336 syf.
9/10 puan verdi
·
39 günde okudu
Yıllar önce -ben küçükken- ablamın kitabı aldığı günü hatırlıyorum. Sonra nasıl tevafuk olarak benim kitaplığıma geldi bilmiyorum. Belki teberrüken bırakılmıştı belki de ben o yaşlarda kapağını beğendiğim için ablamın kitaplarının arasından almıştım:) Uzun yıllar kitaplıkta bekledi. Hatta gününü bekledi diyebilirim. Bir Hocam demişti ki bazı eserler sizin ona ihtiyacınızın olduğu zamanı bekler. Bu kitabı da gerçekten seyrimde derin düşüncelere daldığım, bir sûfînin; neden ve nasıl demeden teslim olabildiğini düşündüğüm, ne maksatla diğer insanlara nazaran daha farklı imtihanlara tâbi tutulduğunu idrak etmeye çalıştığım, yürüdüğü yolun sûfîye insanî ilişkilerde daha hassas olmasını zorunlu kılışını sorguladığım, başına gelen her hâdiseye karşı neden katiyyen müteyakkız kalmasının gerekli olduğu üzerinde uzunca durduğum.. hâsılı bu konulara dair bir çok hususta kafa yorduğum bir dönemde okudum. Normalde bu tarz bir kitabı daha kısa bir sürede bitirmem gerekirken söz konusu düşünceler eşliğinde okuduğum için ruh halime göre süreç yayıldı diyebilirim. Eğer gündeminizde bu konular varsa ve bu düşünceler artık size ağır gelmeye başladı ve cevap arıyorsanız sizin de bu sûfî kitabını okuma vaktiniz gelmiş olabilir..
Su Üstüne Yazı Yazmak
Su Üstüne Yazı YazmakMuhyiddin Şekur · Sufi Kitap · 20213,070 okunma
“Tarîkatta terbiye demek; ahlakça incelmek, imtihanlardan ve tahkirlerden geçmek ve başına buyrukluğu terk etmek demektir.”
Sayfa 317Kitabı okudu
Reklam
336 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
45 günde okudu
Her arayışçı'nın okuması gereken bir kitap
Muhyiddin Şekür 'ün tasavvuf'a giriş hikayesini anlatan bir kitaptı. Şeyhin rehberliğinde gündelik yaşadığı olaylara, sıkıntılara farklı bir bakış açısı ile bakmaya başlıyor. Kitabın en çok dikkatimi çeken yönü aklımızdaki şeyh düşüncesinin çok ötesinde günlük ve modern hayata uygun bir şeyhin olmasıydı. Ve gündelik yaşantımızda yaşadığımız olaylara farklı bir bakış açısıyla bakmamızı sağlıyor. Başucu kitabı diyebilirim. Çünkü her olayda yaşantımdan bir şeyler buldum. Tasavvuf'a ilgisi olanların, hatta herkesin okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Kesinlikle insanın bu hayatta ki anlam arayışı sürecinde her arayışcının okuması gereken bir kitap. "Hayatınızda pusuya yatmış bir başarısızlık, gerçekte bir rahmet olabilir. Hemen yargılamaya kalkma. " Allah Alim'dir" de. Allah'ın bildiğini, seninse bilmediğini kabul et. Giremediğin bir iş, ulaşamadığın bir başarı senin için hayır olabilir. Allah, gözüne başarısızlık gibi görünen şeyde iki üç ay sonra büyük bir inayet gösterebilir. "
Su Üstüne Yazı Yazmak
Su Üstüne Yazı YazmakMuhyiddin Şekur · Sufi Kitap · 20213,070 okunma
"Tevekkül, insanın işini, hiç muhtaç kalacağım korkusu olmaksızın Allah'a emanet ettiğini gösterir."
Sayfa 321Kitabı okudu
" Büyümeye ve hakikate geçme vaktidir artık; içimizde o kabiliyeti hissetme vakti. Ama hakikate yalnızca tevekkülle erişilir, tevekkülede sadece ahlakını incelterek, kendini başına buyruk bilmemekle, masivayı terk etmekle erişilir. Ancak bunlardan sonra tevekkül gelir. Ahlakını edinmeden yola çıkan kişi istisnalar hariç, asla adam olamaz."
Sayfa 320Kitabı okudu
"Nefsin gırtlağını kesmekte kararlı olun. Unutmayın, Rabbi Hacer'i unutmadı. Onun başına gelen sizin de başınıza gelecek... Derken zemzem kuyusu çıkacak karşınıza."
Sayfa 318Kitabı okudu
Reklam
"Vazgeçmek ve kendini nefsin cazibesinden çekip kurtarmak... Her birimizin içinde böyle köpürüp duran arzu kuyuları vardır. En büyük davamızda budur."
Sayfa 317Kitabı okudu
"Çünkü Kemal, kusursuzluk, eksiksizlik ancak Cemil-i Zülkemal olan Allah'a mahsustur. İnsan ilişkileri noksanlıklarla alûdedir: İnsanın kendi küçük dairesi içindeki her şeyin sınırlı olduğu açık değil mi?... İyi bilin ki hiçbir şey, hatta aşk bile, kendi çabamızın ürünü değildir. Veren yalnız Allah'ın rahmet elidir."
Sayfa 316Kitabı okudu
"Büyümek ve hakikate geçmek vaktidir artık.Kendi içimizde böyle bir kabiliyetin saklı olduğunu fark etmek zamanı geldi. Helal haram kaygısının ötesine geçip, tek derdimizi Ehad ve Samet olan Rabbimizin marziyyatı dairesinde yaşamaya indirmenin sırasıdır."
Sayfa 305Kitabı okudu
"Unutmayın ki rahmet haram işleyenlerin de hakkıdır; ve günahkarların kalplerindeki ümidi söndürmek hakkımız değil. Yeter ki, kalplerimizde O'nun muhabbetinden başka bir muhabbete yer vermeyelim."
Sayfa 305Kitabı okudu
Reklam
"Shakespeare'in Yirmi Yedinci Sonesinden iki mısra okudu: Düşünce insanların ve Kaderin gözünden, aforozlular gibi yapayalnız ağlarım..."
Sayfa 295Kitabı okudu
"Taşın sertliğini anlamak ne kadar zaman alır dersiniz, taşın başınızdan sert olduğunu anlamak? Eğer mesele itimat meselesi ise, insanlar neden tekrar tekrar, kendilerine hiçbir tatmin getirmeyen ihtiraslara kapılıyorlar dersiniz? Öyle bir şey içiyorsunuz ki, içtikçe daha çok susuyorsunuz. Bilin ki haramlar asla tatmin etmez insanı, zira kainattaki kanunların da, Kitab'daki kanunların da sahibi birdir. Öbür türlü, sadece hüsran bekler kapınızı."
Sayfa 293Kitabı okudu
"Aşkın içimizde yer edip büyümesine mani olan şey, sadece bencilliğimizdir. Hep kendimizi görmek ve sadece kendi ihtiyaçlarımızı düşünmektir. Menfaatperestlik budur işte. Her fırsatı sonuna kadar kullanma arzusudur."
Sayfa 293Kitabı okudu
"Bir örümceğin dünyayı sarsması yeni bir şey değildir. Örümceğin gücünü küçümsemeyin. Kalbinizi açın ve ben, yeni bir yatağa giren koca bir nehir gibi içine akayım. Kendimizi ortaya koymaktan hep kaçacak mıyız, yoksa bir yaradan diğerine koşup duracak mıyız? İsterseniz yüz tecrübe daha, yüz yara daha... İnce bir cerrahidir bu; ama yaralı bir kalpten gelen aşk yaralara şifa olur."
Sayfa 291Kitabı okudu
"Anne, anne, bil ki oğlun acıların en güzelini çekmede."
Sayfa 291Kitabı okudu