Ömür Berat ÇALIK

Hocalar için darağaçları kuran, onları İstiklal mahkemelerinde yargılayan Halk Partisi, 1946'dan sonra ayakta kalabilmek için hocalara yöneldi. Bu insanlık tarihinin en derin din istismarlarından biridir.
Sayfa 130Kitabı okudu
Ömür Berat ÇALIK okurunun profil resmi
Hangi hocalar için darağaçları kuruldu ? 46'dan sonra hangi hocalara yönelindi ? Kaç tane örnek veriyor mesela ve Elmalılı'yı bu hoca kategorisinde nereye koyuyor ? Tarih ilminde doğru bilgiye tek bir kaynak ile (bu şahsın yazdıkları kaynak olarak kabul edilemez ya neyse) ulaşamazsınız. Sabırlı ve öğrenmeye merakınız varsa çok fazla kaynak okumanız lazım.
Kavlü Girânmâye okurunun profil resmi
Öyleyse bildiklerinizi paylaşın, biz de bilelim. Mesela bu sorduklarınıza velev ki ben cevap veremedim. Siz ne şekilde cevaplarsınız? Yanlış anlamayın, yargılamak için değil, görüşlerinizi öğrenmek için soruyorum.
Reklam
Enver Paşa, Harbiye Nazırı olduğunda 32 yaşında idi. Bu yaşına kadar düzenli bir orduyu komuta etmemiş, askerlik hayatı "komitacılık"tan (çetecilik) ileri gitmeyen Enver Paşa'nın denemeler ve tecrübeler zincirinden geçmeksizin üst askeri makamlara çıkarılarak Harbiye Nazırı ve Başkumandan Vekili olması, Osmanlı Devleti için büyük bir talihsizlikti. "Bu yetişmemezlik yüzünden de emir verirken, verdiği emirlerin yapılıp yapılmayacağını bilmezdi." Enver Paşa'nın şahsında Almanların hesabı, onun "ehliyetli ve liyakatli oluşu" değil, kendilerine "sadakati" önemli idi. Enver, Harbiye Nazırı olunca, Kayzer II. Wilhelm, uluslararası teamüllere aykırı olarak onu kutlamış, Enver'in ordu üzerindeki kontrolü "Kayzer için bir zafer olmuştur" değerlendirmesi yapılmıştı. Almanlar için "zafer" olması, II. Wilhelm'in yıllardır beklediği "güvenilir adamları" Enver Paşa'nın iktidar olması idi. Türkiye 1. Dünya Harbi'ne girince, harbin sürdüğü dört yıl (1914-1918) boyunca İttihat ve Terakki Partisi, kendisine muhalif siyasi partileri de tasfiye ettiği halde ülke ve devletin tek hâkimi oldu. Hele harp müddetince bütün ülke sıkıyönetim altında yaşamış, bu yönetimde baş Enver Paşa olduğu için her yerde yalnızca onun emirleri ve sözü geçer olmuş, ülkeye "padişah gibi" hükmetmiştir.
Sayfa 23 - Sultan II. Abdülhamit'in Harcanması Enver Paşa'nın İşbaşına GetirilişiKitabı okudu
Ömür Berat ÇALIK okurunun profil resmi
Bu satırların baştan aşağı kusurlu oluşunu yazarın ideolojik bakış açısına bağlıyorum. Öncelikle şuni belirtmekte fayda var ki Osmanlı'nın son 50 yılında yetişen subayların büyük bir çoğunluğu Prusya askerî sistemi hayranıdır. Hatta öyle ki Prusya sistemi dünyadaki pek çok askeriyeyi etkilemiştir. Bu konuda
Türk Ordusunda Batı Etkisi
Türk Ordusunda Batı Etkisi
kitabına bakılabilir. Muhtemelen yazar öncesinde veya sonrasında Alman ittifakını da Enver Paşa'nın Alman hayranlığına bağlıyordur. Bu da yanlış bilinen bir konu. Enver Paşa'nın Alman hayranlığı abartıdan öte gidemez. Almanların emri altında falan da değildir. Almanya yanında savaşı girilmesi de dönemin şartlarından öteye gidemez. Bu konuda da
İmparatorluğun Son Savaşı
İmparatorluğun Son Savaşı
kitabına bakabilirsiniz. Enver Paşa orduyu gençleştirdi. Alaylı subaylar yerine harbiyeli mezunları yerleştirerek ordunun hareket kabiliyetini artırdı. Kitabın adından da anlaşıldığı gibi yazar Sarıkamış Harekâtı hakkında da söyledikleri kuvvetle muhtemel ideolojik görüşten öteye gitmemiş. Bu konuda da en kapsamlı çalışma olan
Beyaz Harp
Beyaz Harp
kitabına bakılabilir.
Ömür Berat ÇALIK bir yorumu yanıtladı.
128 syf.
9/10 puan verdi
·
9 saatte okudu
Nur okurunun profil resmi
Okuyalım mı abi?
Ömür Berat ÇALIK okurunun profil resmi
Güzel bir konu. İlgini çekerse oku mutlaka

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Abdulhamid Han'dan Ayrılık..
Afakında salalar titredi payitahtın, Dediler göçen "Abdulhamid Han'dır."... Gülistanım feryad ile yasında artık Bildim ki yetim kalan cümle vatandır.
Ömür Berat ÇALIK okurunun profil resmi
Şiirin yazıldığı kişi ile kullanılan bayrak biraz ironi olmuş sanki ?
"Şah İsmail'in Çaldıran'da aldığı yenilgi onun insanüstü bir varlık olduğu inancına gölge düşürmüşse de Kızılbaşların şeyhlerine bağlılıkları hiç azalmamıştır."
Sayfa 49 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Ömür Berat ÇALIK okurunun profil resmi
Türkmenlerin Osmanlı siyasi yapısına başkaldırıp İran'a yönelmeleri sadece devletin vergi, iskan politikası çerçevesinde ele alınmaması gerekiyor. Yazarın kitabında da belirttiği gibi Anadolu Türkmenlerinden daha çok Azerbaycan taraflarından destekçileri var İran şahlarının. Ve bu destek sadece ekonomik nedenlerden dolayı değil dini sebepler.
Reklam
Ömür Berat ÇALIK bir yorumu yanıtladı.
320 syf.
9/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Kara Ölüm
Hemen hemen hepimiz bu yüzyılın başından itibaren meydana gelen afetleri, salgın hastalıkları gördük, ya da en iyi tabirle hatırlıyoruz. Bu hastalıkların (aynı zamanda da afetlerin) en büyüyü ve en etkilisi olan Covid-19 salgınını ise küçükten büyüğe hepimiz hayatımızın geri kalanında unutamayacağımız şekilde gördük ve yaşadık. Kimimiz bu salgına
Kara Ölüm
Kara ÖlümTolgahan Karaimamoğlu · Kronik Kitap · 202218 okunma
Mihriban Altun okurunun profil resmi
Saygıdeğer hocamın eserini bu mecrada görmek, değerlendirilmesine şahit olmak sanki ben yazmışım gibi gururlandırdı beni. :) Kaleminize sağlık.🙏🏻 Umarım dizgi konusundaki sorunu da bir an önce çözerler.
Ömür Berat ÇALIK okurunun profil resmi
Teşekkür ederim yorumunuz için :)
Fatih Sultan Mehmet
İstanbul 'a Kostantınıyye denmesinden hiç çekinmeyelim çünkü Osmanlı evrakında da bu isim kullanılmaktadır
Sayfa 68 - KronikKitabı okudu
Ömür Berat ÇALIK okurunun profil resmi
Sultan III.Mustafa dönemi hariç basılan paraların üzerinde de Kostantiniyye yazar.
491 öğeden 6 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Resim