Mustafa’nın öldürülmesinin arka planında babası Süleyman ve onun güvendiği -Frenk dilinde “Pembe” ya da “Sarışın” anlamına gelen “Roxa” olarak anılan Hurrem Sultan’ın suç ortağı- doğu masallarının veziriazamı Rüstem Paşa vardı.
Bu kitabı okumak için elinize aldığınızda sadece Hürrem Sultan'ı anlatsın beklentisine girmemeniz gerek. Süleyman ve Hürrem'in aşkını romantize eden bir kurgu değil. Safi gerçekler. Kitap Sultan Süleyman dönemini sabit ve güvenilir kaynaklara dayandırarak anlatıyor. Hürrem'den tutun da Bayezid'in ölümüne kadar nedenleriyle açıklıyor. En ufak bir merakınız varsa ve doğrusunu okuyup öğrenmek istiyorsanız okumanız gereken kitap bu. Ancak bazı sayfalarda konu fazlasıyla dağılıyor, bir anda mimariden savaşa geçebiliyor. Kitabın tek sıkıntısı da o zaten.
Özellikle Muhteşem Yüzyıl'ın yanlışlarını da düzelten muhteşem bir kaynak kitap.
Hürrem SultanLeslie P. Peirce · İş Bankası Kültür Yayınları · 201993 okunma
Kanuni Sultan Süleyman, sınırları üç kıtaya yayılmış Osmanlı İmparatorluğu’nu sadrazamı, Sokullu Mehmet Paşa; kapudan-ı deryası, Barbaros; mimarı, Mimar Sinan; şeyhülislamı, Ebussuud Efendi; şairi, Bâki olan muhteşem kadrosuyla, yıllarca adaletle yönetti. Kimdi bu cihan sultanı? Nerede, nasıl ve kimler tarafından yetiştirilmişti? Bu yetişme
Tarihi herkese sevdiren adam Talha Uğurluel, şimdi de Tarih Tıbbı Konuşturdu kitabıyla tıp doktoru B. Muammer Kayatekin’le birlikte cevabı yüzyıllardır merak edilen birçok sorunun peşine bir dedektif titizliğiyle düşüyor. Kitap, sadece tarihî şahsiyetlerin ölüm sebeplerini değil aynı zamanda tarih bilimi ile izah edemediğimiz, devreye ancak tıp ilmini sokarak çözüm yolları arayabileceğimiz başka birçok konuyu da açıklığa kavuşturuyor:
Mısır Piramitleri insan gücüyle mi inşa edildi?
Dünyaya boyun eğdiren Büyük İskender’in ani ölümünün altında yatan gerçekler nelerdi?
Tarihte boyunca ne tür işkence yöntemleri uygulandı?
Kişi onurlandırılarak nasıl öldürülür?
İnsanlar savaş meydanlarında neden “su” diye inlerdi?
Fatih Sultan Mehmed’in ölümünün yıllardır çözülemeyen sırrı nedir?
Yavuz Sultan Selim’in ölüm sebebi nedir?
Hürrem Sultan hangi hastalıktan öldü?
Yemen’e gidenler çoğunlukla neden geri dönemezlerdi?
İngilizler Mısır’daki esir askerlerimizi kör etmişler miydi?
Turgut Özal’ın cenazesine nasıl bir tahnit yöntemi uygulandı?
Tarihin bir silsile hâlinde sıraladığı bu sorular, ilk defa tıp ilminin de yardımıyla cevaplarına kavuşuyor. Antik Roma’dan Mısır’a; Osmanlı İmparatorluğu’nun en muhteşem günlerinden I. Dünya Savaşı’na ve günümüze kadar birçok suikastın, sırlı ölümün ve esrarengiz olayın ardındaki sır perdesi ilk defa aralanıyor. Hiçbir yerde göremeyeceğiniz birçok resim ve renkli tasarım, yine mukayeseli anlatım eşliğinde mükemmel bir tarihî şölen…
Fatih Sultan Mehmed yeni sarayını akropolise yerleştirmekle kendisine ve ahfadına seyredebilecek muhteşem manzaralar sunmuştu. Padişah has bahçeden başkentin Asya ve Avrupa'da yer alan dört semtini görebiliyordu - Suriçi İstanbul ve "üç şehir" (bilad-ı selase) denen Galata, Eyüp, Üsküdar. Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayan iki suyolu olan İstanbul Boğazı ile Marmara Denizi'nin birleştiği nokta da saraydan görülebiliyordu. Bu suların kesişmesi, Mehmed'in kendisine biçtiği unvanla gerçekten de "sultanü'l-berreyn ve hakanü'l-bahreyn" (iki kıtanın sultanı ve iki denizin hakanı) olduğunu doğruluyordu.