Ömür Berat ÇALIK

"Bandırma Vapuru'nun acemi sıfatıyla anılan kaptanı İsmail Hakkı Durusu yirmi bir yıllık meslek yaşamının beş yılını Karadeniz'de geçirmiş, Hindistan'a gitmiş gelmiş tecrübeli bir denizciydi."
Sayfa 189 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Mustafa Kemal, saray kadınları arasında beğenilen bir erkekti, ona bir de isim takmışlardı: Sarı Gül. Sarı Gül, sarı saçları nedeniyle ona takılan isimdi."
Sayfa 176 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
"Mustafa Kemal ismi Çanakkale Savaşı ile birlikte duyulmuş, yayımlanan fotoğraflarla siması tanıtılmıştı. Enver Paşa ile anlaşmazlığının dergilerde ve gazetelerde görünmesine engel olduğuna ilişkin anlatılar yaygın. Ancak basılı yayınlar bu bilgilerle örtüşmüyor."
Sayfa 150 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"1863 yılında şehirde tam 232 karakol binası yapıldı.Bunlardan en güzeli Karaköy'deki, eski Galata Köprüsü'nün hemen başında inşa ettirilen karakol idi. Yaptırıldığı döneme atfen 'Aziziye Karakolu' olarak bilinen yapı, mimari güzelliğinden dolayı 'Süslü Karakol' olarak da adlandırılıyordu."
Sayfa 29 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
"İsyanı bastırmak üzere gelen birliklere bir isim vermek gerekiyordu. Mustafa Kemal, Hareket Ordusu'nu önerdi, kabul edildi. 19 Nisan günü halka hitaben Hareket Ordusu Komutanı Hüseyin Hüsnü Paşa tarafından yayımlanan bildiriyi de Mustafa Kemal kaleme aldı."
Sayfa 125 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"İkinci sınıfa, piyade sınıflarından toplam altı yüz on kişi arasından dokuzuncu olarak, üçüncü sınıfa da dört yüz kır beş öğrenci arasında on birinci olarak geçti. Mezunlara üç yılın ortalamasına göre derece verirlerdi. Harbiye'yi sekizinci olarak bitirdi."
Sayfa 107 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
"Üç yıllık Manastır Askeri İdadisi'nde son sınıfa geçerken sınıfının üçüncüsüydü. Fransızcası tam nottu. 1898'de ikincilikle mezun oldu."
Sayfa 103 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
"Mustafa Kemal'e dair ilk kayıtlı bilgilerden biri, Selanik Askeri Rüştiyesi'nden. Okula, üçüncü sınıftan başlamış, dördüncü sınıfta on bir dersin onundan tam numara almış, sınıf dördüncüsü olarak 1895 yılında mezun olmuştu."
Sayfa 90 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
"Hanedan üyeleri meselesine Osmanlıların yaklaşımları çok tartışılmıştır. Ancak Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin ömürleri karşılaştırıldığında, Osmanlı'nın kullandığı yöntemlerin, -bazıları pek insancıl olmasa da- daha işe yarar olduğu söylenebilir."
Sayfa 207 - Timaş TarihKitabı okudu
"Selanik Mülkiyesi Tekaüd (Emeklilik) Dairesi'nin tuttuğu kayıtlara göre, Ali Rıza Efendi 23 Mayıs 1886'da, Hicri takvimle 19 Şaban 1303 Pazar günü; Rumi takvime göre, 11 Mayıs 1302 günü vefat etmişti."
Sayfa 63 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Osmanlı Arşivlerine göre Ali Rıza Efendi, devlet memuriyetine 1870 yılında, yirmi dokuz yaşında başlamış, Aynaroz rüsümat kâtipliğinde bir ay çalışmış, sonra Çayağzı'nda görev yaptıktan sonra, memuriyeti 10 Ocak 1880'de bırakmıştı."
Sayfa 38 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
"Zübeyde Hanım, oğlu Mustafa'yı erbain soğuklarında 23 Aralık günü dünyaya getirdiğini söyler, Ahmed Subaşı Mahallesi'ndeki evin ikinci katında, sol tarafa düşen ocaklı odada doğurduğunu anlatırdı."
Sayfa 35 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
"Günümüze gelene kadar Ayasofya bir sevgi, bir model, bir düşkünlük, bir timsal, bir merak, hayranlık, bazen hınç bazen şaşkınlık, bazen de itiraz, çokça efsane olarak kaldı."
Sayfa 218 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
"Mustafa Kemal Paşa, meclis kendisini 'Başkomutan' görevine getirmiş olsa da, Türk ordusuna ve geleneklerine saygısı nedeniyle üniforma giymemiş, Sakarya Meydan Muharebesi boyunca 'sivil' bir başkomutan olarak cephede savaşmıştır."
Sayfa 289 - Kronik YayınlarıKitabı okudu
"Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım, Islahat Fermanı'ndan bir yıl sonra, 1857 yılında, Osmanlı'nın Balkanlar'daki topraklarında Selanik yakınlarındaki Langaza kasabasında doğmuştu."
Sayfa 17 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
3.873 öğeden 3.586 ile 3.600 arasındakiler gösteriliyor.