Mücahit KUMANDAVEREN

Sanayi Devrimi'nin başında İngiltere'nin sahip olduğu şartlar, dünyanın hiçbir ülkesinde tekrarlanmadığı için - ilk sanayileşen rakipsiz bir ülke olması, büyük kapital stokuna sahip olması, sömürgecilikle dış piyasaları ele geçirmesi gibi - laisser-faire, hiçbir ülkede, İngiltere'de 19. yüzyılda bulduğu uygulamayı bulamadı.
Sayfa 71 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
Reklam
Nasıl ticari kapitalizm merkantilizmi, Fransa'da tarımın kapitalistleşmesi Fizyokrasi'yi doğurduysa, İngiltere'de Sanayi Devrimi de, Klasik İktisat Okulu'nu doğurmuştur.
Sayfa 70 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
Fransız İhtilali (1789) Ortaçağdan kalan kurumları silmiş, "bireycilik ve özgürlük" iktidara gelen burjuvanın sloganı olmuştur. Bu, yeni bir sınıfın siyasal egemenliği ele geçirme zaferi sayılır.
Remzi KitabeviKitabı okuyor

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Sanayi Devrimiyle birlikte, "iktisadi adam" niteliklerini taşıyan kapitalist-girişimci ve üretim araçları mülkiyetinden yoksunlaşan işçi sınıfı doğmuştur.
Sayfa 70 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
Batı kaynaklı iktisat teorisinin gerisindeki liberal felsefe, gerçekte, 18. yüzyıl sonunda sanayileşen Batı ülkelerinde yeni yükselen kapitalist-girişimci sınıfın dünya görüşü olmuştur.
Sayfa 34 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
Reklam
Ayrıca toplumsal olaylar, son derece karmaşıktır; çok sayıda etkene bağlıdır. Bir etkenin diğerine oranla ne derece önemli olduğunu saptamak kolay değildir; istatistiki araştırmalar dahi, bu konuda kesin sonuçlar verememektedir. Kaldı ki, elimizdeki iktisat teorilerinin, ne varsayımlarının ne içerdiği etkenlerin istatistiki araştırmalar sonucu geçerliliği sınanmıştır. Bundan ötürü, iktisatçıların teorilerine içerdikleri etkenler de, kendi bakış açısıyla şartlanmış gözlemlerine dayanır.
Sayfa 33 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
Kapitalizm, sürekli olarak daha büyük sayıda işsiz yaratma eğilimindedir.
Sayfa 33 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
Buna karşılık, iktisat teorisinde aynı olayın, olaya bakan düşünürün benimsediği dünya görüşüne ya da değerler sistemine göre, farklı bir görünüşü vardır. Hatta, aynı düşünürün, zamanla kendi dünya görüşü de değişebilir.
Sayfa 33 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
Bilimin "deneme-hata" yöntemiyle geliştiğine, "mutlak bilgi" olmadığına bilim tarihi tanıktır. Bütün bilimlerde, zaman içinde teoriler değişebilir.
Sayfa 32 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
Bu kitapta iktisadi düşüncenin incelenmesindeki amaç, teorilerin kurulmasında veya eleştirilmesinde, iktisatçıların bağlı olduğu felsefe sisteminin (veya dünya görüşünün ya da inanç sistemlerinin) nasıl etkili olduğunun ortaya konmasıdır. Fakat, bir ker bu yapıldığında, iktisadi düşüncenin "ideolojik" olduğu, ideolojilerin de, tarihsel ve ortaklaşa (kolektif) bir nitelik taşıdığı görülür.
Sayfa 32 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
Reklam
Popper'in bilimleri sınıflandırma yöntemine başvurmak yararlı olacaktır: Bilim, önermelerinin bilimsellik derecesi, açıklamaların yeterliği kadar sınanmaya uygunluğu ile tanımlanır, konusu ya da bilgi kesinliği bağlamındaki savları ile değil.
Sayfa 31 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
İnsan Bilimlerinin Felsefi Eleştirisi
İnsan Bilimlerinin Felsefi EleştirisiRoy Bhaskar
10/10 · 3 okunma
Resim