"Sevgi" kelimesinin Arapça'da "muhabbet" (mahabbet) kelimesinin "hub" (hubb) kökünden isim olduğu belirtilmekte, "hub" ise kısaca "buğzun/öfkenin zıddı" olarak tanımlanmaktadır. Arapça'da "muhabbet" ve "hub" ile "meveddet" ve "vüd" (vüdd) yaygın biçimde "sevgi" anlamında kullanılmakta, sevginin coşkulu şekli ise aşk kelimesiyle ifade edilmektedir. Semavi kitaplarda özellikle İncil ve Kur'an'da muhabbet üzerinde önemle durulmuş ve muhabbetin dinî hayatın temeli ve asli unsuru olduğu ifade edilmiştir. Kur'ân-ı Kerîm'de "muhabbet" bir âyette," "hub" ise dokuz âyette geçmekte, yetmiş iki yerde aynı kökten isim ve fiiller yer almaktadır. Bu âyetlerde sevginin hem Allah'a hem insana nisbet edildiği görülür. "Allah onları, onlar da Allah'ı severler" ifadesi Allah'la kullar arasında- ki karşılıklı sevgiyi vurgulamaktadır. Allah'ın isimlerinden olan "Vedûd" onun kullarını çok sevdiğini ifade eder. Bu anlamda Allah'a nispet edilen sevgi ve aşk, "hakiki aşk" olarak nitelenmektedir. Allah'ı sevmek, her türlü bağın ötesindedir.
Meveddet ve Hub
Rabbimiz şöyle buyuruyor: 'Kaynaşmanız için size kendi cinsinizden eşler yaratıp aranızda sevgi ve merhamet peydâ etmesi de O'nun (varlığının) delillerindendir. Doğrusu bunda, iyi düşünen bir kavim için ibretler vardır." (Rum, 30/21) Kur'ân'da sevgiyi ifade eden üç kelime vardır: Ülfet, meveddet ve hub. Ülfet: İşin başlangıcı , yani yakınlık kurulmasıdır Meveddet: sevgi, yani yakınlıktan sonra ortaya çıkan bir durumdur. Hub ise şiddetli sevgidir. Biz buna Türkçe'de aşk deriz. Meveddet ile hub arasında şöyle bir fark vardır: Meveddet, sonradan kazanılan sevgidir; hub Allah'ın doğuştan ikram ettiği bir sevgidir. Dolayısıyla eşler arasındaki sevginin âyette meveddet kelimesi ile ifade edilmesi de çok güzel bir hikmete binâendir. Însan doğar doğmaz annesine karşı ilgi duyar, sevgi besler. İşte bu sevgi hubtur. Ülfetten sonra oluşan sevgi ise meveddettir.
Reklam
Ülfet ve Meveddet
Ülfet: İşin başlangıcı, yani yakınlık kurulmasıdır. Meveddet: Sevgi, yani yakınlıktan sonra ortaya çıkan bir durumdur. Hub ise şiddetli sevgidir. Biz buna Türkçe'de aşk deriz. Meveddet ile hub arasında şöyle bir fark vardır: Meveddet, sonradan kazanılan sevgidir; hub, Allah'ın doğuştan ikram ettiği bir sevgidir. Dolayısıyla eşler arasındaki sevginin âyette meveddet kelimesi ile ifade edilmesi de çok güzel bir hikmete binâendir. İnsan doğar doğmaz annesine karşı ilgi duyar, sevgi besler. İşte bu sevgi hubtur. Ülfetten sonra oluşan sevgi ise meveddettir.
Sayfa 14 - Siyer YayınlarıKitabı okudu
180 syf.
9/10 puan verdi
Evlilik Ahlakı
Bu kitap yazarın okuduğum 2.kitabı oldu. Yazar konuya giriş yaparken kelimelerin kökeni kısaca ele almış. Bu neden önemli diye bakacak olursak; kitabın adı “Evlilik Ahlakı” evlilik de sevgi ekseninde kurulan bir müessese. Yalnız, sevgi Kuran’da 3’e ayrılıyor; Ülfet, Meveddet, Hub. Bu kelimelerin hepsi sevgi anlamına gelse de sevgi tek bir
Evlilik Ahlakı
Evlilik AhlakıMuhammed Emin Yıldırım · Siyer Yayınları · 20194,502 okunma
Kur'ân'da sevgiyi ifade eden üç kelime vardır: Ülfet, meveddet ve hub. Ülfet: İşin başlangıcı, yani yakınlık kurulmasıdır. Meveddet: Sevgi, yani yakınlıktan sonra ortaya çıkan bir durumdur. Hub ise şiddetli sevgidir. Biz buna Türkçede aşk deriz. Meveddet ile hub arasında şöyle bir fark vardır: Meveddet, sonradan kazanılan sevgidir; hub, Allah'ın doğuştan ikram ettiği bir sevgidir.
Kur'an'da sevgiyi ifade eden üç kelime vardır. Ülfet, meveddet ve hub. Ülfet: İşin başlangıcı, yani yakınlık kurulmasıdır. Meveddet: Sevgi, yani yakınlıktan sonra ortaya çıkan bir durumdur. Hub ise şiddetli sevgidir. Biz buna Türkçede aşk deriz. Meveddet ile hub arasında şöyle bir fark vardır: Meveddet, sonradan kazanılan sevgidir; hub, Allah'ın doğuştan ikram ettiği bir sevgidir. Dolayısıyla eşler arasındaki sevginin âyette meveddet kelimesi ile ifade edilmesi de çok güzel bir hikmete binâendir. İnsan doğar doğmaz annesine karşı ilgi duyar, sevgi besler. İşte bu sevgi hubtur. Ülfetten sonra oluşan sevgi ise meveddettir.
Sayfa 14 - Siyer Yayınları, 2023
Reklam
44 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.