72 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Şeytani
Merhabalar :) Bugün Rus Edebiyatı'nın en büyük kara mizahçılarından ve ironi cambazlarından biri olan Mihail Afanasyeviç Bulgakov'un "Şeytani" adlı eseriyle geldim. Kara mizah deyince Gogol'ün yeri ayrıdır bende. Ama Bulgakov da en az onun kadar başarılı. 1891'de Kiev'de doğan yazar, genç yaşta doktorluğu bırakıp
Şeytani
ŞeytaniMihail Bulgakov · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20201,185 okunma
84 syf.
·
Puan vermedi
Mihail Afanasyeviç Bulgakov'un harikulade bir eserini daha bitirdim. Kendisi gerçeküstü ve mizahi anlatımı sıkça ve bence ustaca kullanan yazarlardan biridir. Bu kitabında da hakim olan sürrealist ortam, hayalin ve gerçeğin girift durumda olması ve hicivleri keyifle okumamın sebebidir bunlara ek olarak yazar "Şeytani" kitabında bürokrasi ile içten bir alay etmiş. Geniş bir özetle kitap, 1921 yılında Sovyetlerde Temel Kibrit Malzemeleri Merkezi (TEKİMAM)'da kadrolu bir kâtip olarak çalışan Korotkov'un trajikomik bir hata yüzünden işten kovulması ve işini geri kazanmak için çabalaması, bu çaba ile birlikte gelen sıradışı olayları konu alır. İlk paragrafta da bahsettiğim gibi kitabı beğenerek okudum belki de Bulgakov'un eserlerini beğenerek okuduğum ve edebî kişiliğine aşina olduğum için olabilir ama bu durum kitabın kalitesine gölge düşürmez. Yine de eğer ilk kez Bulgakov okuyacak iseniz ve kitap okuma alışkanlığını yeni kazandıysanız biraz karmaşık gelebilir ama kesinlikle şansı hak ediyor.
Şeytani
ŞeytaniMihail Bulgakov · Encore Yayınları · 20141,185 okunma
Reklam
520 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Goethe, Andreyev vb çok sayıda öncül yazar Şeytanı dünyaya konuk ederek müthiş hikayeler türetmişlerdir. Dolayısıyla konu ilk bakışta çok da yeni gibi durmayan bir konudur. Ama konuyu işleyen ve nasıl işlediği de bir o kadar önemlidir. Bulgakov'un Fausttan ödünç aldığı Voland karakterini dünyaya getirmesi ve sonrasında Moskova'da yaşananları işlediği kitaptan alınan zevk paha biçilemez. Kitapta Andreyev'in "Ben Tobinin Hikayesi" ve "Şeytanın Günlüğü" eserlerinin kokusu alınsa da konular bambaşka işlenmiştir. Andreyev'e oranla kesinlikle daha muhafazakar sayılabilecek Bulgakov'un agnostik öğelerden daha fazla yararlandığı ve bunları eserine dahil ettiği gözlerden kaçmaz. Kitaptaki mitolojik, fantastik, dini, sosyolojik öğeler çok güzel harmanlanmış ve hem bir dönem eleştirisi hem de arşivlik bir eser ortaya çıkmıştır. Kitaptaki Dante ve agnostisizm yakınlıkları başlıbaşına makale konusu olabilir. Vakit geçirmeden rafınıza koyun..
Usta ve Margarita
Usta ve MargaritaMihail Bulgakov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20207bin okunma