Murat Yıldız

Murat Yıldız
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları
Afyonkarahisar
31 okur puanı
Mayıs 2024 tarihinde katıldı
Yapay zeka, insanlar için yeni işlerin yaratılmasını da sağlayabilir. İnsanlar, yapay zekayla yarışmak yerine, yapay zekanın idame edilmesi ve desteklenmesine odaklanabilirler. Örneğin, insan pilotların yerini insansız uçakların almasıyla kimi meslekler ortadan kalkarken, bakım, onarım, uzaktan kumanda, veri analizi ve siber güvenlik alanlarında yeni iş olanakları doğdu.
Reklam
Yine de uzun vadede hiçbir iş otomasyondan kaçamayacak, sanatçılar bile. Modern dünyada sanat, her zaman insan duygularıyla ilişkilendirilir. Genellikle sanatçıların içsel psikolojik enerjilerini açığa çıkardığını ve sanatın nihai amacının bizi duygularımızla iletişime geçirmek ve içimizde yeni duygular uyandırmak olduğunu düşünürüz. Bu nedenle sanatı değerlendirirken, hedef kitle üzerindeki duygusal etkisini dikkate alırız. Ancak sanatı tanımlayan insani duygularsa, harici algoritmalar insanların duygularını Shakespeare'den, Frida Kahlo'dan ya da Beyonce'den daha iyi anlayıp yönlendirebilir hale geldiğinde ne olacak?
İnsanlar, fiziksel ve zihinsel olmak üzere iki tür beceriye sahiptir. Geçmişte, makineler genellikle insanlarla fiziksel beceriler alanında rekabet ederken, insanlar zihinsel avantajlarını büyük ölçüde koruyordu. Tarım ve sanayide manuel işler otomasyona geçince, bu yeni sistemlerin işleyişini sağlamak için öğrenme, analiz etme, iletişim kurma ve insan duygularını anlama gibi zihinsel beceriler gerektiren yeni çalışma alanları ortaya çıktı. Ancak yapay zeka, artık bu zihinsel becerilerin çoğunda, insan duygularını anlamak da dahil, insanları aşacak seviyeye ulaşıyor. Fiziksel ve zihinsel alanların ötesinde, insanların avantajlarını sürdürebileceği üçüncü bir faaliyet alanı ise henüz bilinmemektedir.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Milliyetçi bağlarla dini gelenekleri kaynaştıran benzer nostaljik hayaller, Hindistan, Polonya, Türkiye ve birçok başka ülkedeki rejimlerin belirleyici özelliğidir. Bu tür fantezilerin en şiddetli tezahürleri Ortadoğu'da görülüyor: İslamcılar, 1400 yıl önce Hz. Muhammed tarafından Medine'de kurulan sistemi diriltme peşindeyken, köktendinci Yahudiler, onların bir adım ötesine gidip 2500 yıl öncesine, Tevrat zamanlarına dönme hayali kuruyorlar. İsrail'in başındaki koalisyon hükümetinin üyeleri, modern İsrail'in sınırlarını Tevrat'ta bahsi geçen sınırlara yakınlaştırma, Tevrat kanunlarını yürürlüğe koyma ve hatta Kudüs'teki Mescid-i Aksa'nın yerine eski Süleyman Tapınağı'nı inşa etme umutlarından açıkça bahsediyorlar.
Biyoteknoloji ve bilişim teknolojisi alanlarındaki devrimler, bize iç dünyamızın kontrolünü bahşedecek ve yaşam üretimi ile mühendisliği yapabilmemizi sağlayacak. Beyinler tasarlamayı, yaşam sürelerini uzatmayı ve uygun gördüğümüz vakit düşünceleri yakalamayı öğreneceğiz. Ortaya çıkacak sonuçların neler olacağını kimse bilmiyor. İnsanlar, her zaman aletler icat etmekte, aletleri akıllıca kullanmaktan daha başarılı olmuştur. Bir nehrin akışına baraj inşa ederek müdahale etmek, bunun ekolojik sistemde yaratacağı karmaşık sonuçları öngörmekten daha kolaydır. Benzer şekilde, zihinlerimizin akışını yönlendirmek, bunun psikolojimiz ya da toplumsal sistemler üzerindeki etkilerini tahmin etmekten daha kolay olacaktır.
Reklam
178 öğeden 1 ile 6 arasındakiler gösteriliyor.