik olmuş fazla politik klasik ingiliz. 2. Kitabı güzeldi digerlerine göre inanılmaz bişeyde katmaz kitap metafizik kitabı zaten.
Melankolinin Anatomisi 1. Fasikül
Melankolinin Anatomisi 1. FasikülRobert Burton · Aylak Adam · 2016551 okunma
200 syf.
8/10 puan verdi
Merhaba melankolik müritler. İlk fasikülünü severek okuduğum #melankolininanatomisi 2 fasikülün yorumuyla geldim size. Öncelikle dark academia meraklarına kesinlikle öneriyorum bu iki fasikülü de. Kesinlikle kapaklar tam olarak #darkacademia Metin ise her iki kitapta hayranlık uyandırıcı aynı zamanda hem bilim hem felsefeden geliştirilmiş şekilde. İlk fasikülde melankolin sebepleri üzerinde duran #robertburton , bu ikinci fasikülde bu sebepleri daha çok geliştiriyor ve üç başlık altında inceliyor. İlk kitabın devamı da yine 3. başlık olarak bu kitabın başında yer alıyor. Melankole sebebinin Tanrı ile ilişkilendirilmesi; ruhlar, kötü melekler ve iblislerin melankoliye nasıl sebep olabilecekleri; aynı şekilde cadılar ve büyücülerin üzerine melankolinin sebepleri; melankolinin sebebi olarak burçlar ve fizyognami; yaşlılık ile melankolinin ilişkisi, ebeveynlerin melankoli üzerine etkileri, beslenme ve beslenme miktarının melankoli üzerine etkisi; yine geri kalan tüm fizyolojik durumların melankoliye etkileri; hayal gücünün etkisi; endişeler keder ve melankolinin sebebi olarak korkunun incelenmesi son olarak kıskançlık kötülük nefret utanç gibi durumların melankoliye etkileri. İlk kitapta daha çok felsefe üzerine yoğunlaşılmışken Bu kitap daha çok fizyoloji üzerine yoğunlaşılmış ve melankoli ve kederin fizyolojik durumlarla etkileri araştırılmış tabii paranormal durumlarda Bu kitapta ele alınıyor biliyorsunuz zamanında paranormal araştırmalarda bilim içerisinde değerlendiriliyordu. Kitabı Kesinlikle tavsiye ederim.
Melankolinin Anatomisi 2. Fasikül
Melankolinin Anatomisi 2. FasikülRobert Burton · Aylak Adam · 2017136 okunma
Reklam
160 syf.
10/10 puan verdi
·
42 günde okudu
Herkese merhaba Çok az okunmuş ve değerlendirilmiş bir kitabın yorumuyla karşınızdayım 2 fasikülden oluşan #melankolininanatomisi ilk kitabı. #robertburton tarafından yazılmış orijinal ismi #theanatomyofmelancholy Burton, melankoli matematik ve astroloji üzerine araştırmalar yapmış aynı zamanda papazlık da yapmış, ve intihar ettiği düşünülmekteymiş. Bu arada bu arada kitabın 1621 yılında basıldığını söylemeliyim. Çevirmenin önsözü kısmında Kitabın her yaşta her durumda bazen bir bölüm bazen sadece bir cümle okunabilecek tarzda ara ara ziyaret edebileceğimiz bir kitap olduğu söylenmiş. Ben tüm kitabı bir seferde okumayı hatta ikinci kısma direkt başlamayı tercih ettim tabii ki alıntıladığım Bir sürü yer var onlara tekrardan dönüp ileriki yıllarda bakacağımı düşünüyorum. Burton, üniversitede hoca iken ve orada yaşarken yaşadığı her şeyi bu kitap üzerinde aktarmış. Kendisine "yeni Demokritos" diyen yazar öncelikle bunun açıklamasını yapıyor.(Demokritos üzerine okuma kararımı bu kitapla aldım). Anlatım ve çeviri muhteşem. Çevirmen çok iyi araştırmış ve dipnotları da çok iyi. Sadece sonda çevirmene ait kaynaklar da verilmeliydi ve osmanlıca kelimeler dönemi yansıtmak adına kullanılmamalıydı. Sonuçta farklı kültürler ve biz eski bir kitabı okuyor olsak da anlamak daha önemli. Kitaba kesinlikle bayıldım. Bir yaz okuması değil ancak hazır sonbahar geliyorken kitabı edinmenizi öneririm. #felsefe #philosophy #darkacademia #academia
Melankolinin Anatomisi 1. Fasikül
Melankolinin Anatomisi 1. FasikülRobert Burton · Aylak Adam · 2016551 okunma
160 syf.
·
Puan vermedi
·
35 saatte okudu
Dört asır önce açılmaya başlayan fark: Bilimsel yaklaşım
Yaklaşık dört yüzyıl önce yazılan bu metin, Aydınlanmaya başlayan Avrupa'nın en önemlileri arasında gösterilmekte. 1621 yılında Oxford'da akademsiyenlik yapan bir papaz olan Burton, eseriyle pek çok yazar ve bilim adamını da etkilemiş. Melankoli rahatsızlığından dertli yazar, ondan uzak durmak yerine araştırarak kamu yararına bilgilerini paylaşır. Kafasının içindeki çıban dediği düşüncelerini, özendiği ünlü Yunan doğa bilimcisinin isminden öykünerek Yeni Demokritos mahlasıyla yazar. Ona göre aylaklıktır bunun en büyük sebebi ve daha bir çok bilimsel hastalıklar... Okuduğumda, Sterne'in #tristramshandy (ki onu da etkilemiş) ile Montaigne'in Denemeler'ini andırdığını sezdiğim yapıt; Melankoli özelinde psikolojik ve anatomik yaklaşımları ile devrinin dini erklerine çatışıyla ilgimi çekmesi bir yana, dört asır önceki bilimsel verilerin günümüzde değişmesi ile gitgide açılmaya başlayan Batı & Doğu uygarlık farkının ironisi ardında bırakıyor okuru. Eserin bu ilk fasikülünün yarısından sonra gelen insan anatomisinin açıklanma çabaları sizi sıkabilse de, günümüz ile karşılaştırmalar ilginizi çekebilir!
Melankolinin Anatomisi 1. Fasikül
Melankolinin Anatomisi 1. FasikülRobert Burton · Aylak Adam · 2016551 okunma
160 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 saatte okudu
Yıl 1621... ortada ne modern tıp var ne de bir bilim olarak psikiyatr ve psikoloji. Burton onlarca kaynaktan alıntı yapıyor. Zengin bir altyapısı olduğu belli ve melankoli konusunda çağdaşlarının yaklaşımlarını takip edeceğini belirtiyor. Melankoli ona göre ya bir eğilim ya da bir alışkanlıktır. Bu anlamda Galen ve Hipokrat'ın kara safra teorilerini saf dışı ettiğini söyleyebiliriz. Ahlat-ı Erbaa teorisini aktarıp bu yazıyı bitirmek istiyorum: Kan, balgam ve sarı safranın ardından melankoliyi koyuyor aynen alıntılıyorum; "Melankoli, soğuk ve kuru, yoğun, kara renkli ve ekşidir: Sindirimin en tortulu yerinden oluşur; dalaktan temizlenerek geçer, diğer iki sıcak ahlatı, kan ve sarı safrayı, birbirine bağlar ve onları kanın içinde muhafaza eder, kemikleri besler"(sy.111).
Melankolinin Anatomisi 1. Fasikül
Melankolinin Anatomisi 1. FasikülRobert Burton · Aylak Adam · 2016551 okunma
184 syf.
7/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Melankoli popüler bir kelime. Ancak bu kitap çok ilgi görmüş bir kitap değil; aslında iki fasikül olarak yayımlanan "Melankoli'nin Anatomisi" eserinin sadeleştirilmiş versiyonu "Melankolinin Kısa Anatomisi". Onlarca bilim insanından alıntı yapılmış dikkatimi çeken bunların içinde İbn-i Sina da var. Genel olarak melankoli bilimsel ve tıbbi açıdan ele alınıyor. 17. yüzyıla kadarki bilimsel eserlerden yararlanılan bir derleme formatında olduğundan doğal olarak günümüzde demode kalan çok fikir var. Ayrıca melankolinin tanrısal ve ruhlar, melekler, şeytanlar gibi doğaüstü öğelerden kaynaklanabileceği konusu da irdelenmiş. Kitabın ilk yarısı biraz sıkıcı sonlara doğru açılıyor. Konu ilginizi çekiyorsa okumanızı tavsiye ederim.
Melankolinin Kısa Anatomisi
Melankolinin Kısa AnatomisiRobert Burton · Maya Kitap · 201856 okunma
Reklam
184 syf.
·
Puan vermedi
Aslında bu kitap çok çok geniş bir derleme olarak düşünülebilir.. Akademik bir hastalıkla; tam bir döküman inceleme ;).. apaya uygun atıf ve kaynakça kullanımı tek eksiği.. :) melankolinin anatomisi çok merak ettiğim kitaplar arasındaydı.. aslında içerisinde yarım milyon kelimeyi barındıran bir başyapıt fakat Türkçeye fasikül şeklinde çevrilen serinin ilkini bulamayınca eseri kısaca ele alan bu basımını alıverdim (sabırsızlık!).. en azından kitapla ilgili fikir oluşturmak adına iyi oldu benim için.. söz konusu melankoli olunca ;) ben de merak ettim nedir bu melankoli, ne sebep olur melankoliye, nasıl kurtulunur bu illetten?? Burton konuyla ilgili yazılmış yüzlerce kitabı hiç üşenmeden okumuş ve tüm bu sorulara cevap aramış ve sayfalar dolusu da cevap bulmuş.. melankoliye neden olabilecek her şeye oldukça ayrıntılı bir şekilde yer verilmiş: yediklerimiz içtiklerimiz, şeytanlar, ruhlar, aşk, genetik... bir sürü şey daha ve bunlar benim bu basımda bulabildiklerim yalnızca.. tabiki okudukça benim aklım daha da çok karıştı.. bende netleşen bir şey olmasa da melankoli yelpazesinin genişliğini görmek de hoş oldu.. kısacası melankoliye doymak isteyenlere tavsiyedir.. ;)
Melankolinin Kısa Anatomisi
Melankolinin Kısa Anatomisi
Robert Burton
Robert Burton
Melankolinin Kısa Anatomisi
Melankolinin Kısa AnatomisiRobert Burton · Maya Kitap · 201856 okunma
160 syf.
·
Puan vermedi
16. yüzyılın yalnız papazı olan Robert Burton, Oxford Üniversitesi kütüphanesinde geçirdiği onca saat sonrasında kaleme aldığı Melankolinin Anatomisi kitabı ile sadece dönemin felsefe anlayışını değil, insanın en gizli düşüncelerinin de kapısını aralıyor. Melankolinin Anatomisi ilk bölümünde Robert Burton kendisine takmış olduğu Democritus Christianus isminin kaynağını ve neden Democristus’u kendisi için rol model olarak gördüğünden bahsederek başlıyor. Yüzyıllar öncesinde yaşamış olan bu ünlü filozofun hayatının, kendisine ne kadar paralel olarak uzandığının altını çiziyor. Her ne kadar bir önceki paragrafında söylediği “Darvus sum, nullus sum, altum nec spiro ner spero” (ben önemli biri değilim, küçük hırsları ve geleceği olan bir hiç kimseyim) ifadesiyle çeliştiği düşünülse de, bu cümlesini takiben ifade ettikleri neden kendisine bu lakabı aldığını gösteriyor. İncelemenin tamamı: kayiprihtim.com/inceleme/melank...
Melankolinin Anatomisi 1. Fasikül
Melankolinin Anatomisi 1. FasikülRobert Burton · Aylak Adam · 2016551 okunma
160 syf.
10/10 puan verdi
Depresif bozuklukların insan fizyolojisinde arandığı, melankolinin bugünkü tanımına ve bulgularına bakıldığında Robert Burton'ın bunu 1600'lü yıllarda tespit ettiği bulgu ve sorgulamaları içeren güzel bir kitap. Eksi ahid'te bile bahsi geçen depresyon öyle sanıyorum ki insanlık tarihinin en eski ruhsal rahatsızlığı. Bu ruhsal çöküntünün günlük yansıması insanın gün içindeki bedensel ve ruhsal durgunluğuyla doğrudan ilişkili bir süreç. Uzun süreli bir melankolik hal, depresyonu tetikleyen bir faktör olarak değerlendiriliyor. Bu tarz teknik araştırmanın yanında Burton, konuya felsefi, edebi ve tarihsel bir bakış açısıyla da yaklaşarak melankoli ve depresyon üstüne düşünceye itiyor okuru. Oldukça başarılı ve teknik açıdan da modern tıbba çok yakın bir eser. Akıcı ve sade bir dille çevrilmiş olması ayrıca dikkat çeken bir nokta. Melankolikler için şimdiden keyifli okumalar. :)
Melankolinin Anatomisi 1. Fasikül
Melankolinin Anatomisi 1. FasikülRobert Burton · Aylak Adam · 2016551 okunma
160 syf.
·
Puan vermedi
Güzel bir kitap. İnsan nedir? Varlık gerçekten var mıdır? Sorularının cevabını bulabileceğimiz güzel bir yazım dili vardı. Lakin çok fazla sayısal ve bilimsel yazılar ile karşılaştım. Pek tarzım değildi. Ama yine de okunabilir.
Melankolinin Anatomisi 1. Fasikül
Melankolinin Anatomisi 1. FasikülRobert Burton · Aylak Adam · 2016551 okunma
Reklam
160 syf.
·
Puan vermedi
Biraz islama sallamış olması kendinin çok sey bildiğini zanneden birisi olması ama içinde faydalı seylerinde olduğunu kabullenmek açısından ortada bir kitap:)
Melankolinin Anatomisi 1. Fasikül
Melankolinin Anatomisi 1. FasikülRobert Burton · Aylak Adam · 2016551 okunma
160 syf.
2/10 puan verdi
Bu ilk fasikülü çeviri olarak beğenemedim. Tabii orijinal metni okumadığım için pek bir şey diyemem, ancak çevirmen dipnot sevdasına tutulmuş. Bir yerde Platon' un bile kim olduğunu kısacık açıklayacak kadar "her yere dipnot" diyor, dipnotların okumadan bitirilmesi daha iyi olur. Aynı mantalite ile çevirdiği kitapta da sık sık kopukluklar yaşatıyor. 6 7 fasikül daha olacak galiba. Kitap, tuğla da olsa hepsi bitince yayınlamak daha doğru geliyor bana. Kısacası -muhtemelen çeviri yüzünden ya da kafa rahat okuyamamışımdır- keyifle okuyacağımı düşündüğüm kitabı, kısa süre sonra, bitsin diye okudum.
Melankolinin Anatomisi 1. Fasikül
Melankolinin Anatomisi 1. FasikülRobert Burton · Aylak Adam · 2016551 okunma
38 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.