80 syf.
·
Puan vermedi
Abim özellikle aşk ve yokluk temasında o kadar güzel yansıtıyor ki duygularını her şiirinde, o sefaletle nefes alıyor gibi oluyorum. Okuyun, okutturun bu adamı. Muzaffer Bey kalk sen de artık sokaklar seni bekliyor.
Şimdilik
ŞimdilikMuzaffer Tayyip Uslu · Yapı Kredi Yayınları · 20131,001 okunma
80 syf.
4/10 puan verdi
Yılmaz Erdoğan'ın Kelebeğin rüyası filmi sayesinde tanıştım bu iki güzel şairle. Muzaffer ve Rüştü... "Öldükten sonra" şiirinden etkilenmeyen yoktur sanırım.
Şimdilik
ŞimdilikMuzaffer Tayyip Uslu · Yapı Kredi Yayınları · 20131,001 okunma
Reklam
144 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
40 günde okudu
Bir Ermeni şair, 26'sında..
Kitap, Ermeni şairin şiir ve düz yazılarından oluşuyor. 1920 doğumlu şair, 1946'da 26 yaşında Verem'den vefat eder. Tıpkı Muzaffer Tayyip Uslu ve Rüştü Onur gibi.. Şairin hayatı hastalıklarla boğuşarak geçmiş. O yılların amansız hastalığıdır, Verem. Şiire çok erken yaşlarda, lisede gönül verir şair. Cancikyan ilk kitabını, sınıf arkadaşı Haygazun Kalustyan’la 1942’de ortak yayımlarlar. Balkıs'dır adı. Son derece mütevazi ve yalın bir üslubu var şairin. Şiirlerini serbest ölçü ile yazar. Süslü kelimelerden ve hece ölçüsünden uzaktır. İfadeleri sade ve çarpıcıdır. Kendi ifadesi ile, okuru sözlüğe bakmaya zorlamaktansa, halkın konuştuğu biçimde yazmayı tercih eder. Acı, korku, aşk, yaşama sevinci, toprak, ateş gibi temaları işlemiş şair. Şair, çok etkilendiği bir başka Ermeni şair, Misak Medzarents'in yanına gömülmek istemiş. Gömülmüş. Her ne kadar çoğunlukla hece ölçüsüyle yazılan şiirleri sevsem de, bir başka çekiciliği var bu şiirlerin.. Sevdim. Aras Yayıncılık'tan çıkan kitap, 139 sayfa.
Şu Ömrümün Şubat'ı
Şu Ömrümün Şubat'ıGarbis Cancikyan · Aras Yayıncılık · 20168 okunma
72 syf.
·
Puan vermedi
·
25 saatte okudu
Zonguldaklı Şair Muzaffer Tayyip Uslu (24), sonra Rüştü Onur (24) ve Arkadaş Zekai Özger (25) gibi 30. yaşgününü göremeyen şairlerden birisi; Garbis Cancikyan. 26. yaşında hayatını tıpkı Muzaffer Tayyip ve Rüştü Onur gibi veremden yitiren bu şairin eseri Balkıs; döneminde, Garip gibi çığır açıcıydı. Dilin sadeleştiği, Türkçe'nin durulaştığı, kurallı-ölçülü şiirin tartışıldığı bir dönemde; kuralsız, özgür ve realist bir kitap olarak 250 adet basılmıştı. Elimde tuttuğum baskı ise; Türkiye İş Bankası yayınlarının Kayıp Şairler serisinden çıkmış. Pek kimsenin bilmediği, lakin önemli isimlerin bulunması neredeyse imkansız kitaplarından oluşan serinin okuduğum ikinci kitabı olan Balkıs; numaralı olarak basılmış. Bendekinin numarası 0633. Eskitilmiş, parşömen havası verilmiş kağıda basılan kitabın cildinde laminasyon yapılmamış. Cildin sol kısmındaki iki adet zımba teli resmi ile birlikte eski bir kitap havası verilmiş. Yine kitabın ilk sayfasındaki Cancikyan ve Kalustyan'ın imzaları ile birlikte elinizde gerçekten nadide bir eser tuttuğunuz izlenimini güçlendirmiş. Kitabın oldukça açıklayıcı bir de önsözü var. Cancikyan'ın şiirleri daha kısa, sade ve duru iken; Kalustyan'ın şiirleri adeta duygusallık ile bir defa yıkanmış gibi. Önsözlerinde yaptıkları realizm vurgusu kendisini en çok Cancikyan'da göstermiş.
Balkıs
BalkısGarbis Cancikyan · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20142 okunma
92 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Bu incecik, miniminicik kitap; koskoca bir yüreğin kağıda bıraktığı iz. Halim Şefik Güzelson, yani şiirdeki adıyla Halim Şefik; 1913 doğumlu pek kimsenin bilmediği bir şair. İstanbul'da bir gezgin kitap satıcısı; fakat öncesinde Gümrük ve Tekel Bakanlığı'nda memur. Hayatını şöyle anlatır; "Onun adı Halim Şefik Yapısı has mavi
Otopsi
OtopsiHalim Şefik · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 200911 okunma
141 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Mesele çoğu defa suçluluk meselesidir aslında. Bu kitaptan kısa süre önce okuduğum Kesik Bir Baş kitabında da böyleydi. Toplumun çizdiği ahlak kurallarının karmaşıklığı ve kazuistikliği nedeniyle öznenin herhalde bir şekilde bu çizgilerin dışına taşması normaldir. Fakat bunun neticesinde yaşanan suçluluk hissi öznenin psikolojisini kasıp
İçimizdeki Şeytan
İçimizdeki ŞeytanRaymond Radiguet · Can Yayınları · 2015226 okunma
Reklam
200 syf.
9/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Tüm kitapsever dostlarıma kitaplarla güzelleşen vakitler diliyorum. Edebiyatımızda önemli bir yere sahip olan yazarımızın kalemiyle tanışma kitabım oldu. Üstelik bu öylesine bir tanışma oldu ki onun kitabıyla birlikte tanıdığım, tanımadığım pek çok şairin de yaşamımdan kesitlere konuk olup onları da yazarın gözümden tanıma fırsatı buldum.
Şairler ve Ben
Şairler ve BenOktay Akbal · Doğan Kitap · 019 okunma
·
Puan vermedi
Ben insanları düşünüyorum ve dünyayı. O insanlar ki böyle her akşam üstü, Şark söyler ve şiir yazarlar; ölüme dair... Bu kadar kısıtlı zaman, ölüme giden hastalıkları, yoksulluk ve sıkıntılı zaman... Bu kitap hayatımın dersini verdi bana. Yaşama dair , ölümü beklemelerine rağmen ne kadar umutlu olduklarını iliklerime kadar hissettim. Bu kitap "Kelebeğin Rüyası"ndan ibaret değil. Evet bu kitapta aşk şiirleri de var lakin ana tema ölümdür bu adamların yazdığı şiirlerde. Nereden bilebilirdim adım attığım yerde daha önce sizin elinizde kağıt kalem ile şiir yazdığınızı. O sokakta edebiyatın derinliklerine indiğinizi. Arşivin tozlu sayfalarından sizi çıkaranlara bin teşekkür. Kelebek ömürlü şairlerimiz; ruhunuz şâd olsun...
Kara Elmas Diyarından
Kara Elmas DiyarındanMuzaffer Tayyip Uslu · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202164 okunma
80 syf.
·
Puan vermedi
·
22 saatte okudu
Bir Güzelle Güzel Güzel Yaşamak İsteyenlere
Tanzimat’tan beri edebiyatımızda süregelen bir arayış vardır. Bu arayış şiirde de kendini göstermiştir. İlk önce muhteva değişmiş, şekil aynı kalmıştır. Sonraysa şekil de değişmiş ve tamamen batılı ve halk diline indirgenmiş bir şiir hayat bulmuştur. Bu şiir nev’inin öncüleri elbette ki Nazım Hikmet ve garipçilerdir.
Muzaffer Tayyip Uslu
Muzaffer Tayyip Uslu
da garipçilerin revaçta olduğu bir dönemde şiirler kaleme almış ve kendi deyimi ile şiiri “gökten yere” indirmiştir. Şiirin konusu artık insandır. Basit ve günlük konuşmada da kullanılan kelimeler ile de güzel şiirlerin yazılabileceğini kanıtlamak istemiştir belki de. Ben bu küçük ama sımsıcak kitabı beğendim. Uzun bir zaman garipçilerin kendilerine ve takipçilerine karşı tavrım oldukça soğuktu. Lâkin bu tavrı nihayet aşabildim. Eğer siz de serbest şiire uzaksanız ilk olarak bu şiirleri okumayın.
Orhan Veli Kanık
Orhan Veli Kanık
’nin “Kitabe-i Seng-i Mezar” şiiri ile başlarsanız daha yararlı olur. Ben bu kitaptaki hemen hemen her şiiri sevdim. Bunda özellikle filmin de tesiri vardı. Çünkü bir kısım şiiri filmlerde zaten duymuştuk mesela "İsterdim" şiiri. Okurken veya dinlerken hep aynı his dolar içimde: "Bir güzele güzel olduğunu söylemek istedim ben de onun gibi, aynalardan evvel ilk ben göreyim isterdim." İçimde biriken duyguların en güzel ifadesini sunduğu için kendi adıma teşekkür ederim. Kıvanç Tatlıtuğ’un, Muzaffer Tayyip Uslu rolünde oynadığı Kelebeğin Rüyası isimli filmi de izleyebilirsiniz. Unutulmak istenmeyen şairlerimiz Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip’i bize hatırlatan filmdir, Kelebeğin Rüyası.
Şimdilik
ŞimdilikMuzaffer Tayyip Uslu · Yapı Kredi Yayınları · 20131,001 okunma
96 syf.
7/10 puan verdi
İnceleme yapmak istiyorum eskisi gibi dikkati mi veremiyorum. Bir yandanda yapmak istiyorum en azından kendim için. İşte saat 4 garip bir an :) En azından kitabın bir cümlesiyle giriş yapmak istiyorum. "Yalnız ben mi inkâr ediyorum Allah'ı Mevsimler benndenn kâfir. . ." Bu iki cümlenin mahiyetini anlamadım. Kitaba koyulmaması
Şimdilik
ŞimdilikMuzaffer Tayyip Uslu · Ahbap Kitap · 20201,001 okunma
Reklam
80 syf.
·
Puan vermedi
Şairane yaşam..
Kısacık bir yaşama sığdırılmış hayata dokunan şiirler. Hele o Remzi Efendi, denizden habersiz çalışmakla geçen bir ömür. Hepimize hayatı kaçırmama adına bir uyarı sanki..
Şimdilik
ŞimdilikMuzaffer Tayyip Uslu · Yapı Kredi Yayınları · 20131,001 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
Ölüler Konuşuyor
Garip hareketinin genç şairlerinden Muzaffer Tayyip Uslu'nun ölmeden bir yıl önce yayımlanan, girişinde 1943 yılına ait "Şiire ve Şiirde Primitif Anlayışa Dair" ve "Şiirde İnsanı Aramak" isimli iki yazısının bulunduğu kitabıdır. Okurken "Kelebeğin Rüyası" filminde de kullanılan şiirlerine rastlayacaksınız.
Şimdilik
ŞimdilikMuzaffer Tayyip Uslu · Ahbap Kitap · 20201,001 okunma
80 syf.
·
Puan vermedi
·
2 saatte okudu
•Genç yaşında hayatını kaybeden şairin, hayatını konu edinen bir filmin de çekildiğini kitaptan öğrendim(Kelebeğin Rüyası). •Sonu belirli bir hastalığın pençesinde yazdığını bilmeseydim yine aynı şeyleri mi hissederdim bilmiyorum ama, şiirlerinde, yaşam dolu dizelerinin yanı sıra, yaşamdan kopmanın hüznünü hissettim çokça ve çoğu kelimelerin üstünde ölümün gölgesi vardı. •Kitabın son kısmında da şiire ve edebiyata dair muhtelif dergilerde yayımlanan yazıları yer alıyor. "Nasıl unuturum güzeldi yaşamak" diyen şairimizi bizler de unutmadık..
Şimdilik
ŞimdilikMuzaffer Tayyip Uslu · Yapı Kredi Yayınları · 20131,001 okunma
80 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Muzaffer Tayyip Uslu, kısa ömrünün yarısını Zonguldak'ta geçirmiş olsa da, Zonguldaklı şair diye bilinir. Kitapta bütün şiirleri var. Bununla birlikte, yakın ve kader arkadaşı olan Rüştü Onur'a yazdığı birkaç mektup ve şiire dair yazdığı bir iki yazı daha var. Yer yer Orhan Veli'den izler gördüğüm şiirlerini sevdim. Geneli aşk, doğa, yoksulluk ve ölüm temaları üzerine yazmış şiirlerini, şair. Kendi tabiriyle, "parasızlıktan imanı gevremiş". Zaten biraz da bundan ölmüş gencecik yaşında. Öncesinde okulu da parasızlıktan bırakmış. Kelebeğin Rüyası filminde yer verilen şairin, tanınırlığı artmıştır. 24'ün de, veremden öldü şair. Rahmetle anıyorum. Kitap 77 sayfa, Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkmış. Şiirseverler okumalı....
Şimdilik
ŞimdilikMuzaffer Tayyip Uslu · Yapı Kredi Yayınları · 20131,001 okunma
80 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 saatte okudu
Behçet Necatigil'in öğrencisi olan, yaşama sevincine hayran kaldığım, yoksulluk ve sefalet içinde yakın arkadaşı Rüştü Onur'la aynı kaderi paylaşan verem hastası şair Muzaffer Tayyip Uslu. Kelebek ömürlü şairin hayatına dair dizeleri, yayınlanmış tek şiir kitabında okuyoruz. Kitabın sonunda şairin gazete ve dergide yer alan yazılarını okumak da hayatı hakkında pek çok bilgi veriyor. Defalarca izlediğim Kelebeğin Rüyası filmiyle şairi tanımamıza fırsat sağlayan Yılmaz Erdoğan'ın büyük etkisi olduğunu söyleyebilirim.
Şimdilik
ŞimdilikMuzaffer Tayyip Uslu · Yapı Kredi Yayınları · 20131,001 okunma
78 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.