Bir yanlışın düzeltilmiş sayılması için onu düzeltene bir kötülük gelmemiş olması gerekir.
"İnsan çelişkiyi ancak kendi kalbine dönerek çözebilir."
Reklam
Uykuların en derininden bile kalkarken, bir düşün ince ağlarını yırtarız. Ama bir saniye sonra (o ağ öylesine çelimsizdir ki) gördüğümüz düşü hatırlamaz oluruz.
Çözümleme diye adlandırdığımız düşünce gücünün kendisi çözümlenmeye pek elverişli değildir. Onu, sadece, vardığı sonuçlarla değerlendirebiliriz.
Edgar Allan Poe'nun 1841 klasiği Morgue Sokağı Cinayeti'nin kahramanı, hâlâ yeşil bir dedektif olan S. Auguste Dupin, aslında tarihin ilk profil uzmanıydı; bir davranış uzmanıydı. Olay örgüsü aynı zamanda profil uzmanının konuyu açığa çıkarmak ve cinayetten haksız yere tutuklanan masum bir adamı temize çıkarmak için proaktif önlemleri ilk kez kullandığını da gösteriyor...
Sayfa 73 - John DouglasKitabı okuyor
Reklam
... kafamda yarım bir düşünce, bir sevinç doğdu - bir ümit. Benim ne alış verişim olabilirdi ümitle? Dediğim gibi, yarım bir düşünceydi bu - insanın hiçbir zaman tamamlanmıyacak olan daha böyle ne düşünceleri olur! Bir sevinç - bir ümit düşüncesiydi, anlamıştım ; ama daha doğarken yok olmuştu.
Sayfa 47
Çevremdeki şeylere ilk olarak bakmak beni korkutuyordu.Korkunç şeyler görmekten çekindiğim için değil, ya görülecek hiçbir şey yoksa diye korkuyordum.
Sayfa 41
"Delilik sandığınız şeyin sadece duyuların fazla keskinleşmesi olduğunu söylememiş miydim ben size ?"
"Gerçek her zaman bir kuyunun içinde değildir."
Sayfa 20 - Varlık YayıneviKitabı okudu
Reklam
Gereksiz derecede derinlere dalmak düşünceyi karıştırır.
"Sarhoş, yoksul, ezik, dışlanmış Edgar Allan Poe, dingin ve erdemli bir Goethe'den ya da Walter Scott'tan çok daha fazla hoşuma gidiyor. O ve onun gibi özel yapıdaki adamlar için şöyle diyeceğim: 'Bizler adına acı çektiler.'"
144 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
EN ÖNEMLİ 40 POLİSİYE ROMAN
İYİ POLİSİYE ROMAN, İYİ EDEBİYATTIR mottosuyla yola çıkan ve Notos’un 17. Büyük soruşturması olan Mayıs-Haziran 2023 tarihli 96. Sayısında; 319 araştırmacı, yazar, editör ve çevirmene 10'ar adet polisiye eser sorulması neticesinde oluşturulan 40 önemli polisiye roman listesi oluşturulmuş. Listenin ilk 10’unu sizlerle paylaşıyorum. 1- Gülün Adı, Umberto Eco (1980) 2- Doğu Ekspresinde Cinayet, Agatha Christie (1934) 3- Morgue Sokağı Cinayeti, Edgar Allan Poe (1841) 4- Sherlock Holmes: Baskerviller’in Köpeği, Arthur Conan Doyle (1902) 5- On Küçük Zenci [On Kişiydiler], Agatha Christie (1939) 6- Büyük Uyku, Raymond Chandler (1939) 7- Trendeki Yabancılar, Patricia Highsmith (1950) 8- Sherlock Holmes: Kızıl Dosya, Arthur Conan Doyle (1887) 9- Malta Şahini, Dashiell Hammett (1930) 10- Yetenekli Bay Ripley, Patricia Highsmith (1955) Listenin ilerleyen sıralarında iki de ülkemizden isim var. “Benim Adım Kırmızı” ile Orhan Pamuk ve “Sis ve Gece” ile Ahmet Ümit. Bu sayıda; Polisiye romanın klasik dönemini anlatan bir inceleme, G. K. Chesterton’ın “Polisiye Hikayelerin Savunması” başlıklı 1904 tarihli bir denemesi, James Joyce’un “Rönesansın Evrensel Edebi Etkisi” üzerine 1912 tarihli zihin açıcı bir denemesi de yer almakta. Ayrıca, Ian Fleming ile Raymond Chandler’ın 1958 yılında BBC de kaydedilen ve çok eğlenceli bir söyleşisi yer alıyor. Notos Öykü Dergisinin bu sayısı da yine okunmayı ve raflarımızda bulundurmayı fazlasıyla hak ediyor.
Notos - Sayı 96 (Mayıs-Haziran 2023)
Notos - Sayı 96 (Mayıs-Haziran 2023)Notos Dergisi · Notos Kitap Yayınları · 20238 okunma
142 syf.
7/10 puan verdi
·
9 saatte okudu
Morgue Sokağı Cinayeti
Edgar Allan Poe’nun 1841 yılında yayımlanmış “Morgue Sokağı Cinayeti” ilk polisiye öykü olarak anılır. Özetle konusu; Paris’te bir anne ve kızı vahşice öldürülmüştür ve katil kimselere görünmeden kaçmanın olası gibi durmadığı olay yerinden kaçmayı başarmıştır. Katilin kim olduğunu öğrenmek için adım adım ilerliyoruz. Ben eserin gereksiz uzatıldığını düşünüyorum. Zaten kısa bir öykü fakat daha da kısa olabilirmiş. Bu yüzden okurken ara ara sıkıldığımı farkettim. Neyseki çok uzun bir eser değil ve bir oturuşta bitirdim dili akıcı ve sadeydi. Edgar Allan Poe'nun okuduğum ilk eseriydi. Kendisinin de ilk polisiye öyküsü olduğu için acemiliğine göre gayet iyi bir öyküydü sadece polisiye kategorisine göre biraz zayıf kalıyor fakat sonu tam bir ters köşeydi ve sonunu keyifle ve merakla okudum.
Morgue Sokağı Cinayeti
Morgue Sokağı CinayetiEdgar Allan Poe · Notos Kitap · 201914,3bin okunma
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.