Ozan K.

Ozan K.
@mon_eternite
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK CUMHURİYET - 1923 youtube.com/watch?v=eyUM0Jr... -Sergei Rachmaninoff
145 okur puanı
Şubat 2018 tarihinde katıldı
Ozan K. bir yorumu yanıtladı.
Cem Єren
Bir kitabı okumayı düşünüyor
Doktor Faustus
Doktor FaustusChristopher Marlowe
8.3/10 · 774 okunma
Ozan K. okurunun profil resmi
Bunu okursan Thomas Mann'a ihanet edeceğinin farkındasındır umarım :)
1 önceki yanıtı göster
Ozan K. okurunun profil resmi
Ben de okumadım daha Mann ustanınkini. Bir ara okuyup tüm gün konuşmalıyız.
1 sonraki yanıtı göster
Ozan K. bir yorumu yanıtladı.
"Havamızda atılan cisimler, hava dışında bir dirençle karşılaşmazlar. Bay Boyle'un vakumunda yaptığı gibi havayı çıkartın ve direnç kaybolacaktır. Zira bu boşlukta bir parça ince tüyle, bir parça katı altın aynı hızlarla düşmektedirler."
Cem Єren okurunun profil resmi
Bunu ilk bulan Galilei değil miydi?
2 önceki yanıtı göster
Ozan K. okurunun profil resmi
Newton'un eserlerinden pasaj alarak yorumluyor yazar. Newton da kendisinden önceki büyüklerinin çalışmalarını anlatıyor satır aralarında. "Devlerin omuzlarından bakıyorum" demişti ya :)
Ozan K. yorumladı.
"Bu şarkı benden o' na gelsin." Değiniz şarkı?
Ozan K. okurunun profil resmi
Gelmesin bence; böyle iyi.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Ozan K. yorumladı.
Biraz düşünelim; eğer Popper’in bilimsel teoriler hakkındaki teorisinin kendisi bir tür metafizik değil de bilimselse, bilimsellikle ilgili kendi ölçütünü sağlamalıdır. Yani kendi ölçütünü karşılamak için bizzat Popper’in teorisi de yanlışlanabilir olmalıdır; aksi takdirde metafizik bir teori olacaktır. Peki, Popper’in teorisi nasıl yanlışlanmaya açılabilir? Yanlış olduğu nasıl gösterilebilir? Eğer yanlışlanamaz bir bilimsel teori varsa Popper’ın teorisi yanlışlanmış olur. Ama böyle bir teori (Mesela psikanaliz, Marksizm veya benzeri bir teori) Öne sürüldüğünde Popper’ın ölçütü gereği onun zaten bilimsel bir teori olmadığını söylememiz gerekir. Ama bu durumda Popper’ın teorisi yanlışlanamaz, sadece doğrulanabilir bir teori halini alır. Kısaca Popper’ın teorisi kendi ölçütünü karşılayamaz; metafiziktir (veya yanlıştır). Halbuki diğer yandan Popper’ın bize bilimsel teorilerin yapısı ile ilgili önemli bir şey öğrettiğini de fark ediyoruz. Demek ki olgular, veriler her zaman o kadar önemli olmayabilir; Popper’ın hatası bilimle metafiziği değil, pozitivizmi ayırt edememesidir.
Sayfa 135 - Metis yayınları, 5. Basım Eylül 2022Kitabı okudu
Ozan K. okurunun profil resmi
Bak bu tam aradığım alıntıydı; ama yazar kelime oyunuyla kafa karışıklığı yapmış. Bu noktada üzülerek söylüyorum ki Celal Şengör'ün tarafındayım :)
Pelin okurunun profil resmi
Aslında çürütmüş Popper’ı da, neyse ben pes ettim ya :( bu konuda konuşmak bile istemiyorum 😞
Ozan K. yorumladı.
Kuantum Dolanıklığı Teorisi İspatlandı!
(Lütfen bu paylaşımı beğenelim ve paylaşalım.) Geçtiğimiz günlerde kuantum dolanıklığı teorisi ispatlandı. Bu teori kısaca; evrenin milyarlarca ışık yılı uzaklığındaki mesafelerde dahi olsa iki parçacığın birbiri ile anbean haberleştiğini öne sürüyor. Daha basit tabirle galaksiler arası iletişim (bilgi aktarımı) yüzyüze iletişimle aynı hızda olabilecek. Akıl alması güç evet, Einstein'ın aklı da almamış zaten. Ama bu teori artık ispatlandı! Bu teoriyi kısaca açıklayıp sizi konuyu daha iyi anlayabilmeniz adına youtube kanallarına (Barış Özcan, Bebar bilim gibi) sevk ediyorum. Bu konuda
1000Kitap
1000Kitap
ta hiçbir paylaşım yapılmamış bu sebeple bu paylaşımın çok değerli olduğuna inanıyorum. Bilime kayıtsız kalmayalım biraz olsun içinde olalım ki bir MİLLİ BİLİM KÜLTÜRÜ gelişsin. ilgili linkler: youtube.com/watch?v=BJ0a8n7... youtube.com/watch?v=JQBBAGA...
Ozan K. okurunun profil resmi
"İspatlandı"yı görünce kalbim duruyordu :) Hemen araştırıyorum, teşekkürler paylaşım için.
Ozan K. bir yorumu yanıtladı.
Düşünme kelimesine tam ve yüklü anlamını verdiğimizde, düşünmeye değer olan yegâne şey aşkın olandır.
Sayfa 128 - Metis yayınları, 5. Basım Eylül 2022Kitabı okudu
Ozan K. okurunun profil resmi
Dahi Diktatör'ü bu yüzden mi okuyamadık yoksa? =) Popper'in transandantal yaklaşımları olsaydı Sn. Şengör'ü daha cana yakın bulabilirdin bak.
Ozan K. bir yorumu yanıtladı.
"Matematiğin doğa bilimlerinde başarıyla kullanılabileceği önceden kabul edilmişse de bunu gösterip matematikle fiziği birleştiren kişi odur. Principia'nın yayımlandığı 1687 yılı tarihçiler tarafından Aydınlanma Çağı'nın başlangıcı olarak kabul edilir."
Özlem okurunun profil resmi
"Matematik bir dildir ve bu dilde şairlere fizikçi denir." Richard Feynman
Ozan K. okurunun profil resmi
Bunu duymamıştım. Çok güzel :)
Resim