Hilâl

Hilâl
@mhhilall
Hilâl bir yorumu yanıtladı.
382 syf.
8/10 puan verdi
YAŞASIN YENİLİK!
1901’de doğmuş, 1962’de ölmüş bir yazarın ülkedeki bütün değişikliklere şahit olduğunu, toplumu gözlemleyebildiğini göz önünde bulundurarak okumak gerek bu eseri. Nitekim eserde de anlatılmaya çalışılan durum budur. Ara ara Millî Mücadele’ye ve İttihat ve Terakki’ye yapılan atıflar ile kendisini göstermektedir. Yazar, kendi düşüncelerini “Yaşasın Yenilik!” gibi ifadelerle belirtmekle birlikte rejim değişikliğinin, mücadelenin ve dirilişin halk üzerindeki etkilerini anlatmaktadır. Halkın karşıt olanlarını da destekleyenlerini de kitabına konu ediyor. Nitekim kitabın sonuna yaklaşıldığında “yeniliği kendilerine ucu dokunmamak şartıyla seviyorlardı.” tümcesiyle bir eleştiride bulunmaktadır. Kitap, üç bölümden oluşmakla birlikte son bölümde kahramanımız Hayri İrdal’ın hayatını değiştiren Halit Ayarcı’yı cumhuriyetin temsili gibi düşünmek mümkün görünüyor. Aksaklıklar var ve olacaktır ancak her zaman cumhuriyetle çözüm bulunacaktır diye düşünülebilir. Eserde küçük sözcük yanlışları ve birçok eski sözcük bulunsa da eser oldukça anlaşılır durumdadır. Ben, eseri tiyatro oyununa gitmeden önce anlayabilmek amacıyla okudum ve ilgililerine keyifli bir okuma sunacağını söyleyebilirim. İyi okumalar dilerim. :)
Saatleri Ayarlama Enstitüsü
Saatleri Ayarlama EnstitüsüAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 202346,4bin okunma
Alper Güleş okurunun profil resmi
Okumayı zorlaştıran şeyler kitabı özel ve derin kılan şeyler aslında. Ahmet Hamdi Tanpınar'ın dili oldukça zengin, bu da ağır veya alışılmadık gelebilir. Kelimeler ve cümle yapıları üzerinde biraz düşünmek gerekebiliyor. Sadece bir hikâye anlatmıyor; araya toplumsal eleştiriler, insan psikolojisine dair derin gözlemler ve hatta felsefi sorgulamalar serpiştiriyor. Bu kadar çok anlam katmanını fark etmek ve çözmek, sabır gerektirebilir. Sabırsız olduğumuz kanısındayım, o sebeple klasik bir macera romanı edasında ilerlemeyen bir kitap okuyucuyu zorlayabiliyor. Diğer yandan bütün bunlar tempoyu yavaşlatıp kitabın tadını çıkarmak üzerine bir davet
Hilâl okurunun profil resmi
:) asgarî anlamı çıkarmak yeter diye düşünüyorum. Eser, Türkçenin en önemli eserlerinden biri ve çok okunan eserlerden biri. Dolayısıyla, okuyan herkesin bu anlamlara erişmesi imkansız. Ayrıca eserde ağır sözcüklerin karşılığı veriliyor. Yani okuyucu için kolaylaştırılmış diye düşünüyorum.
Reklam
Hilâl bir yorumu yanıtladı.
Burası neden İnstagram’a dönmüş?! Bana ne ya film-dizi repliklerinden. Ben, inceleme, alıntı veya çıkarım yapılmış iletiler görmek istiyorum. Ana sayfamda Adnan Bey ve Bihter var. 😁Saçmalık! Burayı yalnızca not defteri gibi kullanıp çıkalım diye yapıyorsunuz sanırım. Kendi düşüncelerimizi başka düşüncelerle kıyaslamayalım diye…
Nagehan Yakupoğlu okurunun profil resmi
Burası mini bi Twitter eskiden böyle değildi. :(((
Hilâl okurunun profil resmi
Keşke tivitır olsaydı… Mini instagram oldu burası.
Hilâl bir yorumu yanıtladı.
Ataerkil toplumlarda erkekler ayakta uyu-tulu-r
Hilâl okurunun profil resmi
Mağdur olmuş bir erkek mi o?
1 önceki yanıtı göster
Hilâl okurunun profil resmi
Carlito
Carlito
öyle her şeker verene güvenmeyin işte.
1 sonraki yanıtı göster
Hilâl bir yorumu yanıtladı.
144 syf.
8/10 puan verdi
Yine 10. yüzyıla ait bir kaynak eseri değerlendirmesi yapıyorum. :) Ebu Dülef tarafından yazılmış olan eser, Samanoğulları dönemini yansıtan ve İran, Afganistan, Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye sınırlarındaki topraklarla ilgili önemli bilgiler veren bir eserdir. Eser aslında iki risaleden oluşmaktadır ancak bizim elimizdeki eser ikinci risaledir. Bu, Zeki Velidi Togan tarafından Meşhed’de bulunmuştur ve değerlendirdiğim eser Serdar Gündoğdu tarafından Türkçeye çevrilmiştir. İçinde Vladimir Minorsky’nin önsözü de bulunmaktadır. Eser, coğrafya eseri olmakla birlikte içinde haritalar da bulunmaktadır. Eser, yüksek lisans tezi olarak çevrilmiş ve değerlendirmesi yapılmıştır. Serdar Gündoğdu, bunu yaparken dönemin diğer kaynaklarından da yararlanmış ve oldukça kolay anlaşılır bir dil ile eseri tamamlamıştır. Eser, dipnotlarla zenginleştirilmiştir ancak sürekli, tek başına Diyanet İslam Ansiklopedisi’nden yararlanılması biraz yetersiz gibi düşündürse de bir yüksek lisans tezine göre oldukça dolu ve düzenli bir tez olduğunu söylemek mümkün. İlgililerine iyi okumalar… :)
İran Seyahatnamesi
İran SeyahatnamesiEbu Dülef · Kronik Kitap · 2018118 okunma
Meczup okurunun profil resmi
Muruc Ez-Zeheb de çok iyidir tavsiye ederim.
Hilâl okurunun profil resmi
Listemde :)
448 öğeden 1 ile 5 arasındakiler gösteriliyor.