Öyle bir iman ki,insan,bunun zaruretlerini bütün teferruatıyla yerine getirmedikçe Müslüman olamaz.Bu bahiste misvak kullanmakla harp meydanlarındaki cihad arasında hiçbir fark yoktur.Hatta Müslümanlar bir savaşta zaferin gecikmesini misvakın ihmal edilmesine,dişlerin yıkanmamasına bağlamışlardı.Bunun içindir ki, herkes,yapılmamış bir dini bir emir hususunda bir diğerini ikaz ederdi. Ve böyle bir anlayıştan zaferin gerçekleşmesini umarlardı. Çünkü onları harekete geçiren iki unsur vardı: - Allah'a itaat, - Resulüne itaat.
Sayfa 46
Erâk ağacından yapılan ve parmak kalınlığında olan misvakın başlıca özelliği; dişleri güçlendirmesi, parlatması, çürümeyi önlemesi, diş etlerini sıkılaştırması, antiseptik özelliğe sahip olması, iltihabı kurutması ve kanamayı durdurmasıdır.
Sayfa 129Kitabı okudu
Reklam
Misvakın pek çok yararları ve sevabı vardır. Dişleri temizler, ağız kokusunu giderir, sağlığa yararlı olur. Bir hadis-i şerifte: "Misvak, ağzı temizleyici ve Rabbin rızasını kazandırıcıdır," buyurulmuştur. Diğer bir hadis-i şerifde de: "Eğer ümmetime güçlük vermeyecek olsaydım, her abdest için misvak kullanmalarını onlara emrederdim," buyurulmuştur.
Kendi ihtiyaçları varken, başkalarını tercih etmek konusunda hepsinin örneği, Hz.Peygamber'dir.Bir defasında bir arkadaşı ile bir misvak ağacından iki misvak yaptı. Misvakların biri eğri,diğeri düz ve doğru idi.Resûl-i Ekrem [sav], misvakın güzel ve doğru olanını arkadaşına ve eğri olanı da kendisine ayırdı.Arkadaşı,Bu güzel misvak,size yakışır yâ Resûlallah" deyince Resûl-i Ekrem (sav), "Bir saat de olsa,bir kimse ile arkadaşlık edene,arkadaşlık hakkına riayet edip etmediği sorulur" buyurdu ve arkadaşlık hakkının îsâr ile yani arkadaşını kendi üzerine tercih etmekle ödeneceğini anlatmış oldu.
İmam Gazali,İhya,2/960Kitabı okudu
Hadis 37: Misvakı büyük olan kişiye vermek. 182- İbn Ömer, Hz. Peygamber'in (s.a.v.) şöyle buyurduğunu söylemiştir: "Rüyamda misvak kullandığımı gördüm. Biri diğerinden daha büyük bir adam geldi. Ben misvağı küçük olanına verdim. Bana "büyük olanına ver denildi. Ben de büyük olanına verdim" (imam Buhârî, Sahih-i Buhâri Muhtasarı, s.148.) Peygamberin bir rüyasının hadisi. Peygamber rüyasını anlatmiş işte Kur'anda olmayan bir konu daha. Bir misvakın varsa iki kişi isterse büyük olana verilmeli nedeni nedir? Peygamber söylememiş. Kur'an'ın ayrıntilı açıklamasını hadisten arayanların ortak tespiti hadislerinde tefsir edilmesi yönündedir. Yani Kuran'ı açıkladığını iddia ettikleri hadislerinde açıklanmaya ihtiyacı var. Islam dinini yaşanması kolay bir din yerine Yahudilerin Tevrať'a, Hristiyanların Incil'e yaptiğını, ehl-i sünnet de uydurma hadisler yoluyla Kuran'a yapıyor. Kuran'in anlaşılmaz bir kitap olduğunu anlamak için insanların yazdığı siyer, fikıh, icma, kıyas ve hadis ilmi olmadan anlaşılmaz olduğunu savunarak Kuran'ı yetersiz görüyorlar. Buraya kadar okuduğunuz bölümde gördügünüz gibi yazılanların âyetler ile desteklenecek hiçbir tarafi yok. Buhârî'nin yazdığını Hureyre destekliyor. Hureyre'nin yazdığını Tirmizí destekliyor. Yani iftiranın arkasında Kuran yok. Başka bir iftiraci var.
Sayfa 113Kitabı okudu
Misvakın pek çok yararları ve sevabı vardır. Dişleri temizler, ağız kokusunu giderir, sağlığa yararlı olur. Bir hadis-i şerifte: "Misvak, ağzı temizleyici ve Rabbin rızasını kazandırıcıdır," buyurulmuştur. Diğer bir hadis-i şerifde de: "Eğer ümmetime güçlük vermeyecek olsaydım, her abdest için misvak kullanmalarını onlara emrederdim," buyurulmuştur.
Sayfa 78
Reklam
Bir kimse Kur'ân-ı Kerîm okumak istediği zaman, önce dişlerini misvakla veya (fırça gibi) bir şeyle temizlemelidir. Misvakın en iyisi Erâk ağacından olandır, temizleme özelliği olan başka ağaç dallarıyla da diş temizlenebilir. Erâk ağacından yapılan ve parmak kalınlığında olan misvakın başlıca özelliği; dişleri güçlendirmesi, parlatması, çürümeyi önlemes, diş etlerini sıkılaştırması, antiseptik özelliğe sahip olması, iltihabı kurutması ve kanamayı durdurmasıdır.
Misvakın pek çok yararları ve sevabı vardır. Dişleri temizler, ağız kokusunu giderir, sağlığa yararlı olur. Bir hadis-i şerifte: "Misvak, ağzı temizleyici ve Rabbin rızasını kazandırıcıdır," buyurulmuştur. Diğer bir hadisi şerifte de: "Eğer ümmetime güçlük vermeyecek olsaydım, her abdest için misvak kullanmalarını onlara emrederdim," buyurulmuştur.
Sayfa 82
Misvakın keyfiyeti: Misvak kuruysa ıslatır. Parmak kalınlığında ve kullanan kişinin bir karışı boyunda olur. Misvağın boyunun bir karıştan fazla olması mekrûhtur. Kişi sağ eliyle ağzının sağ tarafından dişlerinin enine (yânî iç ve dış tarafından) ön dişlerinden arkadaki azı dişlerine doğru götürür, oradan ortalara doğru, ondan sonra sol tarafa doğru dile göre uzunlamasına doğru misvaklanır. Bununla birlikte dişleri uzunlamasına misvaklamak yeterlidir, ancak kerahat vardır. Çünkü diş aralarını kanatabilir ve diş etlerini bozabilir. Kullandıktan sonra üzerindeki kirleri gidermek maksadıyla misvağı yıkamalıdır.
Misvakın faydaları: İlim adamları misvağın faydaları arasında şunları sıralamışlardır: Ağzı temizler, Rabbi râzı eder, dişleri beyazlatır, ağızdaki kokuyu güzelleştirir, sırtı düzler, diş etlerini kuvvetlendirir, ihtiyarlanmayı geciktirir, zekayı parlatır, ecrin kat kat verilmesine vesile olur, rûhun bedenden çıkmasını kolaylaştırır, ölüm esnasında şehadeti hatırlatır ve buna benzer otuza yakın faydaları vardır ki, Hafiz İbni Hacer bunları şiir hâlinde ifade etmiştir. Çağdaş diş doktorları dişlerin çürümesine, dişler üzerindeki sarı tabakanın oluşmasına, ağız ve diş etlerinin iltihaplanmasına mâni olmak, sinirler, gözler, nefes alma ve hazım yollarındaki çeşitli rahatsızlıkları önlemek içinde misvak kullanmayı tavsiye ederler. Hatta hatırlamanın zayıflamasını ve zihnin tembelliğini, kötü ahlâkı önlemeye karşı da misvak bir tedbirdir. Teşvîs: Misvak yerine dişlere parmak sürmektir ki, baş parmağı ağzının sağ tarafina, şehâdet parmağını da sol tarafına salarak üst ve alt dişleri ovalamaktan ibârettir.
Resim